Preview k zápasu
čt 11.1.2024 | Dominik Jarka

První derby roku 2024 je tady! Pod Bílou věž přijede Dynamo

Hradečtí hokejisté museli v nedělním střetnutí s kladenskými Rytíři bojovat o výhru až do prodloužení, podruhé v sezoně však duel se Středočechy rozsekl brankou po základní hrací době Christophe Lalancette. Lvi tak bodovali potřetí v řadě, následně je ale v ČPP Aréně čeká velká výzva. Pod Bílou věž přijede pardubické Dynamo, které plánuje zpátky uzmout první místo extraligy. Podaří se Lvům v třetím derby sezony pokořit silného rivala? Utkání začíná v pátek od 18:00.

LukášSedlák
Třicetiletý forvard se v roce 2022 usadil v Pardubicích od té doby straší extraligové obrany. V této sezoně má již 29 kanadských bodů a po zásluze sbírá pozvánky do reprezentačního výběru. Minulý rok musel na MS v Rize předčasně skončit kvůli zranění, o domácí šampionát už ale rodák z Českých Budějovic nebude chtít přijít.

Pardubice vyhlíží první místo

Pardubičtí museli v probíhající sezoně svádět bitvy hned na třech frontách. V hokejové Lize Mistrů už Dynamo dále nepokračuje, ve čtvrtfinále jej totiž přemohlo finské Lukko Rauma. V extralize podává Dynamo už od úvodních kol suverénní výkony a pravidelně okupuje nejvyšší příčku tabulky. V úvodních kolech konkuroval pardubickému týmu především Litvínov, postupem času se jejich tabulkovým rivalem stala pražská Sparta. Ta po začátku nového roku také Pardubice přeskočila a využila tak účasti Dynama na švýcarském Spengler Cupu. Právě v tomto mezinárodním měření došly Pardubice až do samotného finále, kde podlehly domácímu Davosu výsledkem 3:5. Po návratu do Česka ale Dynamo ztratilo hned ve dvou utkáních a v obou případech v tom měla prsty brněnská Kometa. V posledním duelu Pardubičtí dokonce přišli o čtyřbrankový náskok ve třetí třetině, nakonec ale zvítězili 7:6 po prodloužení.

Pardubičtí v přestřelce s Kometou hned dvakrát udeřili z početní výhody a v letošním ročníku nasázeli při přesilových hrách již 34 branek. Častěji se v této disciplíně žádný jiný klub neprosadil, navíc se Pardubičtí mohou pyšnit i nejvyšší procentuální úspěšností přesilovek (29,57 %). Svěřencům Václava Varadi se skvěle daří i při plném počtu hráčů na ledě, což dokazuje vůbec nejlepší ofenziva a druhá nejpevnější defenziva soutěže. Velkou oporou pro brankáře Romana Willa je obětavost a bojovnost pardubického celku, který s 820 body vévodí statistice týmového Radegast indexu. K dobrým výsledkům jim napomáhá i ukázková disciplína. V letošní sezoně si Dynamo odpykalo pouhých 244 trestných minut, méně trestaná je pouze vítkovická Ridera.

Pardubice mají velmi kvalitní všechny formace a kanadské body si tak mezi sebou hráči pravidelně rozdělují. Mezi padesátkou nejproduktivnějších hráčů extraligy najdeme hned devět zástupců Dynama, více než u kteréhokoliv jiného týmu tuzemské soutěže. Bodově se nejvíce daří Lukáši Radilovi a Lukáši Sedlákovi, kteří shodně zaznamenali patnáct branek a čtrnáct gólových nahrávek. Velkým nebezpečím při přesilových hrách je útočník Robert Říčka, který se při přesilovkách trefil již desetkrát a v tomto ohledu mu patří v extraligové konkurenci první místo. Obránce Peter Čerešňák je s 25 kanadskými body třetím nejproduktivnějším bekem extraligy, do derby ale nastoupí bez svého obranného parťáka Tomáše Dvořáka, jenž si odpykává dvouzápasový disciplinární trest. V ohrožení je start také produktivního Tomáše Hyky, který absentoval v posledním střetnutí s Kometou.

Praktické informace pro fanoušky

  • Zvýšená bezpečnostní opatření: Utkání s Dynamem vždy doprovází plné stadiony a výborná atmosféra. Bezpečnostní složky nicméně vyhodnotily derby jako rizikové, a tak jej doprovodí zvýšená zvýšená bezpečnostní opatření.
  • Skóruj pro: Již od startu prosince běží osmý ročník projektu Skóruj pro…, díky kterému každý gól Mountfieldu HK pomáhá dětem, které pomoc skutečně potřebují. Získejte gólový puk a podpořte dobrou věc. V prosinci klub pomáhal malému Jonatánkovi, podpora bude pokračovat i v úvodním měsíci roku 2024.
  • Vstupenky: Vstupenky jsou k dostání on-line, v Infocentru HK a na pokladnách ČPP Arény v jejich otevíracích hodinách. Brány ČPP Arény se otevírají 90 minut před úvodním buly.
  • Parkování: Zpoplatněné parkování je k dispozici v parkovacím domě RegioCentrum přímo naproti ČPP Aréně či na okolních parkovacích místech. Bezplatné parkování je možné u Univerzity Hradec Králové, konkrétně u budovy A (Objekt společné výuky) v Hradecké ulici, která je vzdálena od ČPP Arény zhruba 5 minut chůze. Fanouškům je k dispozici v době utkání A-týmu 150 míst, a to až do naplnění kapacity. Na parkovišti je možné ponechat vůz nejdříve 60 minut před začátkem utkání, neprodleně po jeho konci je nutné parkoviště opustit.
  • Lví bulletin: Je nově v rozšířené verzi i velikosti A4 k dostání před zápasem za 50 korun ve stánku za pokladnami a ve fanshopu. V nové lednové verzi naleznete představení soupeřů, zajímavý rozhovor s Davidem Šťastným, informace z Kolína od Kryštofa Langa, příběh vedoucího mužstva Ladislava Součka, plakát Aleše Jergla a hromadu dalších zajímavých informací. Zkrátka všechno, co potřebujete o hradeckém hokeji vědět. Včetně soutěže!

Sestavy z minulého utkání