Tiskové zprávy
čt 19.10.2023 | Tisková zpráva | Foto: JYP

Posila do ofenzivy! Útok Lvů vyztuží Giorgio Estephan

Mountfield HK hlásí první změnu v kádru během extraligového ročníku 2023/24 a do svého kádru přivádí novou tvář do ofenzivy. Tou je šestadvacetiletý kanadský útočník Giorgio Estephan, rodák z Edmontonu v Čechách působil v posledních dvou letech, nyní si vyzkouší své druhé extraligové angažmá. A to na východě Čech – pod Bílou věží.

Produktivní útočník prošel hokejovou výchovou ve svém rodném Edmontonu, odmalička tak navštěvoval i zápasy tamních Oilers. Do NHL se i přes úspěšný draft nakonec nikdy nepodíval, a tak se před ročníkem 2021/22 vydal do Evropy. A to rovnou do České republiky, kde se stal posilou Litvínova. A na severu Čech během dvou let ukázal svou kvalitu a produktivitu. Za dva ročníky totiž nasbíral 83 kanadských bodů, a hlavně v přesilovkách patřil mezi extraligovou špičku.

Už v posezonním období měl královéhradecký Mountfield o šikovného kanadského centra zájem. Tehdy to však ještě nevyšlo. Po krátké anabázi ve finském celku JYP se však Giorgio Estephan vrací zpět do Česka. Nikoliv však do Litvínova, ale do Hradce Králové.

Příchod nového hráče do týmu komentuje generální manažer východočeského celku Aleš Kmoníček. „Již delší dobu sháníme kvalitního centra a pevně věřím, že jsme ho našli právě v Giorgiovi. Již po minulé sezoně jsme vedli s ním a jeho agentem jednání o možném příchodu, ale Giorgio chtěl zkusit jinou soutěž. Jsem rád, že se naskytla nová příležitost, a že jsme se poměrně rychle dohodli na kontraktu až do konce sezony 2024/25. Čekáme od něj, že zkvalitní naši ofenzivu a především produktivitu, s kterou máme od začátku sezony problémy,“ říká představitel Mountfieldu HK.

Hi Gio, welcome to Hradec Králové 👋

Hi Gio, welcome to Hradec Králové 👋

Zveřejnil(a) Mountfield HK dne Čtvrtek 19. října 2023


Profil Giorgia Estephana

Rodák z kanadského Edmontonu už odmalička patřil mezi hokejové talenty, v mládeži získával mnoho kanadských bodů. Do toho také býval velkým fanouškem edmontonských Oilers. V mládežnických kategoriích dokonce oblékl i dres s javorovým listem na hrudi, a to v rámci World Hockey Challenge, tedy největšího turnaje kategorie U17 na světě. Odtud si nakonec odvezl stříbrnou medaili.

Do velkého hokeje se chtěl šikovný pravák dostat skrze kanadskou juniorku, ve které strávil více než pět sezon a prakticky vždy patřil mezi ofenzivní špičku. V týmu Lethbridge Hurricanes se dokonce vypracoval na pozici kapitána, po trejdu do Swift Current Broncos pak nakonec slavil i výhru ve WHL. To už měl za sebou Giorgio Estephan také draft do NHL, jelikož si jej v roce 2015 vybrali v šestém kole zástupci Buffalo Sabres.

Do nejlepší ligy světa se nakonec nikdy neprotlačil, ačkoliv byl součástí i dalších organizací NHL, ve kterých bojoval o místo na výsluní. Ani v Buffalu, ani v Torontu a ani v Calgary to nakonec nevyšlo. Ačkoliv právě v Calgary během koronavirových sezon a rozšířeným soupiskám byl svému snu produktivní centr dost možná nejblíže. Lehce spravit chuť se tak povedlo šikovnému Kanaďanovi v ECHL, kde se s týmem Newfoundland Growlers stal hned během první sezony existence vítězem Kelly Cupu. Autorem zlatého gólu se nakonec stal právě Giorgio Estephan.

Před ročníkem 2021/22 ale zvolil rodák z Edmontonu odchod do Evropy. V Litvínově se stal lídrem produktivity a velkým tahounem. Během dvou let nasázel třicet gólů a nasbíral třiapadesát nahrávek. To mu vysloužilo zájem z Finska, který upřednostnil i před vábením z Hradce Králové. Když však angažmá v JYP Jyväskylä nevyšlo, ozval se Mountfield HK znovu. Giorgio Estephan se tak v říjnu 2023 stal novou akvizicí východočeského celku.

Statistiky Giorgia Estephana