Preview k zápasu
po 30.11.2020 | Jan Brůna, Adam Kodet

Poprvé v sezóně proti Kometě! Prolomí Lvi sérii porážek?

Hráčům Mountfieldu HK se v posledních zápasech nedaří vítězit. Nepovedlo se jim to už tři utkání v řadě, přičemž dvakrát se o to postaral Třinec. Naposledy padl Hradec právě na ocelářském ledě a při návratu domů bude chtít konečně vyhrát. To se Lvům pokusí překazit Kometa, která se po slabém začátku zvedla a je v dobré formě. Tradičně vypjatý mač startuje v úterý od 18:00.

„Musíme hlavně zjednodušit hru a tlačit se víc do brány.“

62 Radek Pilař (o receptu na produktivitu)

Hradec v uplynulém týdnu trápila produktivita. 3 utkání, 2 branky, to není zrovna snová bilance. „Za poslední zápasy jsme moc gólů nedali, musíme hlavně zjednodušit hru a tlačit se víc do brány. Chybí nám hlavně větší klid na holi,“ hodnotí slabou střeleckou potenci Radek Pilař, který od začátku sezóny pendluje mezi útokem a obranou. „Ani sám teď nedokážu říct, co mě baví víc,“ usmívá se hradecký obojživelník.

Loni pro něj byla pozice obránce novinkou, teď už si mnohdy počíná jako zkušený mazák a víc si dovolí. „Na beku už jsem si zvykl, nejsem tak vyhrkaný. A při přechodu na útočníka se vždycky jen potřebuju přepnout a připomenout si, co mám za úkoly,“ komentuje rodák z Jičína. Proti Třinci se vrátil na tradiční post a zkusil si dokonce i přesilovky. „Je to po hodně dlouhé době. Mým úkolem je stát před bránou a clonit gólmanovi. Taková ta černá práce, na kterou jsem zvyklý,“ říká pokorně.

V úterý přijede do Hradce brněnská Kometa, která po bídném začátku přeci jen začíná stoupat vzhůru. „Mají tam šikovné hráče, individuálně na vysoké úrovni. Příprava bude spíš komplexní. Kluci na oslabení se podívají na video, jak Kometa hraje přesilovku,“ přibližuje přípravu na nadcházející duel. „Musíme se soustředit na vlastní hru a dělat, co nám trenéři řeknou. Hrát jednoduše a tlačit se do brány,“ hledá závěrem recept na silného soupeře Radek Pilař.

LiborHájek
Nadějný obránce si stejně jako řada dalších hráčů ze zámoří krátí čekání na start nového ročníku NHL působením v Evropě. Na hostování pomáhá domovské Kometě.

Kometa se po slabém startu zvedla a je ve formě

Hráči Mountfieldu HK se s Jihomoravany v této extraligové sezóně utkají vůbec poprvé, nabízí se proto zmínit nedávné pohyby v kádru úterního soupeře Hradce. Od začátku listopadu se k Brňanům přidal z nedalekého Znojma Tomáš Svoboda a především beci Libor Hájek a Filip Král, oba patřící pod křídla týmů NHL (konkrétně New York Rangers a Toronto Maple Leafs). Na hostování odešli Jakub Valský a Silvester Kusko, střídavé starty má vyřízené Tomáš Šoustal. Naopak útok doplnil zkušený Kanaďan Brandon DeFazio.

Kometa na start ročníku nebude vzpomínat dobře – z důvodu vleklé karantény naskočila do hry až později a do nucené pauzy všech mužstev stihla odehrát jen dva zápasy. Dohromady v úvodních pěti mačích svěřenci Libora Zábranského slavili pouze jednou, a to při těsné výhře nad českobudějovickým Motorem, jinak ale museli skousnout třeba „sedmičku“ od Škodovky. Od té doby Brněnští střídají vítězství s porážkami, naposledy však skolili dvě těžké váhy (Plzeň a Liberec), a při cestě do Hradce by jim tak dobrá nálada chybět neměla.

Velmi vyrovnaná situace nastala v brankovišti Komety, kde takřka stejnou porci utkání dostali Karel Vejmelka a Lukáš Klimeš. V obraně je nejproduktivnější Jakub Zbořil (1+6), zatímco Radegast indexu již tradičně vévodí ostravský tvrďák Michal Gulaši (44 bodů). Vedení klubu se vyplatila sázka na Petera Schneidera, který se může chlubit 10 góly ve 13 duelech. Nejlepší na buly je zase ex-hradecký Tomáš Vincour, jehož partě patří dvě prvenství. Nejprve to negativní: Brňané napříč extraligou vyprodukují průměrně nejméně střel na branku za zápas, naopak ale platí za nejméně trestaný mančaft v soutěži.

Sledujte zápas na HokejkaTV.cz, pro permanentkáře zdarma!

Utkání se prozatím budou hrát bez přítomnosti diváků. Permanentkáři všech extraligových klubů, tudíž i toho hradeckého, mají i nadále unikátní možnost sledovat přímé přenosy z české nejvyšší soutěže bezplatně, a to na HokejkaTV.cz také v průběhu prosince. Pokud nejste majitelem permanentky, stále si můžete předplatné zakoupit a tím přímo podpořit klub (více zde).

Sestavy z minulého utkání


Vejmelka – J. Zbořil, F. Král, Bartejs, Pyrochta, Gulaši, Svozil, Hájek – Zaťovič, P. Holík, Mueller – L. Horký, Klepiš, Schneider – DeFazio, Kunc, Vincour – Matěj Svoboda, Brabenec, Plášek ml..