Preview k zápasu
pá 9.9.2022 | Jan Hirsch | Foto: Tommy Holl / Frölunda HC

Ostrá prověrka před extraligou. Lvi přivítají hvězdnou Frölundu

První zápas se švédským gigantem Hradci nevyšel úplně podle představ, coby hostující tým padl 2:4. Problémy mu dělala hlavně oslabení, ve kterých inkasoval hned třikrát. Od té doby však uplynula další dvě kola CHL, ve kterých si Lvi připsali dvě těsné výhry proti francouzským šampionům z Grenoble. Repríza finále Ligy Mistrů z roku 2020 začíná v 16:00 v sobotu hradecké ČPP Areně.

Hradec ve čtvrtek odehrál první domácí zápas po dlouhých cestách do Göteborgu a Grenoble. „Cestování je pro nás náročné, nemáme takovou fyzičku, jakou bychom si přáli. Naši současnou hru potřebujeme ještě určitě zlepšit,“ přiznává 25letý Kevin Klíma. „Fanoušci jsou skvělí, vždycky se ukážou a vždycky je slyšíme, což je super,“ komentuje návrat pod Bílou věž.

Proti Grenoblu odehrál rodák z Tampy první zápas s českým občanstvím. „Není tam vlastně žádný velký rozdíl, ale jsem rád že to klaplo,“ říká šikovný forvard. V duelu s francouzským celkem Kevin přihrál Oliveru Okuliarovi, který parádní střelou od modré čáry otočil vývoj zápasu ve prospěch Mountfieldu. „Grenoble hrál podobným stylem jako v předchozím zápase, je to agresivní a silný tým,“ ohlíží se za utkáním hradecký útočník.

„Frölunda nás letos už porazila a předtím i ve finále Ligy mistrů, takže jim určitě dlužíme. Mají hodně kvalitní tým a všichni ví, že jsou jedním z top týmů v Evropě, takže chceme ukázat, že to umíme taky,“ burcuje do důležitého sobotního utkání. „Musíme být rychlí, agresivní, dávat puky na bránu a hrát hradeckým stylem,“ odkrývá taktiku na těžkého soupeře syn legendárního Petra Klímy.

RyanLasch
Účastník světového šampionátu v dresu USA a trojnásobný vítěz Champions Hockey League působí v dresu Frölundy sedmou sezónu. I ve svých pětatřiceti letech patří k největším tahounům. Dokáže se prosadit pod Bílou věží?

Frölunda je v CHL zatím stoprocentní

V letošním ročníku soutěže, ve které se utkávají nejlepší evropské kluby, si tým z Göteborgu vede znamenitě. V prvním kole si poradil s Mountfieldem poměrem 4:2. Nejvýrazněji se pod touto výhrou podepsal 29letý Max Friberg, který dva góly dal a na jeden přihrál. O dva dny později si pětinásobný švédský šampion smlsnul na berlínských Eisbären. Na zdrcující výhře 7:1 měl značnou zásluhu i zkušený Ryan Lasch s bilancí 1+2. Druhý zápas proti Medvědům již neměl tak jednoznačný průběh. Do poslední minuty byl stav 2:2 a až právě pětatřicetiletý Američan, který se nyní se šesti kanadskými body nachází na děleném prvním místě tabulky střelců, utkání v čase 19:22 rozhodnul.

Družstvo vedené koučem Rogerem Rönnbergem v uplynulé sezoně švédské SHL skončilo čtvrté a ve vyřazovacích bojích to dotáhlo do semifinále, kde vypadlo 1:4 na zápasy s Luleou. K týmu se v průběhu loňského ročníku připojil i český forvard Radan Lenc a ve 23 zápasech si připsal 8 gólů a 9 asistencí. Mezi hlavní tahouny však patřil již zmiňovaný Ryan Lasch (13+53) nebo český útočník Michael Špaček (10+36), který ale Frölundu po sezoně opustil.

S Göteborským klubem, který v průběhu loňska změnil logo a upustil tak od dlouholeté tradice s indiánem na hrudi, se Hradec utkal celkem čtyřikrát, přičemž nejpamátnějším z těchto duelů je finále CHL v roce 2020, které se poprvé konalo v České republice. Domácí Hradec zde i přes skvělou podporu svých příznivců podlehl 1:3 a Frölunda se tak stala podruhé za sebou vítězem Ligy mistrů. Nyní se oba celky potkají znovu, tentokrát o důležité body ve skupině G.

Pravidla vstupu na utkání

Na zápas Ligy mistrů proti Frölundě mají volný vstup majitelé všech permanentek (kromě verze „základní nové“), ostatní fanoušci si musí zakoupit jednorázové vstupenky. A to buď v předprodeji on-line, v Infocentru HK nebo na pokladnách ČPP Arény. Ty se v den utkání otevírají ve 13:00, vstup do haly bude umožněn hlavním vchodem od 15:00.

Duelem proti evropské extratřídě hokejové odpoledne v Hradci Králové nekončí, krátce po zápase totiž odstartuje předsezonní autogramiáda A-týmu, a to ve stanu před ČPP Arénou. Podpisy můžete sbírat třeba rovnou do nové klubové ročenky, která je v prodeji ve fanshopu za 190 Kč.

Pro sobotní zápas ještě nebude k dispozici parkování u Univerzity Hradec Králové, klub momentálně intenzivně pracuje na tom, aby parkování bylo k dispozici od prvního extraligového utkání.

Sestavy z minulého utkání