Preview k zápasu
čt 4.3.2021 | Petr Koval

Poslední domácí utkání základní části, Hradec hostí Plzeň

V závěru února sehrál Mountfield čtyři střetnutí na domácím ledě v řadě, z nichž zapsal dvě porážky 1:4. Čtyři branky skolily Hradec i na začátku března, když na ledě ŠKOENERGO Arény podlehl v přímém souboji o čtvrtfinále Boleslavi. Boj o čtyřku je ale stále otevřený, o tu dvě kola před koncem usiluje Boleslav (té však v závěru stačí uhrát alespoň bod), Liberec, Hradec a páteční soupeř Lvů – Plzeň. Potvrdí svěřenci Vladimíra Růžička výhodu domácího prostředí a udrží se v boji i pro poslední kolo? Startujeme v 18:00.

„Bez dobré obrany nelze vyhrát!“

#92 Vladimír Růžička (před utkáním s Plzní)

Hráči Mountfieldu v neděli dvakrát vedli, přesto s Mladou Boleslaví v přímé konfrontaci o TOP 4 neuspěli. I dvě kola před koncem ale stále existuje šance na splnění cíle. „Mrzí nás prohraný zápas, byl to souboj o čtyřku. Naději pořád máme. Samozřejmě jsme tam chtěli vyhrát, ale nedá se nic dělat. Jednou vyhraješ, podruhé prohraješ, takový je sport,“ popisuje Vladimír Růžička ml.

Jeho tým nemá přímý postup do čtvrtfinále ve svých rukách a musí tak spoléhat na zaváhání soupeřů. O motivaci však nouze není. „Pořád věříme! Naděje stále je, ale my musíme koukat na sebe. Čekají nás dva těžké zápasy a první hned v pátek, takže se soustředíme na něj a uvidíme, co se z toho vyvrbí,“ doplňuje hráč, jenž v minulém utkání zaznamenal 150. extraligovou branku. Na jubilejní 200. asistenci ale zatím čeká. Přijít vhod by tak mohla právě proti Škodovce a naladit sebe i tým na lepší notu před play off. „Buď se povede uspět a budeme v té čtyřce, anebo to pro nás může být dobrý odrazový můstek do předkola,“ dodává.

Na Lvy v dalším utkání čeká Plzeň, ta oproti předchozím letům omladila. „S mladíky kolem sebe je Milan Gulaš ještě silnější. Je to hokejista, který rozhoduje zápasy a dokáže to urvat sám. Ale samozřejmě to není jenom o něm, hokej je kolektivní sport. Základ bude dobře bránit a vepředu se pokusit urvat nějaký gól,“ říká s respektem hradecký centr. „Bez dobré obrany nelze vyhrát. Možná Barcelona před deseti lety to urvala jen útokem, ale ona je asi jediný tým na světě. My musíme hrát dobře do defenzívy a potom je to na nás vepředu, abychom tam něco dali,“ uzavírá „Růža“.

TomášMertl
Exhradecký forvard se zkušenostmi z KHL vynechal kvůli zranění v dolní části těla 32 utkání. Pro 50. kolo ho ale už měl Ladislav Čihák k dispozici. Zkušený centr hned přispěl asistencí k jednoznačné výhře 7:0 se Zlínem.

Zaznamená kapitán soupeře 500. bod?

Mistr extraligy ze sezóny 2012/13 usiluje i v letošním ročníku o co nejlepší výchozí pozici pro play off. Únorové výsledky týmu Ladislava Čiháka ale nebyly nijak oslnivé. V tom Indiáni odehráli deset utkání, z nichž jen dvakrát získali plný bodový zisk. Do prvního březnového duelu ale vlétli jako uragán, když nasázeli předposlednímu Zlínu sedmičku. Aktuálně Západočeši ztrácejí na čtvrtý Liberec dva body a jsou s 85 body šestí. Do karet jim proti oběma šelmám hraje lepší skóre i posílené sebevědomí při pohledu na vzájemnou bilanci proti Lvům. Z posledních deseti duelů totiž odešli sedmkrát jako vítěz.

Pro Hradec sice vzájemné zápasy se Škodovkou nevyznívají dobře, na co se ale mohl v letošních třech mačích spolehnout, byly speciální formace. Z 12 možností inkasovalo hradecké oslabení jen jednou, navíc z 8 gólů Lvů padla hned polovina při početní výhodě. Přesilovka Škodovky patří s úspěšností 16,50 % do ligového průměru, i přesto je lepší než ta Mountfieldu. V situaci, kdy má mužstvo modrobílých o jednoho hráče na ledové ploše méně, patří k nejlepším. Ubránilo 86,19 % oslabení soupeře, což je po Spartě druhé nejlepší číslo. Hráčům tamního klubu se skvěle vede také v Radegast indexu, v této statistice jsou s 1310 body první. Jestli se někde Západočechům nedaří, tak jsou to venkovní utkání. V arénách soupeře získali jen 33 bodů, to je řadí na 10. místo.

Už čtvrtý ročník v řadě je největším tahounem mužstva Milan Gulaš. Král kanadského bodování základní části posledních třech sezón se už i vinou zranění do souboje o nejproduktivnějšího hráče letos nepřidá, přesto je jeho bilance (17+35) nejlepší z Indiánů. Proti Lvům navíc muže překonat jubilejní metu 500 extraligových bodů. Pomůže mu jistě i návrat jeho parťáka Tomáše Mertla, jenž se vrací po zranění. Nejlepším střelcem je s 19 zářezy 168 cm vysoký Petr Kodýtek, který letos stihl již 6 duelů v národním dresu. Nejvíce času na ledě stráví Peter Čerešňák (průměrně 22:41 minut na utkání), klíčový bek ale bude chybět kvůli zranění. Zastoupit by ho mohl Vojtěch Budík, mladý obránce byl při absenci kolegy nejvytěžovanějším Indiánem a za čas ve hře se odvděčil čtyřmi asistencemi. Prostor v brankovišti si dělí Dominik Frodl (37 zápasů, úspěšnost 91,37 %) a hvězda uplynulého týdne Dominik Pavlát (15 zápasů, úspěšnost 92,91 %). Toho si Škodovka pojistila i na příští rok.

Sledujte zápas na HokejkaTV.cz, pro permanentkáře zdarma!

Utkání se prozatím budou hrát bez přítomnosti diváků. Permanentkáři všech extraligových klubů, tudíž i toho hradeckého, mají i nadále unikátní možnost sledovat přímé přenosy z české nejvyšší soutěže bezplatně, a to na HokejkaTV.cz také v průběhu března. Pokud nejste majitelem permanentky, stále si můžete předplatné zakoupit a tím přímo podpořit klub (více zde).

Sestavy z minulého utkání


Frodl – Budík, Stříteský, Kvasnička, Jiříček, V. Lang, L. Kaňák, Houdek – Malát, Mertl, Gulaš – Michnáč, Kodýtek, P. Musil – Straka, Kracík, M. Lang – Dočekal, Přikryl, Eberle.