Rozhovory
pá 18.12.2020 | Adam Kodet, Jan Vavřina

Odpovědi Štěpána Lukeše: Bitvy s bráchou, Vokoun nebo ponožky

Štěpán Lukeš podával v průběhu listopadu spolehlivé výkony, které mu vynesly suverénní vítězství v anketě OlfinCar hráč měsíce. Získal přes dvě třetiny všech hlasů a nechal za sebou Filipa Pavlíka i Vladimíra Růžičku. Poté měli nejen hradečtí fanoušci možnost položit hradeckému gólmanu dotaz, „Luky“ na ně následně odpověděl. Zároveň vybral ten nejzajímavější (od uživatele Junior66), který se může těšit na podepsané klubové tričko a dárkový balíček od partnera klubu i ankety – společnosti OlfinCar.

Ondřej Zítka (HK / Spindl)
16.12.2020, 19:12
Zdravím Štěpáne!

Gratuluji k vítězství v anketě.
Když už je ta možnost, rád bych položil pár otázek.

Jak spoluhráči (F. Pavlík a V. Růžička) nesou porážku v této anketě? :-) Padly nějaké vtípky na Váš účet? :-)

Máte v brance raději, když je klid a hraje se více u brány soupeře nebo jste spíše ten typ, který je raději ve větším ”vytížení”?

Pan trenér Růžička nedávno odpověděl, že by z exotických nehokejových zemí zkusil Španělskou ligu. V jaké nehokejové zemi by Vás lákalo chytat?

Děkuji za Vše odpovědi a ať se daří!

S pozdravem

Ondra


Odpověď:
Ahoj Ondro, díky za gratulaci a otázky.
S Růžou jsme na tohle téma nijak nevtipkovali, on možná ani nevěděl, že byl nominovaný :-) S Kácou tam nějaké vtípky padly.
Neznám skoro žádné gólmany, kteří by měli rádi, když na ně nejdou žádné střely. Patřím určitě do té většiny, která má ráda větší vytížení.
Sice to není zase tolik nehokejová země, protože hrají mistrovství světa, ale lákala by mě Francie. Hráli tam někteří mí kamarádi, někteří tam ještě jsou a hodně si to pochvalují.
Honza (Hořice)
16.12.2020, 08:00
Ahoj Luky,
V první řadě bych ti chtěl pogratulovat k vítězství hráče měsíce.
Letos se ti daří, ale bohužel jsi chytal proti ”silnějším” soupeřům.
Jaké to je dlouho čekat na svou šanci, a jinak sedět na střídačce?
Mazi nyní bohužel nepodává výkony, které se od něho očekávají.
Momentálně bych radši viděl v brance tebe.
Ale teď k otázkám. Bydlíš v Hradci, nebo dojíždíš? K jídlu si něco uvaříš,
nebo se radši do kuchyně nehrneš? Chodíš si někdy zarybařit?
Několik kluků z týmu chodí, tak jestli tě někdy vzali sebou.
Jak hodnotíš současnou situaci ve světě? A jaký máš názor na tu ”chřipečku”?
Předem díky za odpovědi
Ať se daří
S Pozdravem Honza


