Rozhovory
pá 11.6.2021 | Anna Marie Kokrhounová, Jan Vavřina

Potřeboval jsem změnu a novou výzvu, říká nováček Petr Kalina

Jednou z posil, kterou klub na začátku května oznámil, je třiadvacetiletý obránce Petr Kalina. Rodák z Roudnice nad Labem hokejově vyrůstal v pražské Spartě a Mountfield bude jeho první extraligovou štací mimo mateřský klub. Jak k přestupu došlo? Co obnáší náročná letní příprava? A čím vyplňuje volné dny? Na tyto otázky mladý bek odpověděl v prvním hradeckém rozhovoru.

Petře, příprava je v plném proudu, jak ji zvládáte?
Cítím se docela špatně – jsem unavený po psychické i fyzické stránce. Tréninky jsou těžké, ale to k tomu patří a je to potřeba. Ráno máme rozcvičku, potom jdeme do posilovny a následně běhat. Úterý a čtvrtek odpoledne ještě led. Zatím to ale zvládáme všichni.

Většina hokejistů si trénink mezi sezónami tolik neužívá, jak jste na tom vy?
Nejsem úplný nadšenec letní přípravy, ale co dostanu za úkol, to splním a odmakám, jak nejlíp umím. Nejhorší jsou pro mě určitě běhy. Hlavně ty dálkové, ale běh na Milíř je taky špatný. Každý schod je jiný a musíte si dávat pozor, jestli skočíte o dva nebo o jeden. Není to nic příjemného, hlavně když jste unavený. Dálkové trasy jsou hlavně o psychice. Jestli mozku dovolíte přestat běžet, nebo ne.

Je naopak něco, co na přípravě máte rád?
Určitě posilovnu. Ale když už byl k dispozici led, tak to bylo taky super. Je mnohem lepší se trochu sklouznout, než běhat. Ještě tam nelítáme, to teprve začne, ale jsme rozděleni na obránce a útočníky a trenéři nám dávají různá cvičení. Děláme to, co obránci potřebují.

„Přicházím, aby se týmu dařilo a vyhrávalo se.“

Petr Kalina (o svém příchodu pod Bílou věž)

Většinu své kariéry jste strávil na Spartě, proč jste se letos rozhodl změnit působiště?
Probírali jsme to s agentem, protože minulá sezóna nebyla taková, jakou jsme si představovali. Rozhodli jsme se, že bych potřeboval změnu a novou výzvu. Doufám, že k tomu mi Hradec pomůže.

Jak se celý přestup vyvrbil?
Sparta mi neuplatnila opci a já zatím nechtěl podepisovat novou smlouvu, protože jsem se ještě rozmýšlel, jestli tam zůstanu, nebo ne. Ke konci sezóny jsme se tedy domluvili s agentem, že mi začne něco hledat. Poptal se a pár týmů projevilo zájem. Nejlepší mi připadal Hradec, a když mi zavolal pan Martinec, tak jsem se jen ujistil v tom, že půjdu sem.

Přicházel jste do neznáma, nebo jste v Hradci už měl nějaké kontakty?
Pár hráčů jsem tady znal – Richarda Nedomlela, Lukáše Cingela, Jérémieho Blaina, Vladimíra Růžičku i Kevina Klímu. Příchod jsem s nimi ale neřešil. Ostatní jsem už taky poznal a všichni jsou super.

Jak náročné bylo prosadit se ve sparťanském týmu, který byl vloni hodně nabitý?
Bylo to těžké, ale tak je to v každém týmu. Musíte na sobě makat a dělat vše, co po vás chce trenér. Když to budete dělat dobře, trenér vám dá šanci a vy ji jen musíte chytit.

Hradecká obrana je plná mladých hráčů. Berete je jako konkurenci?
Kluci, co v Hradci jsou, určitě mají na to, tady hrát. Samozřejmě se budu muset ukázat, abych šanci taky dostal, a udělám všechno pro to, abych tady nastupoval. Přicházím, aby se týmu dařilo a vyhrávalo se. Tomu bych chtěl pomoct. Hlavně aby tu byla dobrá nálada a vše do sebe zapadalo.

Jedním z nových trenérů Mountfieldu je Ladislav Čihák, který v minulém působišti dával hodně šanci mladým hráčům. Berete to jako pozitivum?
Určitě je dobré, že když dával v Plzni prostor mladým, tak bude chtít i tady. Mají to s panem Martincem nastavené podobně. Na nás mladých je to, abychom se ukázali a mohli tady hrát během sezóny.

Je znát, že v Hradci panuje oproti Spartě rodinnější atmosféra?
Je to tu sice menší, ale vše co potřebujeme tady je. A to je základ.

„Každý je rád v ofenzívě, ale obránce má v první řadě bránit a až pak útočit.“

Petr Kalina (o pozici obránce)

Na co se od vás v sezóně můžeme těšit? Co jsou vaše přednosti?
Určitě bruslení, rozehrávání puků rychle dopředu a sem tam i podpoření útočníků. Každý je rád v ofenzívě, ale obránce má v první řadě bránit a až pak útočit. Je mi proto celkem jedno, jakého parťáka dostanu do obrany.

Léto v Hradci pravděpodobně opět stráví Filip Hronek, váš vrstevník a kolega z mládežnické reprezentace. Jste v kontaktu?
V kontaktu nejsme, ale sleduju ho. Daří se mu dobře a určitě budu rád, když přijde a pokecáme.

Před několika dny skončilo mistrovství světa, sledoval jste ho?
Ano. Je to škoda, hlavně poslední zápas proti Finům. Určitě tam nějaký gól padnout mohl a kluci by šli dál.

I v našlapané přípravě se najdou dny volna. Jak je trávíte?
Volný čas nejradši trávím s rodinou. Mám dcerku, které jsou dva roky, tak jezdíme po výletech. Dovolenou jsme ještě neplánovali, ale musíme něco vymyslet.