Preview k zápasu
ne 27.12.2020 | Daniel Krátký

Poslední domácí zápas roku, Lvi v souboji šelem vyzvou Tygry

Rok 2020 se pomalu a jistě chýlí ke svému konci, hradecké hokejisty čekají v tomto zvláštním roce poslední dva zápasy. Nejprve se doma představí v duelu s Libercem. Souboj šelem, jak se tomuto utkání s Tygry přezdívá, bude pro ČPP Arénu posledním v kalendářním roce. Mač pod Bílou věží startuje v 18:00.

„Už jsme si s klukama z Liberce dali vědět, že 28. se vidíme na modrých.“

#54 Marek Zachar (před duelem s Libercem)

Hradečtí hokejisté i s Markem Zacharem v sestavě na Štěpána zvládli mač proti Zlínu, do něhož šli po krátkém vánočním volnu. „Měli jsme dlouhou sérií zápasů za sebou, takže jsme byli určitě rádi, že jsme si mohli odpočinout, být chvíli s rodinami a načerpat síly,“ popisuje Marek Zachar, bývalý kapitán juniorské reprezentace. „Byli jsme zvyklí být v zápasovém tempu, takže po volnu jsme se zase o to více těšili na zápas. Věřím, že to bylo vidět a jsem rád, že jsme vyhráli,“ pokračuje vousatý mladík.

Když po Mikuláši dorazil Marek Zachar z Liberce do Hradce, hned věděl, že pokud se nestane nic závažného, tak ho na závěr roku čeká pikantní duel proti "svým". „Těším se, bude to něco jiného. Budu hrát proti klukům, které moc dobře znám. Opravdu se na to moc těším.“ A proběhl nějaký kontakt s kamarády z Liberce? To víte, že ano. „Už jsme si dali vědět, že 28. se vidíme na modrých, takže nějaké povykování určitě proběhne,“ usmívá se hokejista se zkušenostmi z québecké juniorky.

Marek Zachar souboj proti Liberci nebere tak, že by se chtěl před svým bývalým a pravděpodobně i budoucím zaměstnavatelem ukázat. „Na tohle nekoukám, já se snažím pomáhat Hradci, abychom vyhrávali. Co bude, to se uvidí,“ vysvětluje rychlonohý forvard. Liberec je v současné době v dobré formě, vyhrál již třikrát v řadě, naposledy si pohrál s Litvínovem 6:3. „Hlavní síla jsou Láďa Šmíd a Michal Birner. Je tam i mnoho více kvalitních kluků, jako třeba Lukáš Derner. Nevím, jestli bude hrát Michal Bulíř. Nenajdete tam slabinu. Ale chceme získat tři body,“ uzavírá před posledním domácím mačem roku útočník Marek Zachar.

RadovanPavlík
Hradecký odchovanec neměl pod Bílou věží dostatečné vytížení, a tak byl do konce ledna vytrejdován za Marka Zachara. Poprvé v kariéře ho tak čeká velice pikantní souboj proti svému mateřskému celku. Na rozdíl od Zachara se ve svém novém týmu i střelecky prosadil.

Tygři jsou v laufu

Svěřenci Vladimíra Růžičky čeká v tomto ročníku již třetí mač s Libercem. Od doby, co se zkušený kouč připojil k hradecké organizaci odehrál Mountfield s Bílými Tygry pět zápasů a uspěl dvakrát. A to loni v listopadu a letos v září. Severočeši pod taktovkou kouče Patrika Augusty nyní prožívají nejúspěšnější období v sezóně, zaznamenali totiž již tři vítězství v řadě (Karlovy Vary 7:3, Olomouc 2:0, Litvínov 6:3), to se jim povedlo v ročníku 2020/21 vůbec poprvé. Na Hradec tak díky této sérii ztrácí již pouze tři body.

Liberečtí jsou tradičně velmi nebezpeční během přesilových her, takže není s podivem, že jejich úspěšnost dosahuje takřka 20 %, konkrétně tedy 18,45 %. Libereckou přesilovku řídí Ladislav Šmíd, největší opora a hvězda severočeského mančaftu. Hvězdný bek naskakuje také během oslabení, která jsou, stejně jako přesilovky, čtvrtá nejúspěšnější v celé soutěži. A symbolicky čtvrtí jsou Tygři také v pořadí týmů v počtu branek nastřílených právě v početních nevýhodách.

V brankovišti letos dostává výrazně větší porci minut extřinecký Petr Kváča před hradeckým odchovancem Jaroslavem Pavelkou. Bývalý brankář Mountfieldu odchytal pouze tři zápasy, ale naposledy vychytal na ledě Olomouce čisté konto! V obraně je jasně nejvýraznějším jménem již zmiňovaný Ladislav Šmíd, který je suverénně nejvytíženějším hráčem ligy, průměrně odehraje přes 28 minut na zápas. Nejproduktivnějším hráčem je zase Michal Birner, zkušený reprezentant si drží bilanci jednoho bodu na zápas. Ve 23 duelech nastřádal již 7 branek a 16 nahrávek. Dobrou formu v posledních duelech prokazuje také Adam Musil, vnuk legendárního Jaroslava Holíka prožívá dost možná zlomovou sezónu v kariéře, ve třech posledních zápasech nastřílel již pět branek.

Sledujte zápas na HokejkaTV.cz, pro permanentkáře zdarma!

Utkání se prozatím budou hrát bez přítomnosti diváků. Permanentkáři všech extraligových klubů, tudíž i toho hradeckého, mají i nadále unikátní možnost sledovat přímé přenosy z české nejvyšší soutěže bezplatně, a to na HokejkaTV.cz také v průběhu prosince. Pokud nejste majitelem permanentky, stále si můžete předplatné zakoupit a tím přímo podpořit klub (více zde).

Sestavy z minulého utkání


Kváča – Šmíd, Knot, Vitásek, Rosandič, Derner, Hanousek, Kolmann – Birner, A. Musil, Lenc – Rachůnek, Jelínek, Pekař – J. Vlach, Hrabík, R. Pavlík – Špaček, Šír, Průžek.