Aktuální zprávy z klubu
st 7.4.2021 | Daniel Krátký

Ohlédnutí za základní částí: Skvělý start, ale problémy s TOP4

Čtyři extraligové týmy v současnosti bojují o finále nejvyšší hokejové soutěže u nás. Hradec Králové však mezi nimi není, ze soutěže se totiž poroučel ve čtvrtfinále. V dlouhodobé soutěži se ale tým, nyní již bývalého kouče, Vladimíra Růžičky umístil na šesté pozici. Jak vypadala hradecká základní část?

Skvělý start stopnul koronavirus

Nejlepší část extraligové sezóny zažili hráči Mountfieldu hned na samotném začátku. Tým zpod Bílé věže totiž po pěti kolech vedl celou soutěž, když ztratil jen jediný bod. V prvním kole si kupříkladu s chutí zastřílel na ledě Českých Budějovic, kde zvítězil 5:1. Skvělou jízdu na jihu Čech odšpuntoval už v čase 00:08 Jakub Orsava, k němuž se po ose Filip Hronek - Lukáš Cingel dostal kotouč před naprosto prázdnou branku.

Po pěti vítězných zápasech na konci září však přišla studená sprcha. V týmu se objevilo velké množství případů nakažení koronavirem, a celý A-tým tak putoval do karantény. A navíc celá extraliga se na takřka dva měsíce stopla, kvůli vládním opatřením, a rozjela se až v listopadu. Hradečtí si vynucenou pauzu, po řádném uzdravení, zpestřili kupříkladu tréninkem na otevřeném kluzišti v Dobříši. Stejné možnosti využilo i několik dalších týmů.

Děkovačka na ledě Motoru

Děkujeme čtyřem našim odvážným fanouškům za podporu na dnešním ostrém zápase 👍 Tahle výhra je pro vás! 🥳

Zveřejnil(a) Mountfield HK dne Čtvrtek 17. září 2020


Restart soutěže přišel pro Lvy 9. listopadu ve Vítkovících. Byl to restart neúspěšný, jelikož tým kouče Vladimíra Růžičky v Ostravě přišel o svou neporazitelnost a poprvé padl. V průběhu sezóny už Lvi nikdy nedokázali vyhrát pětkrát v řadě, to se povedlo pouze na samotném začátku. Druhá nejdelší série výher totiž čítala pouze čtyři vítězství.

I po pauze se však dala hledat pozitiva. Jedním z nich byl rozhodně Štěpán Lukeš. Rodák z Kadaně a mladší bratr litvínovského Františka totiž během zranění Marka Mazance chytl svou šanci za pačesy a ukázal, že i on může opanovat hradecké brankoviště. Bývalý brankář Chomutova totiž patřil ke statisticky nejlepším brankářům extraligy. A když náhodou bylo třeba, vyrazil Lukeš do Kolína, kde odváděl stejně tak kvalitní výkony.

Hvězda NHL v Hradci Králové

Filip Hronek zase doma? Sen mnoha fanoušků se splnil! Kvůli koronaviru posunutému startu soutěží v zámoří se na domovský stadion vrátil hradecký odchovanec a obránce Detroit Red Wings. Fanoušci ho však naživo v akci viděli v ČPP Aréně pouze jednou, a to v jediném duelu hraném s diváky. Ve 4. kole s Libercem, ve kterém ještě za Tygry naskočil Marek Zachar, který poté putoval pod Bílou věž.

Nejlepší český obránce ale opravdu udivoval úplně všechny, v zápasech totiž naprosto kraloval a dominoval. Jeho předvánoční odchod znamenal pro sestavu velkou ztrátu, Filip Hronek totiž ve 22 duelech extraligy nasázel 10 gólů, ke kterým přidal 13 asistencí. A to dělá průměr více jak bod na zápas!

Dvojnásobný účastník MS a nejlepší obránce posledního světového šampionátu na Slovensku byl naprosto rozdílovým hráčem. Jeho čas na ledě se téměř každý duel pohyboval nad hranicí 25 minut. I jako obránce se ale Filip Hronek dostal na vhazování, ze sedmi buly vyhrál hned tři. A dokonce si vyhraným vhazováním připsal i kanadský bod.

Konstantní výkonnost a neúspěšné přesilovky

Tým vedený kapitánem Radkem Smoleňákem v průběhu základní části podával kvalitní výkony, které stačily dlouhodobě na umístění v elitní šestici. Avšak na TOP čtyřku se Hradeckým nedařilo. Se Spartou nevydoloval Mountfield ani bod, proti Třinci dokázal zvítězit jednou, stejně jako proti Mladé Boleslavi a Liberci. V obou případech však až po samostatných nájezdech.

Stejně tak trápily trenéry a celou sestavu přesilové hry. V nich se Lvům, zejména po odchodu Filipa Hronka a poté také Petra Zámorského, vůbec nedařilo. Základní část zakončil Mountfield s úspěšností přesilových her 15,31 %, což stačilo na 11. místo. O mnoho lepší naopak byli Lvi v oslabeních, v nich totiž patřili ke špičce celé soutěže.

Relativně úspěšné období zažil Růžičkův tým v lednu, kdy na domácí půdě v ČPP Aréně ztratil body až v posledním zápase měsíce s Českými Budějovicemi. Mimochodem, v něm srovnával Aleš Jergl na 1:1 v čase 59:59. Do sítí soupeřů nastříleli Východočeši 144 branek, nejlepším střelcem byl s 20 brankami Radek Smoleňák. V defenzívě patřili Lvi k nejlepším týmům, inkasovali totiž pouze 127 branek, což bylo čtvrté nejnižší číslo v celé soutěži.

Hradec Králové během dlouhodobé části nezažil nějakou dlouhodobější sérii porážek. Ta úplně nejdelší čítala tři duely, ty se týmu přihodily ke konci základní části a také v průběhu listopadu. Mountfield HK nakonec sesbíral celkem 89 bodů a skončil na 6. příčce. Poté přišlo na řadu předkolo play off proti Litvínovu...