Aktuální zprávy z klubu
st 2.3.2022 | Adam Kodet

OlfinCar hráč měsíce února: Blain, McCormack, nebo Perret?

Poslední kompletní měsíc základní části Tipsport extraligy je minulostí a milou povinností fanoušků je znovu zvolit hradeckou hvězdu měsíce. Ze tří nominovaných hráčů můžete vybrat jen jednoho, vítěz poté odpoví formou offline rozhovoru na vaše dotazy. Sám také vybere nejzajímavější otázku, jejíž autor se může těšit na vstupenky na hokej, podepsané klubové tričko a dárkový balíček od společnosti OlfinCar. Hlasovat můžete do neděle 6. března do 22:00.

JérémieBlain
Bilance v únoru:
9 zápasů
4 asistence
ø ice-time 23:22
35 střel na bránu

Jérémie Blain – nejvytíženější únorový hráč

Už po svém loňském příchodu se stal Jérémie Blain absolutně klíčovou součástí hradecké defenzívy a na ledě nikdy nechyběl v rozhodujících fázích zápasů. Tuto pozici si stále posiluje a uchovává a navíc s ním Mountfield HK počítá i do budoucna, o čemž svědčí už během podzimu podepsaná nová dvouletá smlouva. Z toho mají jistě radost i jeho spoluhráči, tohoto pohodáře málokdy potkáte špatně naladěného nebo bez úsměvu na rtech.

V únoru na své konto quebecký rodák sice branku nepřidal, svými přihrávkami ale hned čtyři připravil. Sám to zkouší taky, však byl se 35 střeleckými pokusy nejčastěji střílejícím obráncem týmu v uplynulém měsíci. Jeho průměrný ice-time patří k nejvyšším v celé lize, v únoru jeho zápasový čas dvakrát přesáhl 26 minut! Soupeře dokáže jako obránce odzbrojit, i při takové zátěži seděl jen jednou na trestné lavici. Taky zablokoval 15 soupeřových střeleckých pokusů, takže je platný na obou koncích hřiště.

Nejlépe bude brzy třicetiletý obránce v únoru vzpomínat na zápas proti Olomouci. Nejprve fantasticky ustál podražení soupeře, přešel přes něj a naservíroval křižný pas přímo před prázdnou branku na Kevina Klímu. Později po vyhraném buly vložil do jeho rány od modré hůl Ščerbak a Blain si připsal asistenci na vítěznou branku. Souhra mezi ním a Kevinem Klímou zafungovala i proti Plzni a poslední únorový bod zaznamenal v Brně, kde ubránil závěrečný tlak soupeře a posunul puk na Oksanena, který pojistil výhru trefou do prázdné branky.

GraemeMcCormack
Bilance v únoru:
9 zápasů
1 gól + 4 asistence
ø ice-time 19:28
+/- +9

Graeme McCormack – nejproduktivnější bek února

U posil ze slovenské extraligy je to často sázka do loterie, zejména u cizinců, kteří českou nejvyšší soutěž nikdy nehráli. Příchodem Graema McCormacka ale Mountfield trefil v kole štěstí jackpot s doživotní rentou. Od prvních zápasů kanadský bek prokazuje kvalitní výkony na obou koncích hrací plochy. Dokáže perfektně podpořit ofenzívu, má skvělou střelu zápěstím, slušné bruslařské schopnosti a dobré čtení hry. To z něj dělá absolutně komplexního beka a parádní předsezónní posilu.

Obránce s číslem 12 posbíral v únoru pět kanadských bodů a začíná dotírat na čelo klubového bodování mezi beky. Není se co divit, bývá jednou z prvních voleb trenérů na přesilovkách a celkově je nejčastěji střílejícím obráncem týmu. V defenzívě ale vůbec nezaostává, o čemž svědčí skvělých +9 v únorové tabulce pravdy, ke kterým přidal 8 zablokovaných střel soupeře. V únoru navíc nezatížil týmové konto ani jednou trestnou minutou a celkově jich nastřádal jen 12. Navíc patří k nejlepším obráncům soutěže v analytických statistikách.

Svůj jediný únorový gól zapsal při dominantním výkonu celého týmu proti Zlínu. Využil efektní zadovky od Ščerbaka a zápěstím zamířil nekompromisně na zadní tyč. Ještě důležitější zásah přidal v závěrečném rozuzlení zápasu v Mladé Boleslavi, jeho rána pod betonem znamenala rozhodující nájezd a bonusový bod pro Mountfield. V utkání si připsal ještě asistenci, stejně jako v Brně a Pardubicích a svůj celkový bodový stav dostal už přes třicítku.

JordannPerret
Bilance v únoru:
7 zápasů
3 góly
ø ice-time 16:07
+/- +4

Jordann Perret – rychlonohý univerzál

Třetím cizincem do party tohoto hlasování je Francouz Jordann Perret. Ten už v českém prostředí kroutí pátou sezónu a oficiálně už za cizince v extralize považován není. A možná byste se divili, jak dobře za těch pět let už rozumí česky. Jeho devízou je perfektní a rychlé bruslení, kterým dovádí soupeře k šílenství. Obránci ho nestíhají bránit a i když není na puku, jeho neúnavný forčeking nedá soupeřům chvilku klidu. Je také první volbou trenérů v oslabeních.

První dva únorové zápasy vynechal, po svém návratu do tradiční linie s Kevinem Klímou a Alešem Jerglem ale jeho výpadek nebyl vůbec znát. V sedmi zápasech se třikrát trefil do černého, vybojoval spousty puků v soupeřově obranném pásmu a na bruslích nejednou obráncům soupeře zamotal hlavy. Do tabulky +/- nastřádal 4 kladné body a jen jednou v únoru byl po zápase v mínusu. V oslabeních strávil na ledě skoro 22 minut čistého času.

Francouzský reprezentant se trefil hned při svém prvním únorovém představení proti Zlínu, kdy tradičně ujel všem bránícím hráčům a bekhendovou kličkou završil skóre na 4:0. Gól zaznamenal i proti svému bývalému zaměstnavateli ve východočeském derby. Už ve druhé minutě ujel do přečíslení, které vyřešil parádní střelou na zadní tyč. V Brně pak v oslabení vypíchl rozehrávku soupeře, ujel do úniku, ještě měl čas se ohlédnout za sebe, naznačil rameny pohyb a pak nerušeně forhendovým blafákem zapsal vítězný gól.

Výsledky Kdo má podle vás získat ocenění OlfinCar hráč měsíce února?

1.Jérémie Blain 67,45 %
2. Jordann Perret 21,36 %
3. Graeme McCormack 11,19 %