Preview k zápasu
út 5.3.2024 | Eva Šafranková

Předkolo startuje pod Bílou věží! Mountfield přivítá Vítkovice

Základní část je již minulostí, na řadu tak přichází všemi očekávané play off. Pro hradecké hokejisty začnou vyřazovací boje ve středu, kdy je v rámci předkola čeká první souboj s Vítkovicemi. V loňské semifinálové sérii se sváděly vyrovnané boje, což lze očekávat i nyní. Potvrdilo se to také během základní části i posledního hracího kola, ve kterém na sebe tyto dva celky narazily. Úvodní zápas předkola startuje na soutoku Labe a Orlice v 18:00.

LukášKlimeš
Devětadvacetiletý brankář v české nejvyšší soutěži debutoval v sezoně 2014/15, když oblékl dres brněnské Komety, u které prošel i mládežnickými kategoriemi. Po letech, která strávil v Přerově, se přesunul do Vítkovic, kde se stal jedním z největších pilířů. Z posledních pěti výher si navíc zapsal tři čistá konta a s téměř 93% úspěšností se řadí k elitě extraligových gólmanů.

Ridera si i přes nepovedený start sezony zajistila předkolo

Vzájemná měření sil mezi Mountfieldem a Vítkovicemi jsou pokaždé velmi vyrovnaná, o čemž svědčí i nezapomenutelná semifinálové série, která byla plná prodloužení a kdy byl vytvořen nový extraligový rekord v nejdelším utkání. V letošní sezoně se třikrát mohli radovat Východočeši, jenže ve třech případech o vítězi nerozhodla základní hrací doba a z toho byly dvakrát k vidění nájezdy. Celkově to dopadlo lépe pro Lvy, kteří získali osm bodů se skóre 10:7.

Ridera nezachytila začátek ročníku podle představ, převažovaly totiž spíše prohry, což způsobilo, že se nacházela ve spodních patrech tabulky. V nejméně povedeném měsíci, tedy v listopadu, se musela obejít bez trenéra Miloše Holaně, kterého nahradil Pavel Trnka. Jenže v tomto období ani jednou nezvítězila a zaznamenala sérii sedmi nezdarů. Z nich získala alespoň tři body, když rozhodovalo nastavení nebo samostatné nájezdy. Postupem času se však Ostravané zvedli a poměrně stabilní přísun bodů jim zaručil účast v předkole, do kterého nakonec postoupili z deváté příčky se ziskem 72 bodů. Lepší pozici a zároveň výhodu domácího prostředí vybojoval Mountfield, jemuž v posledním kole právě s Vítkovicemi stačil jediný bod, a to se povedlo, protože vyhrál 2:1 po nájezdech. V průběhu ročníku se ještě Ridera představila na mezinárodním poli. V CHL došla až do semifinále, kde však narazila na švédskou Skelleefteu, která nakonec brala stříbro.

Svěřenci Pavla Trnky z 52 zápasů vstřelili 132 branek, tedy o tři méně než hokejisté zpod Bílé věže. Naopak oba týmy měly docela silnou defenzivu, protože v počtu inkasovaných gólů byli Slezané o jedinou trefu horší (137 gólů pro Hradec), což z nich dělalo pátý nejlepší celek v této statistice. Co se týká přesilovek a oslabení, mužstvo z východu republiky v nich bylo průměrné. Jeho soupeř měl ale 82,32% úspěšnost ubráněných početních nevýhod, lépe na to byly jen Karlovy Vary a Pardubice. V čem však Vítkovičtí vynikali, to byla disciplinovanost, protože obdrželi pouze 375 trestných minut, a to bylo vůbec nejméně ze všech. Jejich styl hry se také zakládá na soubojích a obětavosti. To se odrazilo i v Radegast indexu, ve kterém byli třetí nejlepší. A jako jediný tým překročili hranici 900 zblokovaných střel (konkrétně 903).

V čele týmové produktivity stál s 29 kanadskými body Dominik Lakatoš (12+17), jenž se ale v posledních sedmi mačích nedostal do sestavy a aktuálně jej navíc trápí zranění. Za ním se hned nacházel kanadský obránce Stuart Thomas Percy, který byl zároveň s 18 asistencemi nejlepším nahrávačem. Nejvíce kotoučů, a sice čtrnáct, se do prostoru mezi třemi tyčemi podařilo umístit útočníkovi s lotyšskou národností Robertsi Bukartsovi. Největším tvrďákem byl pak pětatřicetiletý bek Juraj Mikuš. Rodák z Trenčína zblokoval 96 střel a strávil ledě i nejvíce času. Expertem na vhazování byl Peter Krieger, kterých jich vyhrál 494, což bylo páté nejvyšší číslo v soutěži. Výborně se předvedl gólman Lukáš Klimeš, jenž zaslouženě dostal více prostoru než ex-hradecký Matěj Machovský. S téměř 93% úspěšností byl totiž vůbec nejlepším brankářem v celé extralize.

Praktické informace pro fanoušky

  • Čestné buly: O čestné buly na startu předkola obstará Objev roku v anketě Zlatý Slavík 2021 a populární hradecký písničkář Michal Horák. Před utkáním pak nebude chybět ani státní hymna.
  • Vstupenky: Vstupenky jsou k dostání on-line, v Infocentru HK a na pokladnách ČPP Arény v jejich otevíracích hodinách. Brány ČPP Arény se otevírají 90 minut před úvodním buly.
  • Parkování: Zpoplatněné parkování je k dispozici v parkovacím domě RegioCentrum přímo naproti ČPP Aréně či na okolních parkovacích místech. Bezplatné parkování je možné u Univerzity Hradec Králové, konkrétně u budovy A (Objekt společné výuky) v Hradecké ulici, která je vzdálena od ČPP Arény zhruba 5 minut chůze. Fanouškům je k dispozici v době utkání A-týmu 150 míst, a to až do naplnění kapacity. Na parkovišti je možné ponechat vůz nejdříve 60 minut před začátkem utkání, neprodleně po jeho konci je nutné parkoviště opustit.
  • Sestavy z minulého utkání