Aktuální zprávy z klubu
út 8.11.2022 | Adam Kodet

OlfinCar hráč měsíce října: Lev, McCormack, nebo Okuliar?

Druhý kalendářní měsíc letošního ročníku TELH je za námi, což znamená další šanci pro hradecké fanoušky ke zvolení OlfinCar hráče měsíce. Tentokrát byli nominováni dva útočníci a jeden bek a vy si můžete vybrat, který z nich vás v říjnu nejvíce oslnil. Vítěz ankety bude odpovídat na příchozí otázky formou offline rozhovoru a také sám vybere nejzajímavější dotaz, jehož autor se může těšit na balíček cen od klubu i společnosti OlfinCar. Hlasovat můžete do čtvrtka 10. listopadu 22:00.

JakubLev
Bilance v říjnu:
10 zápasů
3 góly
7 asistencí
ø ice-time 19:58

Jakub Lev – král říjnového bodování

Jakub Lev přišel do Hradce Králové během sezony 2019/20 výměnou za Daniela Rákose, aby nahradil jeho důraz a úspěšnost na vhazování, ale aby přidal také produktivitu. A to se mu daří na výbornou. Silový centr neprohrává osobní souboje, drží si vysoké procento vyhraných buly a jeho bodový příděl má vzrůstající tendenci. Jeho zkušenosti a nezdolná fyzička způsobily, že se stal jasně nejvytíženějším útočníkem týmu Tomáše Martince v uplynulém měsíci.

Jeho zápasový čas se totiž zastavil na průměrné hodnotě 19:58 a jen jednou z 10 případů se stalo, že by ho někdo z útočníků v ice-timu v zápase přeskočil. Během deseti mačů si udržel produktivitu bodu na zápas, když nastřílel 3 branky a na sedm spoluhráčům přihrál. Konto brankářů zatížil 33 střeleckými pokusy a absolvoval celkem 144 vhazování, z nichž plnou polovinu vyhrál.

První z jeho říjnových zásahů přišel na ledě jeho bývalého týmu, tedy Plzně, kdy pečetil výhru ranou do prázdné klece. To samé se mu povedlo v Boleslavi, kdy jistil vítězství 2:0 rovněž přesným pokusem do odkryté sítě. Do třetice všeho dobrého potrestal hru bez brankáře v Liberci, kde ovšem k tomuto počinu přidal dvě nahrávky. Nejprve připravil druhý gól do prázdné pro Okuliara a během zápasu se podílel na gólu z dorážky v podání Zachara. Asistence proti Berlínu v CHL mu pak vynesla post nejproduktivnějšího hráče Mountfieldu za měsíc říjen.

GraemeMcCormack
Bilance v říjnu:
11 zápasů
6 asistencí
29 střel na branku
ø ice-time 23:09

Graeme McCormack – nejvytíženější ze Lvů

Při zranění Jérémieho Blaina vsadili hradečtí trenéři na pozici beka číslo 1 na jeho krajana Graeme McCormacka. A rozhodně neudělali krok vedle. Kanadský obránce je platným nejen směrem dopředu, kdy směřuje své pokusy od modré do ohně před brankou, ale také vzadu, kde se nebojí postavit do cesty soupeřovým projektilům. Dokáže kontrolovaně vyvézt puk z pásma a konstruktivně ho rozehrát a disponuje skvělým čtením hry. Není tedy divu, že byl v říjnu nepoužívanějším hráčem ze všech Lvů.

Sedmkrát z 11 odehraných zápasů byl jeho zápasový čas nejvyšší, ale vždy se vešel do elitní trojky. Třikrát se jeho ice-time v zápase přehoupl přes hodnotu 25 minut a průměrně se dostal na 23:09, což bylo zdaleka nejvíc ze všech jeho spoluhráčů. Během tohoto času stihl spoluhráčům připravit 6 branek a dostat se na +2 v tabulce pravdy. A plusové body u trenérů získával i tak, že zablokoval hned 9 pokusů svých soupeřů. Přesné rány umí vysílat i sám, puk z jeho hole prošel na branku v 29 případech.

I když rodák z Ontaria v říjnu neskóroval, na jeho konto přibylo 6 kanadských bodů za asistence. Nejlépe se mu vedlo ve východočeském derby, kde měl prsty v obou hradeckých brankách. Nejprve jeho ránu tečoval do sítě Smoleňák. V závěru pak další z jeho projektilů vyrazil Will, puk si ale našel Lev a poslal ho nechráněného Lalancetta, který se nemýlil. Při demolici Eisbären Berlín doma zapsal bilanci 0+3. Dvakrát nabil na ránu z první Pajerovi a poté nabídl střílený pas na teč pro Okuliara.

OliverOkuliar
Bilance v říjnu:
11 zápasů
5 gólů
11 bloků
+/- +3

Oliver Okuliar – rozjezd slovenské posily

Slovenský reprezentant Oliver Okuliar se stal last minute posilou hradeckého Mountfieldu a i když měl pomalejší rozjezd co se týče sběru bodů, v říjnu mu to tam přeci jen začalo padat. Šikovný útočník si vypracovával šance v každém zápase, ale proměňovat je začal právě až v uplynulém měsíci. Z pozice v bottom six se propracoval v sestavě mezi elitní trojku ve vytíženosti forvardů a neštítil se ani černé práce. Vždyť zablokoval nejvíc soupeřových střel z hradeckých útočníků!

Právě všestrannost a práce na obou koncích hřiště mu vynesla povýšení v sestavě a postupné zvyšování zápasového času. A větší vytížení s sebou neslo i větší sebevědomí. První extraligový gól zapsal rodák z Trenčína hned zkraje měsíce a celkem k nim přidal čtyři další, což nepřekonal nikdo z jeho spoluhráčů. Šestkrát skončil říjnu po zápase v plusu a třeba v Lize mistrů je s +10 body vůbec nejlepším borcem celé soutěže v tabulce pravdy! Jeho rychlé nohy ale znamenají i rychlé návraty do obrany, ve které se také umí otáčet. Více než jeho 11 bloků nezaznamenal nikdo z hradeckých útočníků a překonal i množství beků.

Jeho první extraligová branka se urodila v Litvínově, kde se natlačil před gólmana a předvedl krásnou forhendovou kličku se zakončením do vinglu. Hned záhy na dalším výjezdu v Plzni rozvlnil síť znovu, tentokrát ranou z první po přihrávce Kevina Klímy zpoza branky. V Liberci se trefil do prázdné branky a ve Vítkovicích zase usměrnil puk do sítě šikovnou tečí po nahození Huttuly. První domácí úspěch zapsal v CHL proti Berlínu, kdy se znovu perfektně vložil do stříleného pasu McCormacka a zvyšoval na 6:2. V součtu s pěti zásahy se stal nejlepším střelcem měsíce.

Výsledky Kdo má podle vás získat ocenění OlfinCar hráč měsíce října?

1.Jakub Lev 55,26 %
2. Oliver Okuliar 36,76 %
3. Graeme McCormack 7,98 %