Aktuální zprávy z klubu
po 10.5.2021 | Adam Kodet

Představení nových trenérů: Zkušenosti i experti na mládež

Kromě hráčských příchodů byla před začátkem přípravy na novou sezónu rozřešena i další zásadní otázka. Byla totiž odtajněna jména asistentů trenéra Tomáše Martince a také nová posila realizačního týmu, která bude koordinovat spolupráci mezi Mountfieldem a partnerským Kolínem. Jaké jsou profesní cesty Ladislava Čiháka, Petra Svobody a Jana Šťastného?

Mgr. Ladislav Čihák – asistent trenéra Mountfieldu HK

LadislavČihák
39 let

Předchozí klub:
HC Škoda Plzeň

Trenérem od roku 2005

Ladislav Čihák se narodil 3. července 1981 v Mostě a patří k trenérům, kteří se výrazně prosadili ve svém řemesle, aniž by za sebou měli úspěšnou hráčskou kariéru. Pomohlo mu k tomu mimo jiné úspěšné absolvování magisterského oboru Trenérství na Fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy.

Koučovat začal u žáků pražské Sparty, kde strávil celkem osm let. Ve své první sezóně u dorostu (2010/11) jako asistent dotáhl své svěřence za prvním místem v základní skupině. O rok později už jako hlavní kouč vedl mladší dorostence, už tehdy v něm ale viděli schopnosti v Plzni, kam se následně na dalších dlouhých devět let přesunul.

Sezóna 2012/13 byla na západě Čech ve znamení medailí. A-tým oslavil svůj titul, dorostenci, které vedl Čihák, došli až do finálové skupiny a na krk si pověsili stříbro. Pod rukama mu rostli takoví hráči jako Matyáš Kantner, Petr Kodýtek, Filip Suchý, Lukáš Kaňák, Jakub Pour nebo David Kvasnička, které se o pár let později nebál vytáhnout i do áčka a vypiplat z nich extraligové hokejisty. Po třech letech u dorostu totiž emotivní kouč povýšil k A-týmu, kde jako asistent vypomáhal Martinu i Michalu Strakovým, pod jejichž společným vedením Plzeň nikdy nechyběla ve vyřazovací části.

Po bronzové sezóně 2017/18 a vítězství v základní části bylo logickým krokem povýšení Ladislava Čiháka na hlavního kouče. V této pozici dovedl tým hned k dalšímu bronzu, i s menším rozpočtem dokázal spolu s kolegy vybudovat ze Škodovky špičkovou organizaci a obávaný celek, který se navíc nebojí zapojovat do hry své mladé odchovance. S podobnou vizí a bilancí 1 stříbra a 3 bronzů za devět plzeňských let přichází do Hradce Králové.

Petr Svoboda – asistent trenéra Mountfieldu HK

PetrSvoboda
40 let

Předchozí klub:
HC Dukla Jihlava

Trenérem od roku 2005

Petr Svoboda se narodil v Jihlavě 20. června 1980 a s tradiční značkou Dukla Jihlava spojil i svá mládežnická léta. Pravidelně jezdil na reprezentační akce, s českým juniorským výběrem vybojoval v roce 2000 dokonce zlaté medaile na mistrovství světa. Už v 17 letech hrál 1. ligu v Havlíčkově Brodě a o rok později už byl stabilním členem jihlavského extraligového áčka. V roce 1999 si ho pod svá křídla stáhl Třinec a mladý bek se po roce u Ocelářů na tři roky přestěhoval do zámoří.

Na draftu 1998 si ho vybralo Toronto, v jehož dresu nakonec odehrál 18 zápasů, dalších 130 přidal na farmě v AHL. Nadějně našlápnutou kariéru ale zastavila zákeřná nemoc imunitního systému, kterou se sice podařilo operací zažehnat, hráčskou kariéru ale musel Petr Svoboda ukončit. Od hokeje si dal chvíli pauzu, ale nevydržel to dlouho. Získal nejvyšší trenérskou licenci a začal se věnovat výchově a tréninku mladých hráčů jak v Jihlavě, tak na reprezentační úrovni.

Ve spolupráci s Jakubem Petrem vedl dva roky jako asistent českou osmnáctku, s níž získal v roce 2014 pro Českou republiku stříbro z mistrovství světa, a následně dva roky dvacítku. Kromě toho dohlížel jako hlavní kouč a později i šéftrenér mládeže na naděje jihlavské Dukly.

V roce 2018 přišlo poprvé laso z extraligy, jako svého asistenta si ho vybral Tomáš Martinec. Ve druhé hradecké sezóně navíc pomohl k 2. místu v Lize mistrů. Na tuto úspěšnou spolupráci mohou oba plynule navázat v sezóně 2021/22, protože Petr Svoboda se do Mountfieldu HK na stejné pozici po roce v Jihlavě znovu vrací.

Jan Šťastný – člen real. týmu Mountfieldu HK, trenér SC Kolín, skaut obou klubů

JanŠťastný
40 let

Předchozí klub:
HC Košice

Trenérem od roku 2002

Jan Šťastný je rodákem z Litoměřic, kde se narodil 30. října 1980. Jeho trenérské hokejové kroky ale vedly severovýchodním směrem, začátek své trenérské kariéry totiž spojil s mládeží Liberce. Zde dlouho působil jako hlavní kouč i asistent u dorosteneckých výběrů a v roce 2014 oslavil se starším dorostem republikový titul. Poté si ho vyhlédl Vladimír Růžička, se kterým spolupracoval na lavičce dalších pět let.

Po jedné sezóně v mládeži Slavie totiž jako asistent poprvé přesedlal k A-týmu a spolu s Růžičkou vedl čtyři roky chomutovské Piráty v nejvyšší soutěži. Spolu s touto funkcí také v klubu působil jako šéftrenér mládeže, dohlížel na mladé talenty a v případě potřeby a jejich výkonnosti je doporučil k angažmá v áčku. Ve svém posledním roce v Chomutově se dokonce jako trenér vrátil i k juniorce.

Po sestupu Pirátů o patro níž přesídlil Jan Šťastný na východ Slovenska do Košic, kde měl na starost jak celou košickou mládež jako její šéftrenér, tak pozici sportovního manažera klubu, ke které loni přibyly ještě povinnosti hlavního trenéra. Kromě toho se zúčastnil stáže u prvního týmu Edmonton Oilers, kde měl možnost poznat, jak klub NHL pracuje s hvězdami světového formátu po sportovní i manažerské stránce.

Jeho dlouholeté zkušenosti s trénováním a dohlížením na chod mládeže upoutaly i hradecké vedení, které mu v sezóně 2021/22 nabídlo funkci, v níž propojí partnerské kluby Mountfield HK a SC Kolín. Stal se tak členem realizačního týmu Východočechů, v Kolíně má na starost trénování A-mužstva. Zároveň pro oba oddíly obstarává skautskou činnost.