Tiskové zprávy
so 28.1.2023 | Jan Vavřina | Lukáš Filipec / HC Oceláři Třinec

Posila pro klíčové boje! Přichází extraligový šampion Ethan Werek

Pár dní před koncem přestupového období získal Mountfield HK výraznou posilu do svých ofenzivních řad! V klíčových bitvách v závěru základní části a případně vyřazovacích bojích se trenérské trio bude moci opřít o kvality i zkušenosti Ethana Wereka – borce, který má na svém kontě téměř 400 startů v AHL, 200 v KHL a s třineckými Oceláři vyhrál v sezoně 2018/19 extraligový titul!

Vedení klubu usilovalo o příchod hráče podobného kalibru delší dobu, jenže situace na hráčském trhu je poměrně složitá. I přesto se Východočechům povedlo zrealizovat příchod jednatřicetiletého Kanaďana, který poslední čtyři roky nastupoval v Kontinentální hokejové lize za čínský Kunlun. V jeho dresu postupně nasbíral 22, 32, 15 a letos 7 kanadských bodů. Nyní se vrací na česká kluziště, která zná z ročníku 2018/19.

Jeho příchod komentuje generální manažer Mountfieldu HK. „Pevně věříme, že nám Ethan v závěru sezony výrazně pomůže svými zkušenostmi, důrazem, ale i produktivitou. Osobně se velmi na Hradec a českou extraligu těší a pokud vše proběhne podle plánu, mohl by nastoupit již v neděli proti Kladnu, případně příští týden,“ prozrazuje Aleš Kmoníček.

Profil Ethana Wereka

Ethan Werek se narodil 7. června 1991 v kanadské provincii Ontario, konkrétně ve městě Markham nedaleko Mekky hokeje – Toronta. Skrze mládežnické soutěže se propracoval až do reprezentace U17 a U18, za starší kategorii si zahrál i mistrovství světa se skvělou bilancí, když v 6 zápasech zapsal stejný počet bodů (4+2). I díky tomu si ho v roce 2009 vybrali ve druhém kole draftu slavní New York Rangers.

Následující roky sbíral průměrně více než bod na zápas v OHL, ze které se postupně přesunul do dospělého hokeje. V AHL působil dohromady sedm sezon, jenže pozvánka z nejslavnější soutěže světa nepřišla, naopak musel bojovat v ECHL. Poté se rozhodl pro kariérní změnu a vyrazil na zkušenou do světa, vyhlédli si ho třinečtí Oceláři. V jejich dresu zapsal celkem 51 duelů s bilancí 19+13 a na konci dubna zvedl nad hlavu Masarykův pohár.

Poté vedly jeho kroky do KHL, konkrétně do čínského Kunlunu, kde strávil čtyři roky. Díky tomuto angažmá dostal nabídku zúčastnit se olympijských her v Pekingu 2022 pod vlajkou hostitele turnaje – Číny. Tu využil, podle předpokladů z toho byly však jen 4 zápasy v základní skupině. V lednu 2023 obdržel nabídku od Mountfieldu HK, se kterým se domluvil na spolupráci do konce aktuálního ročníku.

Statistiky Ethana Wereka