Akademie ČH
st 3.1.2024 | Eva Šafranková

Po Novém roce odehraje hradecká akademie šest zápasů

S novým rokem tu jsou opět zápasy hradecké akademie. Junioři sice během vánočních svátků nezaháleli, ale výsledkově se jim příliš nedařilo. Napravit to mohou hned ve čtvrtečním derby. Dále je pak čekají dvě domácí utkání. Dorost chce získat první body v nadstavbě, na programu má dva duely na východě republiky během dvou dnů. Naopak devítka se pokusí prodloužit sérii výher, jejím jediným soupeřem je Tábor.

Podaří se juniorům přerušit sérii tří porážek?

Nejstarší hradečtí mládežníci zažívají v nižší nadstavbě zatím nejhorší období, museli totiž strpět tři nezdary v řadě. Z dosavadních devíti zápasů, které odehráli, uspěli pouze třikrát a z toho jednou po samostatných nájezdech. S osmi body jim tak patří šesté místo, hůře je na tom jen Zlín, který má sice o bod méně, ale zase má o dvě utkání k dobru, a České Budějovice s nulovým ziskem bodů. Hokejisté od soutoku Labe a Orlice padli s olomouckými Kohouty a plzeňskou Škodovkou, lídrem tabulky, shodně 2:3, na sklonku roku nestačili ani na Litvínov 2:4. Mezi devíti nejproduktivnějšími hráči skupiny o účast v play-off jsou i bratři Michal a Matěj Benešovi a český reprezentant Adam Novotný.

Juniorka má příležitost vrátit se na vítěznou notu ve čtvrtek, kdy ji podruhé v sezoně čeká východočeské derby. O motivaci má tak postaráno, navíc chce vrátit Dynamu porážku 4:7. Pardubice se nacházejí na třetí pozici. Šňůru pěti výher jim přerušila Olomouc, které podlehly 3:4. Poté se jim však podařilo skolit Přerov 5:2. Svěřenci Jakuba Vence jsou druhým nejčastěji střílejícím týmem a obdrželi druhý nejmenší počet trestných minut. Dominik Pavlata, jenž má shodně 7 gólů a 7 asistencí, se řadí na druhé místo v rámci produktivity skupiny.

O dva dny později pod Bílou věž zavítá Přerov, který má zatím vyrovnanou bilanci – 4 vítězství a 4 porážky. Východočeši mají i tomuto soupeři co vracet, protože s ním poprvé prohráli 2:5. Zubři si naposledy neporadili s Litvínovem 3:4 a s již zmíněnými Pardubicemi. Měli k dispozici nejvíce početních výhod, ale jejich úspěšnost využití je průměrná (15,69 %). Naopak herní situace o jednoho hráče méně zvládají mnohem lépe, úspěšnost ubráněných oslabení Moravanů je totiž třetí nejlepší (87,10 %). Se 62 trestnými minutami jsou však nejméně vylučovaným celkem.

V náročném programu budou svěřenci Martina Vágnera pokračovat i nadále, hned v pondělí se utkají s posledními Českými Budějovicemi, které poprvé v nadstavbě přetlačili 4:2. Motor se ve všech herních činnostech poměrně trápí, o čemž svědčí i výsledky. Pocit vítězství totiž naposledy zažil na konci listopadu. Ačkoliv má třetí nejnižší počet trestných minut, v početních nevýhodách inkasoval 10 branek, což je vůbec nejvíc. Celkově umístil do sítě soupeře 21 puků, a to nejméně ze všech.

Zaznamená dorost první vítězství v nadstavbě?

Ještě před Vánocemi odstartovaly v dorostenecké soutěži nadstavby. Do té vyšší, jejíž účastníci mají jisté play-off, se probojovali i svěřenci Jiřího Janouška mladšího, kteří základní část ukončili na druhém místě ve skupině B. První kolo vlivem tragické události na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy se ale na některých stadionech vůbec neodehrálo. To ovšem neplatilo pro Mountfield a Karlovy Vary, protože Západočeši byli už v době oznámení ohledně odložení zápasů na cestě. Lvům se však tento mač vůbec nevydařil, protože na Energii nestačil 0:5. V sobotu před Štědrým dnem se měli střetnout s Plzní, jenže všechna utkání v tento den byla odložena.

