Aktuální zprávy z klubu
po 10.10.2022 | Petr Koval

OlfinCar hráč měsíce září: Kiviaho, Filip Pavlík, nebo Růžička?

Všestranný obránce s dynamitem v ruce, nebo jeden z maskovaných parťáků? Po sedmi měsících je znovu zpět oblíbená anketa OlfinCar hráč měsíce. Fanoušci tak mohou letos poprvé hlasovat pro nejlepšího hráče za měsíc září. Vítěz, jenž dostane nejvíce hlasů, zodpoví fanouškovské dotazy a také vybere nejoriginálnější otázku, jejíž autor dostane podepsané klubové tričko a dárkový balíček od společnosti OlfinCar. Hlasovat můžete do čtvrtka 13. října 22:00.

HenriKiviaho
Bilance v září:
3 zápasy
úsp. zásahů 86,6 %
5 vychytaných nájezdů
ø obdr. branek 2,5

Henri Kiviaho – specialista na nájezdy

Henri Kiviaho prokazoval už od začátku kariéry velký potenciál. Figuroval v mládežnických reprezentacích, v juniorském věku si také odbyl premiéru ve finské Liize. Jeho výkony se líbily i v zámoří. V roce 2012 si finského fantoma vybral v pátém kole draftu Dallas. Mimochodem jeho ročník byl hvězdný. Na draftu zářila jména jako Alex Galchenyuk, Andrej Vasilevskij nebo Tomáš Hertl. Sto dvaadevadesát centimetrů vysoký brankář myslí i na zadní vrátka. Na univerzitě v Kuopiu, kde také získal svůj první start v dospělém hokeji, studoval mezinárodní byznys. Nyní rodák z finské Lappeenranty hájí hradeckou klec druhou sezonu, kde mimo jiné hned první rok pomohl k historickému zisku Prezidentova poháru.

I do nového ročníku naskočil skvěle. V brankovišti působí vytáhlý gólman klidným dojmem. Jeho předností je jednoznačně i přes vysokou postavu výborné bruslení a mrštnost. To ukazoval extraligové konkurenci i v září, kdy naskočil do dvou extraligových utkání. K tomu připsal i jeden start v CHL a 14 zákroky pomohl porazit francouzský Grenoble 4:3.

Brankář, který nastupuje s maskou od finské značky Wall, kterou využívá většina krajanů také v NHL, podal jednoznačně nejlepší výkon hned při své letošní premiéře. Proti Vítkovicím pochytal 26 střel za 65 minut. Nakonec k porci zákroků přidal ještě stoprocentní výkon v nájezdech. Vymazal pět z pěti vítkovických střelců a výrazně pomohl k prvnímu domácímu vítězství 3:2. Po zásluze byl také oceněn hráčem utkání, když Rideře zajistil první porážku v sezoně.

FilipPavlík
Bilance v září:
7 zápasů
2 góly + 1 asistence
18 střel na branku
+/- +5

Filip Pavlík – dělová rána, která pomůže i v defenzivě

Na hradecké soupisce nenajdete obránce, který by byl v dresu Lvů služebně starší. I proto plní třicetiletý bek třetím rokem roli asistenta kapitána. V loňské sezoně dosáhl střelec, jehož rána je už čtvrtým rokem nejtvrdší v extralize, mety 500 extraligových startů. Další čárky do této kolonky bude zapisovat rovněž v hradeckém dresu. Management Mountfieldu si totiž svůj klenot pojistil až do roku 2025.

Zadák, jenž odvádí skvělou práci rovněž v obou speciálních formacích, má velký přínos také v hokejové kabině. Jako správný vůdce se ukázal i v prvním utkání proti Liberci. Vypálil tři střely, strávil přes tři minuty v přesilovce a oslabení, zapsal čtyři body do Radegast indexu a jako první v novém ročníku vystřelil hradeckým fanouškům gólovou radost. Parádně totiž využil clony Bohumila Janka a prudkou ranou zamířil přesně do horního růžku.

V září „Kaca“ odehrál všechny čtyři zápasy v CHL. V extralize však stihl jen úvodní tři duely, pak absentoval kvůli zranění. I přesto svoji vytříbenou střelou vsítil dva góly. Ten druhý vstřelil krátce po vhazování, když překonal Aleše Stezku na bližší tyč a pomohl k vítězství 3:2 po nájezdech. Nejproduktivnější hradecký obránce se ale umí postavit za tým i v jiných činnostech, než je střílní gólů a výborná defenzivní práce. Proti Karlovým Varům svedl bitku s Petrem Koblasou a nabudil spoluhráče k vítězství 3:2.

JanRůžička
Bilance v září:
7 zápasů
úsp. zásahů 88,7 %
155 zásahů
ø obdr. branek 2,5

Jan Růžička – zářijová brankářská jednička

Třetím nominovaným je brankář, který svoji profesionální kariéru odstartoval už v šestnácti letech v dresu prvoligové Mladé Boleslavi. Před sezonou 2015/16 se dokonce zúčastnil nováčkovského kempu Washington Capitals. Pak ale přišly zdravotní lapálie a návrat do mateřského klubu. Letos v květnu však podepsal novou výzvu – dvouletý kontrakt s Mountfieldem. Zatím může být spokojený na ledě i v kabině. V nedávném rozhovoru prozradil, jak skvělý vztah má se svým „konkurentem“ Henrim Kiviahem i mimo led. Teď spolu bojují o místo. A i nová posila si vedla v září výborně.

Jan Růžička od začátku školního roku nastoupil do čtyř extraligových utkání a do tří zápasů Ligy mistrů. Z nich odešel čtyřikrát jako vítěz. Český brankář ve službách Lvů dostává více prostoru než jeho kolega. Úspěšnost zákroků na začátku extraligy vyšplhal na 91,4 %. V CHL například pomohl 29 zásahy porazit jeden z nejlepších týmů v Evropě – švédskou Frölundu Göteborg.

Výborným výkonem se uvedl už při svém extraligovém debutu v dresu Hradece. Kdy proti Liberci držel své spoluhráče ve hře výbornými zákroky. Proti týmu s aktuálně nejvíce vstřelenými góly však porážce 1:2 po prodloužení nezabránil. Maskovaný muž s třiatřicítkou na zádech byl vidět i v utkání s budějovickým Motorem. Ten měl vskutku raketový vstup do sezony. Jenže „Růža“ vytáhl osmadvacet z devětadvaceti střel a výraznou měrou pomohl ke třem bodům za vítězství 3:1.

Výsledky Kdo má podle vás získat ocenění OlfinCar hráč měsíce září?

1.Filip Pavlík 42,15 %
2. Jan Růžička 38,22 %
3. Henri Kiviaho 19,63 %