Aktuální zprávy z klubu
čt 3.2.2022 | Adam Kodet

OlfinCar hráč měsíce ledna: McCormack, Pavlík, nebo Pilař?

Lukeš, Oksanen, Kevin Klíma, Lev. To jsou jména letošních čtyř vítězů ankety OlfinCar hráč měsíce. Nyní mají fanoušci možnost zvolit z trojice nominovaných pátého do party. Hráč, který získá nejvíce hlasů, následně odpoví na příchozí dotazy. Také vybere nejoriginálnější otázku, jejíž autor dostane podepsané klubové tričko a dárkový balíček od společnosti OlfinCar. Hlasovat můžete do neděle 6. února 22:00.

GraemeMcCormack
Bilance v lednu:
8 zápasů
3 góly
ø ice-time 20:11
25 střel na bránu

Graeme McCormack – předsezónní trefa do černého

Nestává se vždy, že zahraniční hráči zapadnou do týmu v novém prostředí a v jiné soutěži tak rychle. I hradecká minulost pamatuje na cizince, kteří se neprosadili a rychle se stěhovali o dům dál. Příchod Graema McCormacka se ale ukázal být od tohoto scénáře na míle vzdálen. Kanadský bek se v sestavě ihned zabydlel, dostal jednu z klíčových rolí a dokáže být platný na obou koncích hřiště.

Po bodově povedeném podzimu by se mohlo zdát, že rodák z Thunder Bay je spíš takovým čtvrtým útočníkem, ale to byste se šeredně spletli. Trenéři ho v lednu hojně využívali i v oslabeních, kde odehrál celkem kolem čtvrt hodiny. Skvělý je i v blokování střel, v uplynulém měsíci se stalo jen dvakrát, že v zápase nezaznamenal ani blok, celkem jich bylo devět. S 25 pokusy byl nejčastěji střílejícím bekem týmu a se třemi góly také jeho nejlepším střelcem mezi obránci.

V průměru strávila hradecká dvanáctka na ledě v lednu přes 20 minut za zápas a dokázala tento čas přetavit ve tři vstřelené branky. Proti Boleslavi si vybruslil do střelecké pozice a ze střední vzdálenosti ranou mezi betony zaznamenal vítězný gól. V zápase s Libercem se ukázal jako nebezpečná přesilovková zbraň, když zužitkoval Ščerbakovo přiklepnutí a nemilosrdně z osy hřiště trefil nad beton brankáře. Početní výhodu zužitkoval i v Budějovicích, kdy po dlouhém nápřahu od modré umístil svou bombu přímo k tyči. Navíc proti Brnu proměnil chytrou střelou mezi betony jeden ze svých samostatných nájezdů.

FilipPavlík
Bilance v lednu:
7 zápasů
5 bodů
ø ice-time 21:49
11 bloků

Filip Pavlík – samostatná dělostřelecká jednotka

Druhým nominovaným je po nováčkovi naopak stálice v hradeckých řadách a jeden ze služebně nejstarších hráčů v aktuálním kádru. Filip Pavlík už v Mountfieldu kroutí pátou sezónu a trenéři moc dobře ví, jaký klenot si v jeho osobě vybrousili a taky co od tohoto ranaře s nejtvrdší střelou v extralize čekat. Už druhým rokem na prsou nosí áčko jako asistent kapitána a má tedy silnou pozici i v kabině.

Rodák z Vysočiny sice v lednu jedno utkání z rodinných důvodů vynechal, v těch ostatních ale znovu zastával jednu z klíčových rolí. Jeho průměrný ice-time se v prvním měsíci roku 2022 vyšplhal téměř k 22 minutám, ani jednou nechyběl mezi dvěma nejvytíženějšími beky zápasu. Stejně jako jeho kolega McCormack je platný vepředu i vzadu – na bránu vystřelil dvaadvacetkrát a další jeho pokusy se navíc mezi tři tyče nevešly. Svým tělem pak zastavil 11 ran soupeře, v čemž ho překonal jen mistr v tomto oboru, Richard Nedomlel.

Svých pět lednových kanadských bodů rozložil usměvavý bek jen do tří zápasů. Proti Boleslavi totiž zapsal na konto hned tři – před koncem zápasu dorážkou střely Lva využil přesilovku a zvýšil na 4:2, poté si oba role vyměnili, když pro Lva připravil pasem gól do prázdné. Ještě předtím pak famózním křižným pasem našel před prázdnou klecí Lalancetta. Dvě druhé asistence posbíral i v mačích proti Liberci i Brnu, kde byl zvolen i jako dvacátý nájezdník a musel rozhodnout. V této situaci ale tento nájezdový žolík neuspěl.

RadekPilař
Bilance v prosinci:
8 zápasů
2 góly
ø ice-time 13:32
ice-time v oslabení 13:32

Radek Pilař – univerzální voják

Pamatujete si legendární film z roku 1992 s Dolphem Lundgrenem a Van Dammem? Tuto přezdívku by si klidně mohl Radek Pilař osvojit, protože na ledě dokáže zastat opravdu jakoukoliv roli. Původně defenzivní forvard na konci měsíce při marodce zaskočil v zadních řadách a nevedl si vůbec zle, ba naopak. Kdyby se nedej bože zranili oba gólmani, možná by si klidně mohl střihnout i zápas v brance.

Navíc toto hradecké štístko dokáže být i při svém nízkém ice-timu na ledě znát, v lednu zaznamenal dva ze svých letošních pěti gólů při střelecké úspěšnosti 25 %. Když hraje jako útočník, je volbou číslo jedna pro oslabení, ve kterých toho vedle Petra Koukala odehrál nejvíc ze všech hráčů Mountfieldu. Při jeho pobytu na ledě v rovnovážném stavu téměř nepadají branky, v uplynulých 31 dnech byl jen jednou v zápase v mínusu. A svýma rychlýma nohama zamotal hlavu nejednomu soupeřovu obránci.

Svůj čtvrtý letošní gól si jičínský rodák připsal v O2 Areně, kde se stal jediným střelcem týmu. Jeho zásah ale stál za to, protože neúnavným tlakem si vypracoval nejprve střelu, kterou posléze sám dorazil za bezmocného brankáře. Proti Vítkovicím už hrál na beku, v oslabení ho však trenéři nasazovali do předních řad a vyplatilo se. Po nádherné přímočaré akci a rychlém protiútoku si vyměnil puk s Koukalem a dopravil ho zblízka do sítě. V obou duelech byl po zásluze oceněn cenou pro nejlepšího hráče.

Výsledky Kdo má podle vás získat ocenění OlfinCar hráč měsíce ledna?

1.Radek Pilař 58,36 %
2. Filip Pavlík 25,88 %
3. Graeme McCormack 15,76 %