Tiskové zprávy
út 13.6.2023 | Daniel Krátký | Foto: Bietigheim Steelers

Nováček do ofenzivy! Hradec posílí Kanaďan Evan Jasper

Mountfield HK přivádí do svého týmu již třetí ofenzivní posilu během jarního posezonního období. Novým útočníkem v kádru Lvů se stává Kanaďan Evan Jasper, jenž se v loňském ročníku stal se sedmnácti brankami nejlepším střelcem prvoligového německého Bietigheimu.

Jedenatřicetiletý rodák z Whitby v kanadském Ontariu zvolil v mladém věku netradiční cestu přes americkou univerzitu, a tak strávil čtyři roky v NCAA v barvách Sacred Heart University v šedesátitisícovém městě Fairfield ve státu Connecticut. Přes dánský Frederikshavn, čínský Peking nebo francouzské Chamonix se pak produktivní hokejista dostal do německého Bietigheimu.

S tamními Steelers zažil i postup do nejvyšší německé DEL, avšak nyní se po necelých třech sezonách v týmu loučí a vydává se za novou výzvou do Mountfieldu HK, jak potvrzuje generální manažer východočeského celku Aleš Kmoníček. „Máme na Evana perfektní reference, jedná se o gólového hráče, což ostatně potvrdil i během posledních dvou sezon v německé nejvyšší soutěži. Evan měl velký zájem o působení v Hradci, a tak jsme se rychle dohodli na roční spolupráci s možnou opcí,“ popisuje jednání královéhradecký GM.

Také hlavní trenér Tomáš Martinec příchod třetího nejproduktivnějšího útočníka Bietigheimu v uplynulé sezoně vítá. „Hledali jsme charakterového, pracovitého útočníka, který by zapadal do našeho herního systému a zároveň nám pomohl zlepšit produktivitu. A přesně do takové role nám Evan pasuje, navíc jsme na něj dostali i doporučení od finského trenéra, který ho vedl v německém Bietigheimu,“ říká trenér Východočechů.

Hi Evan 👋

Hi Evan, welcome to Hradec Králové 👋 Více informací na klubovém webu ➡️ mountfieldhk.cz/clanek.asp?id=12060

Zveřejnil(a) Mountfield HK dne Úterý 13. června 2023


Profil Evana Jaspera

Evan Jasper se narodil 29. ledna 1992 v kanadském Ontariu, tedy v jednom z center hokeje v zemi javorového listu. Už od mala se věnoval hokeji, ale dlouhou dobu hrál také rugby. Nakonec však u něj zvítězil hokej, který začal hrát již ve svém rodném městě Whitby, kde prošel mládežnickými kategoriemi.

Odtud se následně přesunul a usadil ve dvacetitisícovém městečku Cobourg. Zde působil v barvách týmu Cobourg Cougars v juniorské OJHL, odkud hráči mohou zamířit na univerzity do Spojených států, jelikož nejsou, na rozdíl od CHL, považováni za profesionály. Během čtyř ročníku v barvách Pum si zahrál i kupříkladu s Justinem Danforthem, kanadským mistrem světa a současným útočníkem Columbusu.

A již zmíněná cesta na univerzitu? Přesně tam vedly kroky 178 centimetrů vysokého útočníka, a tak se Evan Jasper usadil po čtyři ročníky na Sacred Heart University v americkém státu Connecticut, kde si dokonce vybudoval roli lídra, a nakonec i pozici kapitána v hokejovém týmu. Mimo jiné si také došel pro univerzitní titul, který získal v oboru finančnictví a ekonomiky.

Po náročném bojování o místo v ECHL a AHL se nakonec Evan Jasper rozhodl vydat na zkušenou do Evropy, kde se přes angažmá v dánském Frederikshavnu, čínském Pekingu a francouzském Chamonix dostal až do Německa, kde se usadil v Bietigheimu. Místním Steelers pomohl před dvěma roky vybojovat postup do nejvyšší DEL, následně byl kanadský útočník jedním z nejproduktivnějších hráčů týmu i v rámci německé elity, během dvou ročníků nasázel vždy sedmnáct gólů. Naposledy byl i nejlepším střelcem týmu, avšak po sestupu se stěhuje do České republiky, kde se stává novou posilou vicemistrovského Mountfieldu HK, se kterým podepsal roční kontrakt s opcí.

Statistiky Evana Jaspera