Preview k zápasu
po 21.12.2020 | Petr Koval

Po repre pauze zpět do akce, Lvi před Vánocemi hostí Vítkovice!

Ještě před reprezentační pauzou hradečtí hokejisté padli na domácím ledě s rozjetou Boleslaví 3:4. Nyní se Mountfield bude chtít vrátit na vítěznou vlnu. V úterý do města pod Bílou věží zavítá HC Vítkovice Ridera, jež nezažívá povedené období. Přiblíží se Hradec postupové čtyřce zajišťující přímý postup do čtvrtfinále, nebo svoje postavení v tabulce vylepší hosté? Střetnutí začíná v 16:00.

„Očekávám těžký zápas, musíme se na ně dobře připravit!“

#88 Jakub Sklenář (před zápasem s Vítkovicemi)

Během reprezentační přestávky je vždy čas na odpočinek, ale také prostor na zdokonalení dovedností, na které v kolotoči zápasů nezbývá tolik času. „Volno určitě přišlo vhod. Měli jsme čas si odpočinout a taky na pořádný trénink, za což jsme rádi a doufáme, že to prodáme v zápase,“ komentuje Jakub Sklenář. „Měli jsme dva dny volna a pak najeli na dvoufázové tréninky. Pracovali jsme víceméně na všem, ať už to byly technické nebo kondiční věci. Věříme, že se to povedlo,“ dodává hradecký útočník.

V úterý čeká Lvy v rámci 28. kola duel s Vítkovicemi. Ty budou chtít pod novým trenérem opět zabrat. „Hráli jsme s nimi letos již dvakrát. V dnešní době je soutěž velmi vyrovnaná, člověk si nevybere, jestli hraje s tím nebo s tím. Očekávám těžký zápas, musíme se na ně dobře připravit,“ poukazuje na vyrovnanost soutěže Jakub Sklenář. Ten jistě bude chtít vyzrát na zkušeného beka Romana Poláka. „Je to nepříjemný hráč, člověk si na něj musí dávat pozor. Já obzvlášť, protože má asi o 50 kilo a půl metru více než já. Samozřejmě si ho člověk na ledě dobře všímá,“ usmívá se.

Hradeckým předchozí dva zápasy chyběl Vladimír Růžička ml., jeho kolega z formace Jakub Sklenář si tak musel zvykat na nového centra. Činilo mu to nějaké problémy? „Jsme na sebe zvyklí, ale jsem přizpůsobivý. Je mi jedno, s kým hraji. Ať už se mnou ve formaci bude kdokoliv, snažím se odevzdat stoprocentní výkon,“ říká Růžičkův parťák z formace. Po zápase s Ostravany čeká na hráče dvoudenní volno a Vánoce. „Každý rok se na Vánoce těším. Je super, že máme dva dny volno. Můžeme si odpočinout a být s rodinami, než zase najedeme na zápasové vytížení. Pak už se do konce roku nezastavíme,“ uzavírá Jakub Sklenář.

DominikLakatoš
Útočník Dominik Lakatoš působí v Rideře již druhou sezonu. Minulý týden vsítil svoji první branku v národním dresu a s 11 góly je nejlepším střelcem týmu.

Ridera bude chtít odčinit vysokou prohru

Východočeši mají v ČPP Aréně s týmem z Ostravy dobrou bilanci. Z posledních sedmi zápasů prohráli jediný. Letos se tito dva soupeři střetli již dvakrát, plný počet bodů zůstal vždy na domácím ledě. Příznivci vítkovického hokeje vyhlíží lepší zítřky. Jejich tým se totiž v extraligové konkurenci nachází až na 11. místě a z posledních devíti utkání zvítězili pouze jednou. Na nepříznivé výsledky reagovalo vedení výměnou trenérského štábu. Miloš Holaň vedl své svěřence zatím do čtyřech střetnutí. V tom posledním nestačili na suveréna letošního ročníku – Třinec. Oceláři deklasovali tým Miloše Holaně, která výrazně doplatila na nedisciplinovanost, 6:0.

Právě nedisciplinovanost je velkým problémem Ostravanů. S 342 odpykanými minutami na trestné lavici jsou druhým nejtrestanějším týmem soutěže. Nedaří se ani speciálním formacím. Co se týče oslabení, s úspěšností 80,05 % patří svěřencům Miloše Holaně 11. místo. Situace není lepší ani v přesilových hrách. Využili pouze 9 z 88 nabídnutých možností. Klíčovým faktorem v početní výhodě/nevýhodě je často vhazování. I v této statistice patří Ridera k nejhorším, její centři jsou v této dovednosti druzí nejhorší. Naopak Vítkovičtí patří k lepším týmům v kolonce Radegast indexu, kde jim jsou na 6. místě.

A to hlavně díky důrazné a obětavé hře zadáka se zkušenostmi z NHL – Romana Poláka. Ten je na třetím místě a na hradeckého Richarda Nedomlela ztrácí 6 bodů. Nejproduktivnějším hráčem týmu z východu České republiky je s 16 body (7+9) Roztislav Marosz. Z diváckého pohledu může být velkým lákadlem střelec Dominik Lakatoš, jenž si proti Finsku připsal první start a první branku v národním týmu. V brankovišti dostává více příležitostí Miroslav Svoboda (16 odehraných zápasů, úspěšnost 89,91 %, průměr gólů na zápas 3,1). (Do výše uvedených statistik není započítán pondělní zápas Ridery s Pardubicemi.)

Sledujte zápas na HokejkaTV.cz, pro permanentkáře zdarma!

Utkání se prozatím budou hrát bez přítomnosti diváků. Permanentkáři všech extraligových klubů, tudíž i toho hradeckého, mají i nadále unikátní možnost sledovat přímé přenosy z české nejvyšší soutěže bezplatně, a to na HokejkaTV.cz také v průběhu prosince. Pokud nejste majitelem permanentky, stále si můžete předplatné zakoupit a tím přímo podpořit klub (více zde).

Sestavy z minulého utkání


M. Svoboda (25. Dolejš) – Trška, R. Polák, Koch, Štencel, L. Kovář, R. Černý, Kubeš – Schleiss, J. Hruška, Werbik – Dej, Marosz, Kalus – Dočekal, Baláž, Mallet – Fridrich, Mikyska, Lednický.