Odpověď:
Ahoj Honzo, díky za pochvalu a přání.
Je to těžké. Po mém příchodu do Hradce je to poprvé, jinak jsem byl vždycky zvyklý chytat. Myslím, že jsem se s tím popasoval a když do té brány teď jdu, musím odvést stoprocentní výkon, abych se tam podíval znovu.
Bydlím v Hradci, ale když je pár dní volna, tak jedu domů do vesnice kousek nad Kadaní. Ale musí to mít cenu, cesta mi trvá tři hodiny a nechce se mi jezdit na otočku.
Od té doby, co mám přítelkyni, tak se do kuchyně fakt nehrnu. Ona to zvládá výborně a já si to nemůžu vynachválit. Předtím jsem si vařil spíš obyčejná jídla, hodil jsem maso na pánev a k tomu si udělal rýži nebo brambory.
Hodně se bavím s Kácou, který je i myslivec, ale chodí i rybařit. Takže teď si budu zařizovat rybářský lístek, abych tam s ním jen tak neseděl :-)
Já sám jsem to onemocnění prodělal a vím, co to se mnou udělalo. Občas mi to připadá trochu přitažené za vlasy. Samozřejmě každý může mít jiný průběh a nelze to podcenit. Říkám si ale, že takhle to přece nejde dělat do nekonečna.
Filipbal (Hradec Králové)
14.12.2020, 14:19
Ahoj Luky, nejprve bych ti chtěl poděkovat za tvé výkony v našem dresu a poblahopřát k tomuto ocenění. Myslím si, že si ukázal, že si zasloužíš dostávat prostor a když bude Mazi zraněný, tak ho bez problémů dokážeš nahradit. K dotazům:
1) Co pro tebe toto ocenění hráč měsíce znamená?
2) Jak se ti líbí v Hradci Králové a máš zde nějaké oblíbené místo?
3) S kým v kabině si nejvíc rozumíš?
4) Máš nějaký hokejový vzor?
Díky za odpovědi.
S pozdravem Filipbal

Odpověď:
Ahoj Filipe, moc děkuji za přání a tvé otázky.
1) Znamená to pro mě, že jsem asi odvedl dobré výkony, a že to fanoušci umí ocenit.
2) S přítelkyní se nám tady líbí, máme to tu rádi – bydlíme kousek od Auparku. Není to až tak velké město jako třeba Praha, to bych nedal. Líbí se mi příroda, takže často vyrážíme do přírody v okolí.
3) Nejvíc s trenérem gólmanů Robertem Horynou samozřejmě :-) (Robert Horyna zrovna vešel do místnosti). A jinak s Kácou, s Klímovcema, s Růžou, ale můžu si pokecat s každým.
4) Po gólmanské stránce to byl vždycky Tomáš Vokoun, ale hodně jsem vzhlížel k bráchovi. Já jsem o třináct a půl roku mladší, takže já když jsem si to ještě jenom tak pinkal, on už byl profesionál.
Gábin81 (Trutnov)
13.12.2020, 15:01
Ahoj Luky,
gratuluji ke zvolení hráče měsíce a jsem moc rád, že ses výkonnostně zvedl a stala se z tebe nadprůměrná dvojka. Teď už k otázkám...

1) Jak ses cítil minulou sezónu, když si neodchytal skoro žádný zápas a jak je těžké prosadit se přes Maziho?

2) Jak se ti chytá za Kolín a co říkáš na jejich partu?

3) S kým kromě Maziho se nejvíce bavíš a s kým se znáš nejdéle?

4) Jaká je tvoje nejoblíbenější barva ponožek?

Předem děkuji za odpovědi a přeji hodně štěstí🍀


Odpověď:
Ahoj, děkuju za přání a dotazy.
1) Nebudu lhát, je to na nic. Je těžké jen sedět a čekat, kdy to Mazimu nevyjde nebo kdy se mu nedej bože něco stane. Je to náročné spíš na psychiku. Mazi chytal v NHL, takže je to těžké. Čekám na svoji šanci a když ji dostanu, musím ji chytnout za pačesy. Ale jinak jsme si s Mazim sedli od první chvíle, jak jsme byli oba noví. Myslím si, že mezi námi není žádný problém, vycházíme spolu a fandíme si navzájem.
2) První zápas byl těžký, nějak jsem se nemohl adaptovat do toho systému a situace, kdy někteří kluci tam na hokej chodí z práce. Parta je tam ale super, takže já jsem rád za každý zápas, když tam jedu.
3) Nejdéle se znám s Kellym a Kevinem, s těmi se znám od mala. Jejich rodiče jsou z Kadaně, takže v létě byli v Kadani a trénovali s námi. Pak znám dlouho Kácu a taky kluky, co se mnou byli v Chomutově, tedy Růža a Sklenda.
4) S ponožkami je to klasika – bílá a černá.
Robin Vach (Hradec Králové)
13.12.2020, 08:43
1.Byl to velký skok mezi Extraligou a Chance ligou


