Akademie ČH
st 8.6.2022 | Petr Koval, Jan Vavřina

Pracovní náčiní místo hokejky aneb teambuilding juniorů v ZOO

Netradiční zpestření letní přípravy si pro své svěřence připravil hlavní trenér juniorů Jiří Janoušek. Sám velký milovník zvířat se rozhodl v rámci teambuildingu před novou sezónou spojit potřebné s užitečným a spolu s týmem nejstarší mládežnické kategorie zavítal vypomoci do ZOO parku Stěžery. Jaká byla pracovní náplň? Nahradila návštěva ZOO dřinu v posilovně? A jaká byla nálada v týmu?

Junioři na začátku suché přípravy na jeden den vyměnili tradiční posilovnu a po vzoru domácích povinností Jaromíra Jágra vypomohli v ZOO parku Stěžery. Odkud se vzal zajímavý nápad Jiřího Janouška? „Není žádným tajemstvím, že jsem velkým milovníkem zoologických zahrad a podobných institucí. Věděl jsem, že ZOO park Stěžery nabízí možnost brigádnických prací, tak jsem je oslovil. Byli velmi vstřícní a rádi. Myslím si, že se akce povedla k oboustranné spokojenosti.“ hodnotí akci hlavní iniciátor.

Ten tak mohl sledovat, jak jeho hráči čelí netradiční zkušenosti. Hokejisté ročníku 2003 a mladší si totiž na vlastní kůži vyzkoušeli kydání hnoje, výměnu podestýlky nebo opravu příjezdové cesty či zahradnické práce. „Musím říci, že pro nás trenéry bylo zajímavé sledovat kluky i mimo klasický tréninkový proces. Jak se kdo dokáže postavit k trochu jiným povinnostem, než na které je zvyklý během tréninku,“ pochvaluje si lodivod hradecké juniorky.

„Práci, kterou kluci udělali, rozhodně nebyla zanedbatelná.“

Jiří Janoušek (o přínosnosti akce)

Zoologická zahrada jistě uvítala pomoc zdatných hokejistů, navíc doprovázenou dobrou náladou. „Musím říci, že jsem byl mile překvapen, nikdo se tam nijak nezašíval. Bylo vidět, že to řadu z nich bavilo a postavili se k práci čelem. Ohlasy pana ředitele a dalších zaměstnanců byly kladné. Pochvalovali si práci, kterou kluci udělali, protože rozhodně nebyla zanedbatelná,“ doplňuje.

Mountfield má nabitý program a podobné zpestření v rámci utužení kolektivu přijde vhod. „Středa je den, který rozbije pondělní, úterní a potom čtvrteční a páteční trénink. Nabízelo se takhle nabourat tréninkový stereotyp, což se určitě splnilo,“ popisuje čtyřiatřicetiletý kouč.

Pro něj však nebyla návštěva ZOO tolik speciální. „Viděl jsem jich hodně. U nás skoro všechny, i nějaké v zahraničí. Tímto bych chtěl pozdravit a poděkovat mojí budoucí manželce za trpělivost,“ říká s úsměvem. A jaké zvíře je jeho nejoblíbenější? „Hroch! Žádná spojitost mezi hrochem a něčím jiným není, ale je mi sympatický. Líbí se mi jeho pohoda,“ stále za přítomnosti úsměvu uzavírá povedenou týmovou akci Jiří Janoušek.