Východočechy hned na úvod roku 2024 čekají dvě dlouhé cesty na východ republiky. V pátek se představí na ledě Ocelářů, loňského mistra soutěže. Na tohoto soupeře Hradečtí umí, poradili si s ním totiž ve všech třech případech (3:2, 4:1, 4:2). Třinec stihl v nadstavbě odehrát dva duely, po kterých mu s pěti body náleží vedoucí příčka. V přestřelce zdolal České Budějovice 8:7 po samostatných nájezdech, poté si poradil s pražskou Slavii 4:3. Slezané se v základní části mohli spolehnout na Michala Rybnikára (15+26), jenž byl nejproduktivnějším hráčem skupiny B. O jeden kanadský bod méně měl hradecký Ondřej Páleník.

I v sobotu na svátek Tří králů budou dorostenci Mountfieldu opět k vidění na ostravském území, jejich soupeřem budou tentokrát Vítkovice, které byly ve třech vzájemných měření sil dvakrát úspěšné, když zvítězily 6:3 a 3:2 po nájezdech. Lvi se mohli radovat jen z výsledku 5:4 po prodloužení. Ridera na poměrně povedený konec základní části navázala v Českých Budějovicích, které porazila těsně 1:0. Ve skupině B měli Slezané druhou nejhorší úspěšnost ubráněných oslabení. Jejich produktivitu táhli Šimon Fasner, Michael Nazad, Alex Drábek a Ladislav Svozil, kteří získali alespoň 20 kanadských bodů.

Zažije devítka poprvé v sezoně tři výhry za sebou?

Deváté třídě se v polovině prosince podařilo utnout nepříznivou bilanci čtyř porážek v řadě, když Havlíčkův Brod zasypala dvanácti góly. Na to navázala v dohrávce 18. kola, kdy i přes ztracený dvoubrankový náskok porazila Spartu 7:2. Pro Lvíčata to byla vůbec první výhra nad hokejisty z hlavního města. V předchozích vzájemných duelech se totiž pokaždé radovali Pražané, a to dvakrát z výsledku 6:3.

Svěřenci Luboše Dvořáka chtějí jistě navázat na povedené výkony, aby si mohli zapsat třetí vítězství za sebou, protože to se jim ještě v aktuálním ročníku nepovedlo. V sobotu pojedou do Tábora, proti kterému si pokaždé velmi zastříleli (6:1, 11:6, 8:1). Jihočeši se nacházejí na sedmém místě, tedy o jednu pozici níž než Hradec, který má však náskok 19 bodů. Táborští Kohouti mají na kontě v dosavadním průběhu sezony čtyři úspěchy, hůře je na tom pouze poslední Havlíčkův Brod, který ještě ani jednou nezískal plný počet bodů.

Program akademie pro nadcházející dny


JUNIOŘI: 10. kolo, čt 4.1.2024
HC Dynamo Pardubice Pardubice - Mountfield HK Mountfield HK
18:00
DOROST: 3. kolo, pá 5.1.2024
HC Oceláři Třinec Třinec - Mountfield HK Mountfield HK
18:00
9. TŘÍDA: 24. kolo, so 6.1.2024
HC Tábor Tábor - Mountfield HK Mountfield HK
11:30
JUNIOŘI: 11. kolo, so 6.1.2024
Mountfield HK Mountfield HK - HC ZUBR Přerov Přerov
12:30
DOROST: 4. kolo, so 6.1.2024
HC Vítkovice Ridera Vítkovice - Mountfield HK Mountfield HK
16:30
JUNIOŘI: 12. kolo, po 8.1.2024
Mountfield HK Mountfield HK - Banes Motor České Budějovice České Budějovice
17:30