Preview k zápasu
čt 28.1.2021 | Daniel Krátký

Po volném týdnu zpět do akce, přijedou České Budějovice

V letošním ročníku Tipsport extraligy měli hokejisté Mountfieldu po dlouhé době neobvyklou pauzu. Měli totiž volný týden, a tedy čas na malý odpočinek a nabrání sil. V pátek je už ale čeká další těžký duel. S českobudějovickým Motorem, který je v tabulce sice poslední, ale dokáže potrápit i velké favority. Zápas v ČPP Aréně startuje v 17:00.

„Jsou sice poslední, ale dokážou porazit hodně silné soupeře. Nepodceníme je.“

#72 Bohumil Jank (o duelu proti Budějovicím)

V posledních duelech v sestavě chyběl Bohumil Jank, nyní už je fit a připraven do zápasu. A to proti "svým" Českým Budějovicím. Řízný zadák je totiž rodákem právě z jižních Čech. „Každý zápas chci vyhrát a chci pomoci týmu svou prací, kterou mám nastolenou a chci odvádět. Samozřejmě pocházím z jižních Čech, takže to město a kluky znám, ale pro mě je to klasický zápas,“ říká hráč, který svou profesionální kariéru odstartoval právě v Českých Budějovicích. Ty jsou po sedmi letech zpět v extralize a příliš se jim nedaří, s 24 body jsou na chvostu tabulky. „Jsou sice poslední, ale už několikrát dokázaly překvapit silné soupeře a porazit je, o nějakém podcenění a lehkovážnosti vůbec nemůžeme přemýšlet. Musíme do zápasu jít se stoprocentní koncentrací a nasazením,“ upozorňuje bývalý hráč Chomutova či Třince.

Po dlouhé době měli hokejisté Mountfieldu naordinované volno, jelikož v úterý se nehrálo, což se v tomto neobvyklém ročníku příliš nestává. „Zápasy jely teďka hodně po sobě, takže se nám samozřejmě hodilo, že se v úterý nehrálo a bylo volno,“ je rád Bohumil Jank, který se před sezónou do Hradce vrátil po takřka čtyřech letech. Jaký program měli v tomto týdnu svěřenci Vladimíra Růžičky? „V pondělí jsme si odpočinuli, v úterý měli dva tréninky. Začali jsme více zapracovat na systému, na což během Vánoc a po Vánocích vůbec nebyl čas. Oživili jsme si takové ty základní věci,“ vysvětluje silný obránce, který se čas od času nebojí zahodit rukavice.

Bohumil Jank absentoval v několika předchozích duelech, i kvůli jeho zranění byl povolán Michael Gaspar. Nyní je už rodák z Milevska fit a připraven o své místo v sestavě opět bojovat. „Z obyčejného souboje se mi polámaly chrupavky na žebrech, takže šlo jen o to, kdy to půjde pocitově, abych mohl začít trénovat a hrát,“ vysvětluje sympatický obránce. „Musím poděkovat našim fyzioterapeutům, masérům a doktorům, že se mnou intenzivně pracovali každý den. Doba léčení byla docela krátká,“ uzavírá před duelem 40. kola "Bobby" Jank.

MartinBeránek
Účastník MSJ a českobudějovický odchovanec dostává od Václava Prostora poměrně velký prostor. Nastřílel už pět gólů, ale nastoupí proti Hradci? V Třinci chyběl kvůli zraněnému kolenu.

Motor neustupuje od aktivního hokeje

Do extraligové sezóny vstoupil Motor po dvou vynucených pauzách způsobené koronavirovou nákazou v mužstvu. A přece jenom to bylo znát. Úvodní extraligový duel po sedmi letech se Motoru nevydařil, prohrou navíc skončilo dalších devět utkání. První výhru zaznamenali Českobudějovičtí nad Vítkovicemi, které zničili 7:0. Mančaft vedený Václavem Prospalem, který už oznámil, že po sezóně na lavičce skončí, nasbíral v dosavadním průběhu extraligy sedm výher a s počtem 24 bodů mu patří čtrnáctá pozice. Jihočechy trápí zejména herní výpadky během utkání a defenzíva.

Motor udržel v sezóně pouze jednou čisté konto, dvě branky a méně inkasoval pouze v šesti případech. Celkem inkasoval tým, který před sezónou posílal dvojnásobný vítěz extraligy Marek Čiliak už 143 branek, což je o 28 branek více než předposlední Zlín. Václav Prospal prezentoval, že České Budějovice chtějí hrát systémem 2-1-2 a produkovat aktivní a divácky atraktivní hokej. To ostatně ukázal jihočeský celek v posledním duelu na ledě Třince, kde padl 7:9. Silnou stránku Českých Budějovic lze zřejmě hledat v přesilových hrách, protože v nich parta kolem kapitána Pavla Pýchy nastřílela už 27 branek (o čtyři více než hradecký Mountfield), což ji řadí na páté místo v lize.

Velkou oporou měl být Marek Čiliak který přišel před sezónou z Brna jako velká posila, která podepsala dlouhodobý kontrakt a málokdo předpokládal, že by tímto Motor nezískal jasnou jedničku. Opak byl pravdou, slovenský reprezentant se zatím hledá a hodně se o prostor dělil s Jiřím Paterou, který už kádr opustil a zamířil do zámoří. Defenzívu táhne Pavel Pýcha, reprezentační bek nasbíral v 35 duelech už 25 bodů (9+16), což je nejvíce ze všech hráčů Budějovic, poslední duel v Třinci však nedohrál. Prostor v sestavě dostávají také mladíci – Matěj Toman, Pavel Novák, Martin Beránek či Šimon Kubíček. Centr Matěj Toman v posledním zápase v Třinci dokonce zazářil čtyřmi body (1+3), což se v předchozích letech povedlo v juniorském věku jen velkým talentům jako Janu Myšákovi či Martinu Kautovi.

Sledujte zápas na HokejkaTV.cz, pro permanentkáře zdarma!

Utkání se prozatím budou hrát bez přítomnosti diváků. Permanentkáři všech extraligových klubů, tudíž i toho hradeckého, mají i nadále unikátní možnost sledovat přímé přenosy z české nejvyšší soutěže bezplatně, a to na HokejkaTV.cz také v průběhu ledna. Pokud nejste majitelem permanentky, stále si můžete předplatné zakoupit a tím přímo podpořit klub (více zde).

Sestavy z minulého utkání


Čiliak – Pýcha, Plášil, Vydarený, Kubíček, Štencel, Slováček, Lytvynov – Forman, Toman, Z. Doležal – M. Novák, R. Přikryl, Alderson – Jonák, Voženílek, Holec – Karabáček, P. Novák, Ville.