Aktuální zprávy z klubu
so 8.4.2023 | Tomáš Kalas | Foto: Univerzita Hradec Králové

Pátá výhra UHK v derby! Petr Poppel: Musím pochválit fanoušky

Ve stínu prvního semifinálového duelu A-týmu ve Vítkovicích se odehrál šestý ročník znovuobnoveného univerzitního derby mezi hradeckou a pardubickou univerzitou. Jednoznačně lépe z toho vzešli hráči UHK, kteří zvítězili vysoko 7:2 a vyhráli tak celkově popáté. „Letos je to moje premiéra a ještě vítězná. Je to neskutečné, před těmi všemi diváky, co dorazili. Jsem za to moc rád,“ neskrývá svoje nadšení po utkání útočník Petr Poppel.

Start přitom nebyl ze strany pořádající univerzity příliš šťastný. V první třetině byl vidět především Daniel Šedivý, hradecký odchovanec a v současnosti hráč prvoligového Kolína. Právě on jakožto student pardubické univerzity oba góly. Nejprve otevřel skóre na začátku šesté minuty, poté z úniku v polovině 13. minuty dal Pardubicím podruhé vedení. „První třetina nebyla z našeho pohledu dobrá. Pardubice na nás vlétly a začátek jsme zaspali,“ není spokojený s úvodem šestého ročníku derby Poppel.

Poté ale přišly velké chvíle univerzity z východočeské metropole. Prakticky trvalá převaha přinesla tři zásahy a nadějné vedení. „Náš hokej jsme začali hrát až od druhé třetiny. Do té doby bylo vidět, že jsme se poznávali a oťukávali,“ přiznává student Pedagogické fakulty UHK. „Kvalitativně jsme podle mě měli lepší hokejisty než Pardubice. Hrály dobře zezadu na brejky, my jsme se chtěli tlačit do brány. A povedlo se to, z toho tlaku padaly góly,“ doplňuje.

Proces výběru hráčů byl pro mnohé překvapivý, ti se před očekávaným duelem sešli jenom dvakrát. „Nejdříve nás přidali všechny do skupiny, někdo byl úplně nový, někdo se už dříve znal, hrál spolu,“ prozrazuje proces výběru další z hradeckých odchovanců. „Měli jsme dva tréninky v pátek a pondělí, pak se udělala nominace. Někteří kluci hrají jinde, kompletně jsme se potkali až den před derby. Ale dopadlo to dobře,“ je spokojený 22letý forvard.

„Náš hokej jsme začali hrát až od druhé třetiny. Do té doby bylo vidět, že jsme se poznávali a oťukávali.“

#3 Petr Poppel (o herním projevu UHK)

Silné zastoupení měla hradecká univerzita nejen na ledě, ale i na lavičce. V trenérském štábu totiž kromě Adriana Agricoly byli i pamětníci dřívějších soubojů, Jiří Janoušek a Václav Pánek. Prvně jmenovaný měl dokonce tři roky kapitánské céčko na dresu! „Spíše nás upozorňovali, že to nebude lehký zápas, je to derby, všichni se na to vyhecují a hrají na 110 %,“ odpovídá Poppel na otázku, zda oba trenéři neměli speciální proslov směrem k derby, které zažili jako hráči na ledě.

Prestiž duelu byla na ledě znát. Hrál se poměrně pohledný a svižný hokej s řadou emotivních momentů, čemuž dopomohlo i několik velmi zkušených hráčů na obou stranách. „Individuální kvalita byla u některých určitě znát, byli tady hráči z první ligy a extraligy,“ naráží Poppel na přítomnost Daniela Šedivého, Michaela Gaspara či Štěpána Matějčka.

Kapitán juniorského hradeckého výběru ze sezony 2019/20 může srovnávat zejména s druhou ligou, kde hájí barvy Hronova. „Druhá liga je trochu silovější a více systémová, tady to bylo trochu rozlítané,“ říká směrem ke stylu hry.

Přestože panovaly určité obavy, jak moc bude znovuobnovená tradice táhnout, tribuny ČPP Arény se velmi pěkně zaplnily a po úvodním pomalejším rozjezdu panovala na zimním stadionu skvělá atmosféra, což kvitovali nejen hráči. „Musím pochválit fanoušky, že přišli a udělali si cestu. Padaly góly a bylo to super. Opravdu moc děkujeme,“ uzavírá šťastně Poppel.

Univerzitní derby, středa 5. dubna 2023 od 18.00 hodin:

UNIVERZITA HRADEC KRÁLOVÉ – UNIVERZITA PARDUBICE 7:2 (1:2, 3:0, 3:0)
Branky a nahrávky: 11. Havránek (Poppel, Matějček), 24. Matějček (Faltys), 32. Havlíček (Josef Teuber), 36. Poppel (Hebek, Matějček), 45. Hebek, 47. Havránek (Gaspar, Matějček), 58. Maršík (Štěpán Havránek, Tatar) – 6. Šedivý (Kopecký), 13. Šedivý. Rozhodčí: Veinfurter, Veselý – Brož, Řezníček. Vyloučení: 3:4. Využití: 2:0. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 7:2.

Univerzita Hradec Králové: Novotný – Havlíček, Havránek, Gaspar, Kubíček, Faltys, Mach – Tatar, Matějček (C), Poppel – Josef Teuber, Novotný, Šťastný – Soukup, Hebek, Záliš – Maršík, Tomáš Teuber. Trenéři: Adrián Agricola, Jiří Janoušek a Václav Pánek.

Univerzita Pardubice: Sodomka – Vacek, Lenoch, Pražák, Muška, Dominik Kopecký, Obr, Pejzl, Josef Kopecký – Skála, Voldán, Šedivý – Stolín, Pavlík, Želizňak – Langr, Pelcl, Tarsinský – Bureš, Hejný. Trenér: Martin Šejba.

Jiří Janoušek ml., trenér Univerzity Hradec Králové

Výhra 7:2 v derby, celkové skóre v sérii 5:1. Jak tohle utkání hodnotíte?
Věděli jsme, že na papíře máme velmi slušné mužstvo a byli jsme pasovaní do role favorita. Mám ale obrovský respekt k Pardubicím, jak k tomu v první třetině přistoupily. Bojovaly, byly semknuté a byly nám více než vyrovnaným soupeřem a nemohli jsme se s tím dlouho srovnat. Kluci ale od druhé třetiny přepnuli na vyšší stupeň a projevila se naše o něco větší hokejovost, jak ve hře, tak i ve skóre. Pardubická univerzita si zaslouží velký kredit, stejně tak jako naši kluci za výhru a patří jim obrovská gratulace.

Univerzitní derby se hrálo poprvé od roku 2018, jste rád za obnovení téhle tradice?
Byli jsme trochu v očekávání, jestli si najdou lidi cestu na stadion. V hradeckém týmu jsme měli jenom tři hráče, kteří dříve derby zažili, pro zbytek to byla úplně nová věc, prakticky i včetně nás. Jsme ale moc rádi, že kulisa byla velmi podobná jako v předešlých bitvách a studenti ukázali, že tuhle tradici rádi vidí a bude jenom dobře, když se v tomto bude pokračovat.