Aktuální zprávy z klubu
so 13.2.2021 | Daniel Krátký | Foto: Martin Voltr

O patro níž. Jak se daří hradeckým hráčům v Chance lize?

V případě zdravotní indispozice někoho z kádru prvního týmu hradeckého Mountfieldu je na povolání připraveno několik hráčů v druhé nejvyšší soutěži – Chance lize. Ta je pro mladé hráče ideální jako takový mezistupeň před tím, než si budou moci obléct trikot svého klubu v extralize. Jak se mladíkům, či několika zkušenějším hráčům v letošním ročníku daří?

Nejvýraznější pozici si v prvním týmu vybojoval Štěpán Lukeš, který má v tuto chvíli odchytáno mnohem více minut v extralize než v první lize, kde může nastupovat za partnerský Kolín. A drží si tam skvělá čísla, pět z šesti odchytaných duelů vyhrál a úspěšnost zákroků drží nad hranicí 91 %. Za Středočechy jednou naskočil také mladý osmnáctiletý junior Tomáš Sajdl, jenž čtyřiadvaceti zákroky s úspěšností přes 92 % vychytal důležitou výhru 3:2 nad Havířovem. Osm zápasů odchytal za přerovské Zubry jednadvacetiletý Daniel Dvořák, v týmu však předčasně skončil.

V Kolíně je vůbec nejširší hradecká enkláva. V první obranné dvojici s vysokým časem na ledě nastupuje dvacetiletý Miroslav Kukla, ten ve 27 duelech nasbíral 8 kanadských bodů (2+6) a je vůbec druhým nejvytíženějším hráčem celého týmu. Dost často spolu v obranném páru naskakuje dvojice Jakub Muška a Jakub Váchal, přičemž druhý jmenovaný už nastoupil ke dvěma utkáním za hradecké áčko v extraligovém ročníku.

V současné chvíli je Michael Gaspar k dispozici hradeckému týmu, avšak více toho letos odehrál za Slavii. Účastník MS juniorů v roce 2019 byl v pražském týmu hodně vytížený v oslabeních, a navíc je stále nejlepším bekem týmu ve statistice plus/mínus. Premiéru v dospělém hokeji má za sebou hradecký odchovanec Jakub Naar, jenž dostává spoustu času na ledě v Kadani, kde už dokonce dokázal vstřelit svůj první gól. Na povolání je případně připraven také René Piegl, pětadvacetiletý zadák, jenž hraje za Prostějov a jeho průměrný icetime dosahuje hranice devatenácti minut za zápas.

Také v kolínských útočných vozbách nalezneme hradeckou stopu. Jako centr třetí či druhé formace nastupuje jedenadvacetiletý Martin Štohanzl, který si už nyní vylepšil své bodové maximum, nasbíral totiž 11 kanadských bodů (3+8). Dost často po jeho boku naskakuje velký bojovník a stále ještě junior Vojtěch Síla, ten už má za sebou dva starty v Tipsport extralize. Nejvýraznější pozici má však v barvách středočeského celku Jan Veselý, který v současnosti pendluje na trase Hradec Králové – Kolín. Za Kozly toho odehrál o něco více, ve třinácti zápasech nasbíral 7 bodů (4+3). Do východočeské metropole se z Kolína v případě nouze může přesunout také devětadvacetiletý David Šafránek, pátý nejproduktivnější hráč celé soutěže s 33 body (17+16), který v mládežnickém věku oblékl hradecké barvy a dokonce si v Hradci Králové odbyl i extraligovou premiéru.

Dobrými výkony a bilancí 2+5 ve 12 zápasech na sebe v Kadani upozornil junior Matěj Morong. Před Vánoci se tak přesunul pod Bílou věž, aby odehrál 13 zápasů za Lvy. V současné chvíli však s týmem pouze trénuje a čeká na svou šanci jako zdravý náhradník. Dva starty za Hradec si připsal také kladenský forvard Adam Kubík, který za Rytíře odehrál 26 zápasů s bilancí 9+7. S hlavním týmem si v této sezóně zatrénoval také Dominik Sklenář. Dvacetiletý forvard jinak odehrál osm zápasů za Havířov a posléze se přesunul do Ústí nad Labem, kde potkal známou tvář. Dres Severočechů totiž obléká také Štěpán Matějček, který hraje první rok v Chance lize a dostává poměrně dost času na ledě – ve 27 duelech nasbíral již 13 bodů. V dresu Litoměřic a v rámci projektu Dukla se zase obehrávají mladíčci Petr Moravec (9 zápasů s bilancí 0+3) a Lukáš Pajer (10 zápasů s bilancí 2+4), reprezentanti do osmnácti let. Druhý jmenovaný dokonce vstřelil už své první dvě branky!

Nejvýraznější hradeckou stopu v Chance lize po sobě ale zanechává v dresu Litoměřic Patrik Miškář, jenž je třetím nejproduktivnějším hráčem celé soutěže. Hradecký odchovanec nasbíral již 37 bodů (17+20) ve 27 zápasech. Čtyřiadvacetiletý hokejista dokonce 23 (9+14) ze svých bodů nasbíral v přesilových hrách. O tři roky starší Lukáš Nedvídek má zase velkou porci času na ledě v Třebíči, kde ve 27 utkáních nastřádal slušných 18 bodů (6+12). I on si může ve zbytku ročníku přehodit přes hlavu hradecký dres, stejně jako veliký bojovník Jan Berger, který těsně před uzávěrkou přestupů zamířil na hostování do Vsetína.