Odpověď:
Ahoj Robine,
v Chance lize jsem toho celkově moc neodchytal. Když jsem začínal mezi chlapama, v Kadani jsem chytal pár zápasů a pak se všechno nějak seběhlo a skočil jsem rovnou do extraligy. Ale samozřejmě je to velký skok.
Petr (Hradec Králové)
12.12.2020, 20:56
Ahoj, chtěl bych se tě zeptat kolik za sezonu prostřídáš párů rukavic, hokejek popřípadě betonů. Předem díky za odpověď a hodně štěstí.

Odpověď:
Ahoj Petře, díky za přání a otázku.
Na sezónu mám troje rukavice. Všechny tři páry mám od začátku sezóny a střídám je. U hokejek to může být pokaždé jinak, záleží, jak praskají. Zhruba je to 1-2 na měsíc, za sezónu tedy dejme tomu dvacet. U betonů je teď už potřeba mít dva páry, protože se hrozně rychle vymlátí. Pak to přes ně bolí, nemají tvar a blbě se od nich odráží puky.
Standa a Martin Bednářovi (Střezetice)
12.12.2020, 20:32
Ahoj Štěpáne, jsme rádi, že Tě v Hradci máme, i když být stále až ten druhý je vedle Maziho těžké. Je na Tobě vidět, že jsi pohodový a klidný člověk. Je to jen navenek nebo jsi doopravdy takový kliďas (i mimo hokej)? A jsi takový už odjakživa? Děkuji za odpověď a ať se Ti daří jak na ledě, tak i mimo něj!

Odpověď:
Ahoj Stando a Martine, moc děkuji za přání.
Takový jsem odjakživa :-) Vždycky jsem nechával všechny věci na poslední chvíli, z ničeho jsem si nikdy nedělal hlavu. Určitě to tedy nehraju a jsem zkrátka takový.
Mechovačka (Hradec Králové)
12.12.2020, 16:17
Ahoj Luky,
gratuluji k ocenění. Ty výkony, které jsi předváděl, při Maziho absenci, byly fantastické. Každý klub by chtěl mít takhle vyváženou brankářskou dvojici.

Teď k mým otázkám: 1) Jaký typ hudby máš nejradši, posloucháš třeba nějakou českou kapelu? 2) Máš nějaký vyloženě špatný návyk nebo zvyk, který bys nejraději neměl? A poslední otázka: Jak se ti líbí v Hradci?

Děkuji za odpovědi
A přeji hodně úspěchů v hokejovém i soukromém životě
Káťa


Odpověď:
Ahoj Káťo, děkuju za gratulace a přání.
1) Mám rád hiphop a rap. Ale nemám problém ani s popem, když se mi nějaká písnička líbí. A z českých kapel jsem poslouchal Kabáty.
2) Z těch špatných návyků je to občas ta moje pohodlnost.
3) Ohledně Hradce už jsem odpovídal, je to tu hezké a s přítelkyní se nám tu moc líbí.
Lenka Širlová (Klášterec nad Ohří)
12.12.2020, 15:16
Zdravim, chtěla jsem se zeptat, jak vnímáš zápas proti Litvínovu, kde hraje tvůj bratr? A jaký to je, když ti on dá gola. Děkuji za odpověď. LŠ

Odpověď:
Ahoj Lenko, díky za tvé otázky.
Proti Litvínovu to bylo vždycky těžké. Teď už třeba tolik ne, ale když jsem hrál v Chomutově, tak jsem vždycky znal celou tu litvínovskou partu. A když měl brácha puk na hokejce, tak jsem si říkal, že mi nesmí dát góla, že já musím být ten lepší. Ale když mi ho dal, tak jsem byl sice naštvaný, ale zároveň jsem mu to trochu i přál. Myslím, že v extralize mi dal asi tři góly. Jsme s bráchou hodně v kontaktu, jel proti mně třeba i nájezd tady v Hradci nebo ještě v Chomutově. A pak jsme se bavili po zápase, že v Litvínově jim Zdeněk Orct říkal, co by na mě mohlo platit. V Chomutově jim to vyšlo, ale v Hradci už jsem věděl, že brácha jezdí nájezd takhle a Vanta (Viktor Hübl) zase takhle. A oni oba dva pak udělali úplně něco jiného :-) U takových hráčů je to těžké odhadnout.
Šárka Luňáková (Hradec Králové)
11.12.2020, 20:06
Byl jsi rád že si po dlouhé době zachytal ?

