Preview k zápasu
čt 2.3.2023 | Šimon Zemánek

Předposlední mač základní části! Lvy čeká těžký souboj na Spartě

Hráči Mountfieldu HK se po ukončení rekordní výherní série představí v hlavním městě, kde za tři body nezvítězili přes tři roky. Tentokrát ale mají o motivaci postaráno – zvítězit a odrazit útok Bílých Tygrů, kteří se v tabulce nebezpečně dotírají na postupové čtvrté místo. Utkání začne v pátečních 18:00 na pražské půdě. Pokud plánujete jet Lvy podpořit přímo do O2 areny, vězte, že utkání je koncipováno jako cashless – žádné služby nebude možné platit v hotovosti. Více na hcsparta.cz

„Sparta je velmi ofenzivní tým. Je skvělá na puku a dokáže potrestat naše chyby.“

#34 Kevin Klíma (o herním stylu Sparty)

V předchozím mači Hradečtí podlehli Bruslařům, a tak se jejich vítězná série zastavila na čísle deset. „Proti Mladé Boleslavi jsme podali slabší výkon. Myslím si, že v tom hrála roli i únava. Musíme pokračovat v tom, jak jsme se prezentovali v předchozích duelech,“ ví rychlonohý forvard. Zmiňovaný souboj navíc v nájezdech rozseklo jeho dvojče – Kelly. „Zápasy proti bráchovi jsou zvláštní, nikdy jsme proti sobě nehráli. V jednom momentu jsme se chytli před brankou, do bitky bychom ale spolu nikdy nešli, to by byla blbost. Navíc by ji asi vyhrál Kelly,“ odhaduje hráč s číslem 34.

Východočechy čekají v rámci základní části závěrečná dvě střetnutí. Ta nebudou vůbec jednoduchá, svěřenci Tomáše Martince totiž vyzvou, kromě třetí Sparty, také první Dynamo. Tým zpod Bílé věže se sice nachází v TOP4, avšak ho nebezpečně stíhají pátí Bílí Tygři. „Liberec se na nás skoro dotáhl, už ztrácí pouze dva body. Určitě se chceme udržet v elitní čtyřce a postoupit přímo do čtvrtfinále. Teď se ale hlavně musíme soustředit na další zápas a až pak se můžeme koukat dál,“ hlásí ex-sparťanský „Kev“.

Hradečtí se již v pátek utkají v hlavním městě se svěřenci Miloslava Hořavy. Ti stále můžou skončit po základní části na druhém místě, a tak mají obě mužstva o motivaci postaráno. „Sparta je velmi ofenzivní tým. Je skvělá na puku a dokáže potrestat naše chyby. Také má šikovné individuality, takže musíme hrát dobře dozadu jako tým,“ hlásí rodák z Tampy. Jak by popsal nadcházejícího soupeře? „Hrají hokej nahoru, dolů. Snaží se být na puku, ale občas udělají chybu a my vyrazíme do protiútoku. Jejich hra mi připomíná americký styl hokeje, proti kterému se mi hraje lépe,“ uzavírá 25letý útočník.

MichalKempný
Vítěz Stanley Cupu ze sezony 2017/18 loni v říjnu vyměnil Seattle za Spartu a okamžitě se stal stěžejní postavou mužstva. Na ledě stráví průměrně přes 20 a půl minuty, tedy nejvíce z týmu. Ve 33 utkáních zapsal 27 kanadských bodů a patří k nejproduktivnějším bekům ligy.

Sparta pod Hořavou válí a útočí na druhé místo

Od té doby, co v listopadu kormidlo po Pavlu Paterovi převzal Miloslav Hořava, Pražané šlapou. Po návratu zkušeného kouče přišla šňůra osmi tříbodových výher za sebou, záhy také stříbrná medaile na prestižním Spengler Cupu ve Švýcarsku. Rudí se postupně dostali do popředí extraligové tabulky a nechali tak zapomenout na špatný vstup do ročníku. V roce 2023 odešli bez bodů pouze dvakrát s Libercem, a po 50. kole se tak nacházejí na třetím místě s dvoubodovou ztrátou na druhé Vítkovice.

Nadcházející protivník Lvů vsítí v průměru tři branky na zápas (4. místo), s čímž souvisí i třetí nejlepší úspěšnost střelby (10,4 %), a zároveň obdrží 2,3 gólu na duel (2. pozice). Pražané se rovněž mohou spolehnout na své speciální formace. Početní převaha je, s využitím 21,47 %, pátá nejkvalitnější. Jejich oslabení je na tom však ještě lépe. Rudí ubránili 84,75 % přesilovek soupeře, a tak jim náleží prvenství. Bonusem v této herní situaci je pro ně i pět přesných zásahů, což je nejvíce v lize. Sparta patří ke špičce soutěže, co se vhazování týče (54 %, 3. příčka). Naopak na obrácené straně pořadí je v počtu rozdaných hitů (257).

Na čele týmové produktivity se nachází kapitán Michal Řepík (24+13). Tomu však na paty šlape hned trojice spoluhráčů – David Tomášek (14+22), Roman Horák (12+23) a Vladimír Sobotka (13+20). Oporou mužstva je také všestranný ex-brněnský obránce s četnými zkušenostmi z NHL či reprezentace – Michal Kempný (1+26). Největším bojovníkem týmu je podle Radegast indexu David Němeček (112 RI bodů). V brankovišti pozici jedničky háji bývalý reprezentant – Jakub Kovář, jenž disponuje 24 výhrami, úspěšností zákroků 91,54 %, průměrem 2,15 inkasovaného gólu na utkání, a šesti čistými konty, díky nimž je v této statistice děleně druhý. Více nul vychytal už pouze hradecký Henri Kiviaho.

Sestavy z minulého utkání

Kovář – Mikliš, Jandus, Němeček, Krutil, Polášek, Tomek – Tomášek, Horák, E. Thorell – Řepík, Kaše, Forman – Kousal, D. Vitouch, Buchtele – Konečný, G. Thorell, Safin – Vauhkonen.