Ohlasy k zápasu
pá 3.12.2021 | Tomáš Kalas, Jan Vavřina

Oslavenec Radek Smoleňák: Kluci mi dali jako dárek výhru

Ve Vítkovicích se historicky nehraje Hradci příliš snadno. Tříbodovou výhru tam naposledy zapsal v lednu 2020 a ani po necelých dvou letech čekání na plnotučnou výhru z Ostravy neprolomil, dva body se ale počítají. Kapitán Radek Smoleňák pomohl k výhře 2:1 v prodloužení jedním gólem, navíc na své narozeniny. S předvedenou hrou však již tolik spokojen nebyl.

„Hrůza, jedním slovem to byla hrůza. Nebyl to dobrý zápas, ale urvali jsme to na vůli, štěstí a shodu náhod. Dva body jsou nad plán, po tom průběhu. Jsme za to rádi. Doufám, že odsud rychle odjedeme, aby nám je ještě někdo nesebral,“ má jasno po duelu v Ostravar Aréně hradecký kapitán. „Náš výkon byl všelijaký. Není to to, čím bychom se chtěli do budoucna prezentovat. Tyhle dva body mají hodnotu ne zlata, ale až diamantu. Bylo to uplácané vítězství,“ říká.

Urputný duel dlouho neměl žádného střelce, až Vítkovičtí využili jednu ze svých šesti přesilovek a v 43. minutě šli do vedení. „Měli jsme strašně moc vyloučení. Kluci, co hrají oslabení, nás nechali v zápase. Díky jejich práci jsme to nakonec zvládli,“ děkuje do kabiny 35letý útočník.

Hradec však o pár minut později právě díky jeho gólu srovnal. Pro hráče draftovaného Tampou Bay v roce 2005 měla tato branka sladkou příchuť, jednak to byla jeho devátá trefa v sezóně, jednak se mohl radovat přesně na své narozeniny. Bude to mít dvojnásobně tak drahé? „Já určuju pravidla, takže nic drahýho nemám,“ směje se. „Klukům jsem už přinesl do kabiny chlebíčky a dort, oni mi zase dali jako dárek tu výhru, takže z toho mám radost,“ pokračuje v dobrém rozmaru útočník s reprezentačními zkušenostmi. „Když mám zrovna narozeniny a hrajeme, tak se nám daří a docela často skóruji. Proto jsem si říkal: máš narozeniny, někde se tam motej a snad tě to trefí,“ vtipkuje na tohle téma.

„I přes jakousi polokřeč tam byla spousta bloků, hitů, což je pro nás rozhodně pozitivum.“

#70 Radek Smoleňák (o herním projevu Hradce)

Pro Východočechy je povzbuzující i počet obdržených gólů. Za šest duelů po reprezentační přestávce dostali 19 branek, přičemž necelá polovina byla proti Spartě. S tím, že Vítkovičtí skórovali jenom jednou, tak panuje u kapitána hradeckého výběru spokojenost. „Zápasy se špatně hrají se čtyřmi pěti inkasovanými brankami. Jak jsme nehráli extra dobře dozadu v posledních zápasech, tak jsme se soustředili hlavně na obranu a směrem dopředu jsme byli poměrně jaloví. Určitě se pak hraje lépe, když nedostáváme tolik branek,“ podotýká hráč s číslem 70.

Ačkoliv výhrou za dva body se Hradec přiblížil na dostřel Třinci, nejen Radek Smoleňák ví, že je potřeba ještě hodně pracovat. Právě od této výhry se můžou Lvi odrazit. „Ohromně si vážím toho, že jsme dokázali najít cestu k vítězství. Je to povzbuzení do další práce, protože toho máme ještě hodně před sebou, jedeme dál. Spoustu věcí jsme zlepšili, naopak některá okénka se nám ještě ukázala a je potřeba je ještě vylepšit,“ podotýká směrem k hernímu projevu hokejový světoběžník.

Ridera byla sice střelecky aktivnější – poměrem 33:25, mnoho dalších pokusů však zablokovali hostující obránci. Podle oficiálních statistik z toho bylo 19 zblokovaných střel, k čemuž se přidalo pět hitů. Sám Smoleňák si připsal tři zastavení střely domácích hráčů. „I přes jakousi polokřeč tam byla spousta bloků, hitů, což je pro nás rozhodně pozitivum,“ uzavírá hodnocení utkání v Ostravě zkušený útočník.