Odpověď:
Ahoj Šárko, díky za otázku.
Určitě. Spadla ze mě nervozita, dalo mi to větší chuť na ledě a cítil jsem se šťastnější. Cítil jsem, že jsem týmu k něčemu a že jsem pomohl.
Junior66 (Hradec Králové)
11.12.2020, 16:58
Ahoj Štěpáne, nejprve ti chci pogratulovat k ocenění Hráče listopadu. Já jsem vždycky říkal, že klidně můžeš být brankář číslo 1. Mám na tebe pár dotazů...
1) Jak vůbec probíhá takový trénink gólmanů, chodíte dříve na tréninky? A jaké cvičení pro vás připravuje pan R.Horyna?
2) Stalo se ti někdy, že jsi chytal zápas a najednou sis uvědomil, že si zapomněl nasadit nějakou výstroj, třeba nějaký chránič? :-)
3) Jak jsi na tom s Vánoci? Jsi ten typ, který se spíše hlídá na Vánoce nebo ten, co sní všechno? (cukroví,řízky,sálat,kapr atd...)
4) Jak jsi spokojený tady v Hradci?

Děkuji ti za tvé odpovědi a přeji ti mnoho zdraví,štěstí a sportovních úspěchů!

Odpověď:
Ahoj, děkuju za uznání a přání.
1) My brankáři chodíme vždy o 15 minut dřív před ostatními. Cvičení je pak spíš na nás, třeba si řekneme, kde vidíme své nedostatky, a podle toho se přizpůsobí cvičení. Ale je to spíš na zapracování do tréninku a zahřátí, tak abychom si chytli pár puků a mohli jít do tréninku naplno.
2) Myslím, že jednou se mi stalo, že jsem zapomněl na nákrčník. Ale ten nejdůležitější chránič jsem měl vždycky :-D
3) Já jídlo miluju, takže hlídání na mě moc neplatí. Takže si vždycky docela dopřeju. Obecně se o Vánocích snažím hlavně vidět s rodinou. Je trošku škoda, že nemáme aspoň dva dny navíc, že jsou hned o Vánocích zápasy. Bylo by fajn si užít pohádky a klid.
4) V Hradci jsem spokojený. Myslím, že máme tým na to, abychom udělali úspěch, to je to jediné, co tady chybí. Takže doufáme, že se to povede.
Petr (Hradec!)
11.12.2020, 13:24
Ahoj Štěpáne, gratuluju k vynikajícím výkonům, potvrdilo se, že máme asi nejlepší brankářskou dvojici v lize. Chci se zeptat: když na stadionu nejsou diváci, přispívá to k lepší komunikaci na ledě? I když předpokládám, že jejich návrat do hlediště si stejně všichni moc přejete... A druhá věc: chytá se Ti líp v Hradci nebo v Kolíně? Díky za odpovědi, hezké svátky a mnoho nul za Hradec :)

Odpověď:
Ahoj Petře, díky za přání a otázky.
Rozhodně ano. Najednou slyšíme všechno, i trenéra z lavičky, takže komunikace je o hodně lepší. Ale teď už si normálně ani nedokážu představit, že by najednou přišel zase plný barák a v hledišti to bude bouřit. Už jsem si na to tak zvykl a už to ticho ani nevnímám. Občas přemýšlím, jaké to zase bude před plnou halou.
V Kolíně se mi chytá dobře, ale mým cílem je samozřejmě chytat co nejvýše, takže lépe se mi chytá rozhodně v extralize.