Tiskové zprávy
pá 5.5.2023 | Daniel Krátký | Foto: Lukko Rauma

Posila i pro zadní řady! Hradec získal Tomáše Pavelku

Během play-off odváděla hradecká defenziva výborné výkony, obrana byla jednou z nejsilnějších stránek královéhradeckého Mountfieldu. Nyní zadní řady vyztuží další hráč, z Finska se totiž do Tipsport extraligy vrací Tomáš Pavelka, který bude působit pod Bílou věží!

Devětadvacetiletý rodák z Ostravy zažil tři extraligová angažmá, ještě jako starší dorostenec naskočil do nejvyšší soutěže v dresu Vítkovic, po návratu ze zámořské juniorky pak ale zvolil působení v Litvínově. Na severu Čech přispěl v roce 2015 k historickému titulu. V jednom páru u Chemiků nastupoval i s Filipem Pavlíkem, současným zadákem Hradce Králové.

Individuálně nejpovedenější roky své dosavadní kariéry prožil 185 centimetrů vysoký zadák ve Spartě, kde během pěti let patřil prakticky stále mezi nejproduktivnější obránce. Šestadvacetibodová sezona 2021/22 jej vystřelila až k angažmá ve Finsku. Po roce se však levoruký bek vrací do mateřské země, kde se stane novou posilou královéhradeckých Lvů, se kterými podepsal dvouletou smlouvu.

„Tomáš je velkou posilou pro naši obranu. Je to zkušený obránce, který by měl patřit k našim defenzívním tahounům a měl by mít i významnou roli na přesilovkách. Byl jedním z mála kvalitních obránců na přestupovém trhu, a přestože měl více nabídek, jsem rád, že minimálně další dva roky bude působit v našem klubu,“ popisuje jednání s Tomášem Pavelkou generální manažer Mountfieldu HK Aleš Kmoníček.

Tomáš Pavelka je Hradečák!

Tomáš Pavelka je novým členem Lvů. Vítej v Hradci! 👋 Více informací na klubovém webu ➡️ mountfieldhk.cz/clanek.asp?id=12024

Zveřejnil(a) Mountfield HK dne Pátek 5. května 2023


Profil Tomáše Pavelky

Ostravský rodák začal s hokejem ve Vítkovicích, kde prošel prakticky všemi mládežnickými kategoriemi až do A-týmu. Za první tým Vítkovic naskočil šikovný obránce ještě jako starší dorostenec, 30. ledna 2011 totiž pomohl k výhře Vítkovic nad Kladnem po samostatných nájezdech. Pravidelný mládežnický reprezentant následně po světovém šampionátu U18 zvolil zámořskou cestu.

Během dvou let ve WHL nastupoval Tomáš Pavelka za tým Prince Edward Island Rocket, nicméně týmového úspěchu a ani draftu do NHL se nakonec nedočkal. Útěchou mu mohla být alespoň účast na světovém šampionátu juniorů v roce 2011, kde se v týmu potkal s brankářem Patrikem Bartošákem, jenž rovněž míří z Finska na východ Čech.

Po návratu ze zámoří 185 centimetrů vysoký a 88 vážící zadák zvolil poměrně překvapivě jiné extraligové mužstvo než Vítkovice. A to severočeský Litvínov. Právě po boku klubových legend Jiřího Šlégra nebo Martina Ručinského v sezoně 2014/15 dokráčel k historickému titulu pro černožluté barvy. V jednom páru toho času nastupoval i s dalším (staro)novým kolegou v hradeckém mužstvu, a to Filipem Pavlíkem.

Během čtvrté sezony si ofenzivně laděný obránce vybojoval také premiérovou pozvánku do reprezentačního mužstva, nicméně po sezoně poté zvolil nové angažmá. A to v pražské Spartě. V hlavním městě strávil Tomáš Pavelka další povedené čtyři roky, během nichž si došel i pro extraligové stříbro. Právě po jeho zisku a nejlepší sezoně v rudém dresu se obránce s přezdívkou Pačes rozhodl vyzkoušet finskou výzvu. Na severu Evropy odehrál hned 58 zápasů, po roce však opět zvolil další změnu. A na dva roky se upsal královéhradeckému Mountfieldu, kde by měl patřit k tahounům obrany.

Statistiky Tomáše Pavelky