Aktuální zprávy z klubu
po 4.1.2021 | Adam Kodet

OlfinCar hráč měsíce: Petr Koukal, Jakub Lev, nebo Radim Šalda?

Po zápasově vydatném listopadu přišel v Tipsport extralize ještě o jedno utkání šťavnatější prosinec. 11 duelů představovalo pro hráče dost prostoru na to, aby ukázali trenérům i fanouškům u obrazovek své kvality. A tak jako na začátku každého měsíce, i tentokrát máte možnost z trojice nominovaných vybrat OlfinCar hráče měsíce. Zvolený hokejista odpoví na vaše dotazy, autor toho nejlepšího se pak může těšit na podepsané tričko a dárky od partnera klubu, společnosti OlfinCar. Hlasovat lze do pátku 8. ledna do 20:00.

PetrKoukal
Bilance v prosinci:
11 zápasů
4 body
+/- +4
úsp. na buly 53 %

Petr Koukal – neúnavný bojovník

Odchovanec Žďáru nad Sázavou je už čtvrtým rokem nedílnou součástí královéhradeckého týmu. A byť se postupem let jeho role trochu změnila, i tak je stále nepostradatelnou součástí áčka Mountfieldu. Z pozice prvního centra se vypracoval na elitního bránícího útočníka, který je často první vzadu, nevypustí jediný souboj a jeho houževnatost i při jeho poměrně nízké výšce je příkladná a obdivuhodná.

Trojnásobný extraligový mistr letos putuje sestavou, při nevýrazných výsledcích týmu se dokonce dostal i zpět na pozici centra číslo 1. A jako centr zvládá své hlavní úkony skvěle. V prosinci vyhrál přes 53 % soubojů o kotouč v kruhu a zvýšil si svůj celkový podíl vítězství v této disciplíně. Jako defenzivní forvard je jeho úkolem nedostávat góly. A o tom, že si tyto úkoly plní svědomitě, svědčí prosincová statistika +/-, ve které skončil na +4. Navíc svůj tým zbytečně neoslabuje, v 11 zápasech seděl jen dvakrát na trestné.

Bodová produkce už dávno není primárním posláním mistra světa z roku 2010. I tak ale stále posouvá svá úctyhodná historická maxima. Letos si převzal památeční dres s číslem 800 značícím počet zápasů v extralize, stále ale stíhá i promlouvat do tabulky produktivity. V Budějovicích připravil přesným pasem k tyči gól pro Radka Smoleňáka, stejný hráč gólově těžil i z Koukalovy teče, kterou proti Boleslavi dorazil do sítě. A jeho vyrovnávací gól proti Vítkovicím v poslední minutě? Vyhrál buly, natlačil se před bránu, v pádu a v letu dorazil svou vlastní střelu a s bojovností sobě vlastní vydřel pro Hradec aspoň bod.

JakubLev
Bilance v prosinci:
11 zápasů
4 góly + 5 asistencí
25 střel
úsp. na buly 54 %

Jakub Lev – bodová produkce z druhé vlny

507. Tolik zápasů v řadě bez zdravotní absence už odehrál Jakub Lev v Tipsport extralize. Na absolutní rekord Petra Lešky mu chybí ještě 86 zářezů. A jeho letošní starty, ač při mnoha z nich jeho ice-time příliš nenarostl, rozhodně nejsou jen za zásluhy. Plzeňský rodák je vidět hlavně v útočném pásmu, spoluhráči ho často hledají pasem na střelu z první. Jeho one-timer je totiž smrtící. Jeho parádní disciplínou je také vhazování, i proto oproti loňsku mnohem častěji nastupuje na své typické pozici na centru.

Když se v prosinci sklonil proti soupeři a čekal, až rozhodčí vhodí puk, většinou ho následně pro svůj tým i vybojoval. Úspěšnost vhazování v posledním kalendářním měsíci vyšponoval na 54 %. Téměř stokilový borec také těží ze svých fyzických parametrů a dokáže je náležitě využít. V 11 zápasech rozdal šest hitů, celkem je nejčastěji se srážejícím hradeckým útočníkem. A produktivita? V prosinci jen čtyřikrát nebodoval, bilance 4+5 je zdaleka jeho nejpovedenější měsíc za celou hradeckou štaci. A to s necelou čtvrthodinou na zápas!

Proti Karlovým Varům se Lev zřejmě rozpomněl na západočeské derby ještě když hrával za Plzeň. Dvěma neskutečnými dělovkami totiž téměř sám zařídil cennou výhru v lázeňském městě. Svou milimetrovou přesnost prokázal i v Budějovicích, kde gólem přes celé hřiště do odkryté branky pojistil výhru. A proti Liberci zase prokázal svou chytrost a šikovnost. Před brankou si rychle přehodil puk na bekhend a "vyčůraným" dloubákem vyrovnal skóre. K tomu všemu přidal pět nahrávek a stal se druhým nejbodovějším útočníkem prosince.

RadimŠalda
Bilance v prosinci:
11 zápasů
3 body
+/- +2
8 hitů

Radim Šalda – budoucnost v obraně a záruka tvrdosti

Radim Šalda přišel do Hradce Králové v žákovském věku z Hronova a hned se zařadil mezi tahouny mládežnických výběrů Lvů. Však také se svými parťáky dvakrát po sobě vyhrál titul v mladším dorostu. Výkonnost z mládežnického hokeje si poměrně rychle přenesl i mezi muže, což rozhodně není pravidlem. Vždy platil za ofenzivního beka, vůbec se ale nezříká ani tvrdé hry, což se naučil zejména v Kanadě. V Hradci tedy roste nadějný komplexní bek, který by se mohl stát pilířem obrany v následujících letech.

Prostor na ledě si v obrovské konkurenci v zadních řadách Mountfieldu musí poctivě vydobýt. Hodnota jeho ice-timu měla v prosinci vzrůstající tendenci, z pozice beka číslo 6 se v posledním zápase v Olomouci dostal téměř na 26 minut, což bylo nejvíc ze všech zadáků. Soupeřům jeho tvrdá hra rozhodně nevoní, jednadvacetiletý bek rozdal v posledním měsíci roku 2020 8 hitů, dvě třetiny svého celkového počtu. Nebojí se ani střílet, víc jak půlka jeho ran na branku přišla také v uplynulém měsíci. A 8 zablokovaných projektilů zase potvrzuje, že cizí mu není ani obranná činnost.

Hradec letos sedmnáctkrát vstřelil první branku, velmi často to bylo v prvních minutách zápasu. K této statistice přispěl i Šalda, když po 43 vteřinách bombou od modré čáry rozvlnil síť v Českých Budějovicích. Ve stejném zápase krásným pasem na zadní tyč připravil gól pro Radka Smoleňáka a vůbec poprvé v kariéře zažil v extralize dvoubodový večer. Hradecký kapitán pak těžil i z jeho tvrdé rány od modré proti Kometě, protože odražený puk pak nerušeně zametl do branky. Mladý obránce tak k tvrdé hře dokáže přidávat i kanadské body.

Výsledky Kdo je podle vás OlfinCar hráčem měsíce prosince?

1.Petr Koukal 42,24 %
2. Radim Šalda 29,19 %
3. Jakub Lev 28,57 %