Tiskové zprávy
pá 28.8.2020 | Jan Vavřina

Potvrzeno. Hradecký dres oblékne po čtyřech letech Filip Hronek!

Domluveno, podepsáno, hradečtí fanoušci mohou jásat. Mountfield HK se totiž zkraje sezóny 2020/21 bude moci spolehnout na služby svého odchovance Filipa Hronka, který v zámoří hájí barvy Detroit Red Wings! Veškeré administrativní záležitosti jsou dotaženy, reprezentační zadák tak může kdykoliv obléknout dres se lvem na prsou.

Všechny strany byly na působení dvaadvacetiletého ofenzivního obránce pod Bílou věží ústně domluveny, k podpisu smluv ale došlo až v pátek 28. srpna. Důvod? Dva dny předtím se totiž extraligové kluby v rámci valné hromady APK LH vyslovily, že mají v úmyslu zahájit mistrovskou sezónu v řádném termínu, tedy 17. září 2020.

Extraligoví fanoušci se tak mohou těšit na ostré bitvy, ve kterých kvůli aktuální situaci ve světě uvidí také krajánky ze zámoří. První vlaštovkou byl pro Východočechy Matěj Chalupa, který si na cestu za Atlantik musí ještě počkat. Druhou je právě hradecký rodák Filip Hronek, jenž si v NHL buduje čím dál silnější pozici.

Průběh jednání a okolnosti transferu přibližuje generální manažer klubu Mountfield HK Aleš Kmoníček. „I když jednání a dotažení tohoto transferu trvalo delší dobu, již od začátku bylo jasné, že klub i Filip mají zcela jasno o vzájemné spolupráci, jelikož Filip do Hradce prostě patří. Dohoda o podmínkách jak mezi klubem a hráčem, tak mezi Detroitem a Hradcem byla vcelku rychlá,“ sděluje člen vedení klubu.

„Bude hezké si po dlouhé době zahrát zase doma. Už se na to moc těším.“

#17 Filip Hronek (o návratu do Hradce)

O něco složitější je otázka pojištění hráče, proto Mountfield HK vyčkával, jak dopadnou jednání ohledně začátku extraligy. „Vše nasvědčuje tomu, že začneme v termínu, proto jsme velmi rychle dotáhli do zdárného konce podpisy všech smluv včetně zmiňované pojistky a všichni se těšíme na vzájemnou spolupráci. Ve Filipovi získáváme rozdílového obránce, který si za poměrně krátké působení v NHL získal velký respekt a důležitou pozici v Detroitu a má před sebou velkou hokejovou budoucnost. Od Hroňase očekáváme zkvalitnění obrany i bodový příspěvek v ofenzívě. Předběžně jsme domluveni, že naskočí minimálně do jednoho přátelského utkání před začátkem extraligy. Tato přípravná utkání jsou v tuto chvíli v jednání, takže uvidíme, kdy a proti komu to bude,“ dodává Aleš Kmoníček.

Psal se březen 2016, když v rámci derby kroužila po ledě také vycházející, tehdy osmnáctiletá naděje. Pak ještě naskočila na pár zápasů za juniory a tím se kapitola v hradeckých barvách uzavřela. Dočasně. Srpen 2020 je totiž datem, kdy se progresivní obránce vrací zpátky na místo činu, aby pomohl Mountfieldu HK na začátku sezóny a rozehrál se před zámořským ročníkem 2020/21. Ten by měl odstartovat v prosinci.

Jak stvrzení spolupráce vnímá sám Filip Hronek? „Je to super, bude hezké si po dlouhé době zahrát zase doma. Už se na to moc těším. Je to nějakých sedm měsíců, co jsem nehrál zápas, takže se i na zápasy těším jak malý kluk. Doteď jsem se chystal individuálně, nyní se připojím k mužstvu a budu trénovat s klukama. Tým tady vypadá super, uvidíme, jak si to všechno sedne na ledě. Pokud jde o ambice, ty osobní neřeším. Hlavně aby se vyhrávalo,“ říká nejnovější posila Mountfieldu HK.

Profil Filipa Hronka

Filip Hronek se narodil 2. listopadu 1997 v Hradci Králové, kde také začal s nejrychlejší kolektivní hrou. Původně útočník se postupně vyprofiloval v ofenzivního obránce a tato role mu sedla náramně. V dorostu i juniorech vynikal a pravidelně bodoval, což mu vyneslo reprezentační pozvánky a starty na mistrovství světa do 18 i 20 let – v Montrealu v roce 2016 navíc vedl tým coby kapitán a v 5 duelech si připsal 4 body (2+2).

To už měl za sebou první ligové starty. Ten premiérový si připsal 24. února 2015 na ledě Zlína, další sezónu nastupoval pravidelně za hlavní mužstvo. Ve 40 duelech zaznamenal 4 asistence, na první gól ale stále čeká. Před sezónou 2016/17 totiž zamířil za moře, kde ho v roce 2016 draftoval ve 2. kole tým Detroit Red Wings.

Úvodní rok strávil v OHL v Saginaw Spirit a hned se stal lídrem mužstva, když posbíral 61 bodů v 59 zápasech. I proto na sebe pozvánka do Grand Rapids (AHL) nenechala dlouho čekat, tvořivý zadák si hned vyzkoušel vyřazovací boje a pomohl získat Calder Cup. Celý ročník 2017/18 strávil na farmě, přes kterou se následně coby člen All-Rookie týmu probil do hlavního mužstva. V premiérovém ročníku NHL měl za 46 zápasů průměr půl bodu na zápas, úvodní start si připsal 5. října 2018 proti Blue Jackets.

Následovaly také první starty za seniorskou reprezentaci, a to i na světových šampionátech. V Dánsku v roce 2018 se dokázal i gólově prosadit, navrch přidal dvě nahrávky. O rok později v Bratislavě už patřil mezi tahouny mužstva a s 11 body (3+8) v 10 duelech byl vyhlášen nejlepším obráncem turnaje a zároveň zařazen do All-star týmu celé akce.

Pro sezónu 2019/20 už byl jednou z hlavních tváří Rudých křídel, ofenzívě pomohl 31 body (9+22) v 65 utkáních. Týmu se však nedařilo a uzavíralo celý peloton kanadsko-americké soutěže. Kvůli zdravotní situaci ve světě byla také nejslavnější liga přerušena, odkud se pravoruký hokejista přesunul domů do Hradce Králové, kde zahájí ročník 2020/21.

Statistiky Filipa Hronka