Aktuální zprávy z klubu
po 1.11.2021 | Adam Kodet

OlfinCar hráč měsíce října: Oksanen, Perret, nebo Smoleňák?

Druhý kalendářní měsíc je v Tipsport extralize minulostí. Pro hradecké barvy znamenal 10 zápasů, jedinou porážku a spousty parádních individuálních výkonů. A i když je hokej týmový sport, je třeba ocenit i jednotlivce. Této šance se dostává znovu vám, hradeckým fanouškům, při volbě OlfinCar hráče měsíce. Vítězi poté budete moc pokládat záludné otázky, autor nejzajímavějšího dotazu bude odměněn dárkovými předměty od partnera klubu společnosti OlfinCar, podepsaným klubovým tričkem a dvěma vstupenkami na hokej. Hlasování bude ukončeno v čtvrtek 4. listopadu ve 22:00.

AhtiOksanen
Bilance v říjnu:
10 zápasů
5 gólů, 6 asistencí
+/- +12
34 střel na branku

Ahti Oksanen – probuzení spícího snajpra

V září skóroval jen jednou, gólový účet ve druhém hracím měsíci dokázal zpětinásobit. Ahti Oksanen se očividně na českou soutěž už dokázal plně adaptovat a předvádí to, na co u něj byli zvyklí fanoušci ve finské lize. Tedy parádní výběr pozice, čich na góly a zabijácký střelecký instinkt. S rostoucími výkony úměrně vzrůstal i jeho zápasový čas a po přeřazení do první formace jeho hra mohla naplno rozkvést.

Rodák z předměstí Helsinek v říjnu nasázel pět gólů, přidal k nim šest asistencí a stal se nejproduktivnějším ze Lvů. Při jeho pobytu na ledě navíc padlo mnohem více branek, než jich Hradec inkasoval, což dokládá fantastických říjnových +12 v tabulce pravdy. S celkovými 15 kladnými body v této statistice je finský bombarďák nejlepší v celé lize! V desátém kalendářním měsíci zatížil soupeřovy brankáře 34 střelami, což je nejvíc z hráčů Hradce. Svůj tým neoslabuje zbytečnými fauly, na trestné lavici v říjnu seděl pouze jedinkrát.

Proti Vítkovicím načala hradecká sedmnáctka obrat nejprve ranou zápěstím z mezikruží, poté ho Fin sám dokonal po ukořistění puku a rychlé kličce do forhendu. Na konci měsíce pak mířil do černého ve třech zápasech po sobě. Proti Kladnu se po potáhnutí do forhendu neukvapil, položil si gólmana a zamířil neomylně pod víko. Vítězná branka ve Varech vzešla po přihrávce hradeckého gólmana a přesné střele Oksanena zápěstím mezi betony. Svižný švih zápěstím pak ukázal i proti Zlínu, kdy vystihl rozehrávku a následně poslal puk přímo do vinglu.

JordannPerret
Bilance v říjnu:
10 zápasů
5 gólů
25 střel na branku
ø ice-time 16:03

Jordann Perret – produktivní motorová myš

Ač cizinec, Jordann Perret už brázdí extraligové ledy pátým rokem a momentálně prožívá nejlepší vstup do sezóny během své české mise. Je už pouhé čtyři body od vyrovnání svého maxima z premiérového ročníku, tehdy ještě v dresu Dynama. Svýma rychlýma nohama popletl hlavu nejednomu obránci, navíc je první volbou trenérů v oslabení, kde své perfektní bruslení může skvěle využít. Výborně čte hru, často vystihne pas soupeře v ten správný moment, aby s ním na čepeli mohl pelášit na bránu.

Znovu složená formace Perret-Kevin Klíma-Jergl začala přesně tam, kde naposledy skončila, tedy nátlakovým a bruslivým hokejem, ze kterého soupeřům přechází zrak a rozjíždí se jim brusle. Tato letka se v říjnu postarala o 12 z celkových 34 branek a 5 z nich měl na svědomí francouzský rychlík. V tomto měsíci také nastřádal sedm kladných bodů ve statistice +/-, byl druhým nejvytíženějším útočníkem v početní nevýhodě, ve které také dokázal skórovat. A ukázal i kuráž, v Litvínově se v pěstním souboji postavil mohutnému Irvingovi a rozhodně se v něm neztratil.

První důležitý zásah pro reprezentanta země galského kohouta přišel na Spartě, kdy tečoval Jerglovu ránu na brankovišti a poslal zápas do prodloužení. Nejpovedenější večer pak zažil v Litvínově, kde kromě zmíněné bitky nejprve snížil na 2:3 a poté dokonal obrat vítězným gólem, kdy opět tečoval Jerglovo nahození. Proti Liberci otevřel skóre po skvěle zvládnutém přečíslení, kdy správně nastavil hokejku na pas od Lva, o završení skóre se pak postaral trefou do prázdné branky v Karlových Varech.

Radek Smoleňák
Bilance v říjnu:
10 zápasů
6 gólů
23 střel na branku
5 bloků

Radek Smoleňák – kapitán, jak má být

U starších a zkušenějších hráčů občas trvá, než se na začátku sezóny rozehřejí do provozní teploty a dostanou motory v nohách i rukách do těch správných otáček. Podobné tvrzení platí i o Radku Smoleňákovi, jehož výkony, ice time i bodové konto začaly v říjnu prudce stoupat. Spolupráce s Oksanenem se ukázala jako velmi plodná a hradecký kapitán kromě svého vlivu v kabině začal sbírat body jak na běžícím páse.

Aktuálně si připsal bod v sedmi utkáních po sobě a delší šňůru v hradecké extraligové historii natáhli jen tři hráči. Jeho říjnová bilance se rozrostla na šest branek a čtyři nahrávky, což z něj činí nejlepšího střelce týmu jak v uplynulém měsíci, tak celkově. Skvěle si počíná ve své kanceláři, která se nachází před brankářem soupeře. A když zrovna nedává góly, alespoň gólmanovi cloní, tu a tam ho lehce pošťouchne nebo po odpískání zalehne, zkrátka mu ze života dělá peklo. Přesně tak, jak to má rád. Sám v brankovišti soupeře schytá spoustu ran, nebojí se ale postavit do cesty i střele soupeře, což se stalo v říjnu hned pětkrát. Správný kapitán zkrátka pro tým udělá na ledě cokoliv.

Cesta za pozicí aktuálně nejproduktivnějšího hradeckého hráče začala v říjnu. Proti Mladé Boleslavi v přesilovce stál, kde měl, aby ho lízla McCormackova střela a puk zapadl do brány. V Litvínově přidal dva přesné pokusy, když nejprve po 25 vteřinách obkroužil branku, položil si gólmana a poslal puk pod víko, a poté překvapil brankáře nečekanou střelou bekhendem z otočky. Ve Vítkovicích znamenala jeho přesilovková teč vyrovnání, stejně jako v Budějovicích, kdy znovu už v první minutě stál osamocený na zadní tyči, odkud doklepl puk do odkryté branky. Šestý zásah přišel proti Liberci, kdy po vyhraném buly Lva hradecký kapitán krásně vymíchal brankáře a po bekhendové kličce stvrdil výhru 4:1.

Výsledky Kdo má podle vás získat ocenění OlfinCar hráč měsíce října?

1.Ahti Oksanen 70,86 %
2. Jordann Perret 16,37 %
3. Radek Smoleňák 12,77 %