Preview k zápasu
so 15.10.2022 | Petr Koval

První odveta od loňského čtvrtfinále! Lvi míří do Boleslavi

Hradec po postupu do osmifinále Ligy mistrů, kde ho za měsíc čeká švédský Färjestad, najíždí znovu do extraligového kolotoče. V pátečním duelu Mountfieldu na gól podruhé v sezoně nestačilo více než čtyřicet střel a s Olomoucí padl 0:3. V neděli se po 203 dnech opět střetne s loňský čtvrtfinálovým soupeřem. Zápasy proti Bruslařům bývají vyrovnané. Vloni skončilo hned sedm utkání z devíti rozdílem jediné branky. Oplatí Lvi Boleslavi loňskou porážku? Startujeme v neděli od 16:00.

„Budou hrát stejný styl jako chtěl pan Čihák tady po nás – rychlý bruslivý hokej a hru do těla.“

#26 Aleš Jergl (o hře Boleslavi)

Olomouc obdržela nejméně gólů v extralize, navíc v posledních devíti utkání šestkrát neinkasovala ve třetí třetině a zaslouženě vede extraligovou tabulku. „Hrají to pořád podobně. Jsou výborní v obraně a nedělají si s tím těžkou hlavu. Když nevěděli co, tak to vzali na vidle a vyhodili to ven z pásma,“ říká o hře Olomouce hráč, který prožil v jejím dresu významnou část kariéry. „Vždycky je to speciální, Olomouc mám rád. Vyrůstal jsem tam a vždycky na to budu hezky vzpomínat. Teď mě to štve, doufal jsem, že je porazíme. Měli jsme proti nim dlouhou sérii výher, ale nevyšlo to,“ dodává. Olomouc totiž porazila Hradec naposledy 1. března 2020.

V neděli svěřenci Tomáše Martince vyzvou tým jeho loňského kolegy – Ladislava Čiháka. „Myslím si, že budou hrát stejný styl jako chtěl pan Čihák tady po nás – rychlý bruslivý hokej a hru do těla. Bude to těžký zápas,“ komentuje osmadvacetiletý forvard. „Boleslav je velmi silná, pohybuje se v tabulce nahoře. Musíme se na to na tréninku dobře připravit a převést to do zápasu,“ vyzývá čtvrtý nejproduktivnější hráč týmu.

V nedělním zápase může dojít také na souboj Filipa Novotného a Jana Růžičky, kteří v minulém ročníku působili v opačných dresech. „Něco poradit asi můžou, ale v zápase se to vyvíjí většinou jinak. Hlavní bude dát nějaký gól. Poslední tři zápasy jsme dali více než pět branek, ale musíme to přenést také do extraligy. Bohužel nám to teď moc nejde. Musíme se na to nachystat a v neděli předvést úplně jiný výkon,“ uzavírá Aleš Jergl.

FilipNovotný
Syn československého mistra Marka Novotného pokračuje v tátových šlépějích. Jako česká jednička na MS U20 nastartoval svoji kariéru v Jihlavě a Spartě. Po pěti letech ve Varech hostoval také v Hradci, kde držel svá čísla na skvělých 94,9 %. Ve čtvrtfinále ale spolu s týmem nestačil na nynějšího zaměstnavatele.

Boleslav útočí na první příčku

Vedení v čele s Janem Tůmou a bývalými výbornými hráči Radimem Vrbatou a Václavem Nedorostem přivedlo osm hráčů. Kvalitní brankářskou dvojici tvoří Gašper Krošelj s Filipem Novotným, který v hradeckém dresu odchytal dvanáct utkání. Obranné řady vyztužil odchovanec Sparty Radek Jeřábek, zkušený Matěj Stříteský z Litvínova nebo ostřílený bouřlivák David Štich z Motoru. Útočné letky doplnili Martin Beránek (České Budějovice), bronzový medailista z MS U20 Róbert Lántoši (Linköping) a aktuálně třetí nejproduktivnější hráč týmu – Švéd Pontus Aberg (Timrå).

Loňský semifinalista naopak přišel o jedenáct hráčů. Brankář Marek Schwarz, kanadský zadák Mitchell Fillman i nejproduktivnější obránce a kapitán týmu Martin Ševc ukončili kariéru. Pod Bílou věž zamířil brankář Jan Růžička, jenž ve středních Čechách v šestnácti letech debutoval v profesionálním hokeji. Do Ústí nad Labem odešel obránce Dominik Vacík. Největší ztráty ale zaznamenala ofenziva. Do Zlína přestoupilo duo Tomáš Pospíšil a Francouz Valentine Claireaux, bez angažmá zůstal Jan Grim. Bruslaři přišli o nadějného útočníka Oscara Flynna (Liberec) nebo o Miloše Kelemena. Bronzový medailista z Pekingu totiž letos bojuje o šanci v Arizoně. Posledním útočníkem, který změnil působiště, je Adam Raška (Sheffield).

Začátek sezony zastihl Středočechy ve skvělé formě. Tým Ladislava Čiháka vyhrál sedm z deseti utkání a aktuálně stíhá vedoucí Olomouc ze druhého místa, ta má však o zápas méně. Bruslařům se oproti extraligové konkurenci daří ve speciálních formacích. V oslabení inkasovali pouze dvě branky a s úspěšností 94,74 % jsou nejlepší v soutěži. Jejich přesilovka je zase s číslem 26,67 % čtvrtá. V říjnu táhne ofenzivu především Pavel Kousal. Třiadvacetiletý forvard zaznamenal ve čtyřech kláních sedm bodů (3+4) a s devíti příspěvky je nejproduktivnějším hráčem týmu. Mezi patnáctkou nejlepších snajprů extraligy je pak s pěti brankami Jan Stránský. Jasnou brankářskou jedničkou je Filip Novotný. Svěřenec mistra extraligy ze sezony 2008/09 Lukáše Mensatora nastoupil do osmi zápasů a s úspěšností 93,37 % je na druhé příčce mezi gólmany.

Sestavy z minulého utkání


Novotný – Pýcha, Pláněk, Jeřábek, Lintuniemi, Jánošík, Stříteský, Štich – Šmerha, Lantoši, Šťastný – Åberg, Fořt, J. Stránský – Kantner, Najman, Kousal – Lunter, Bičevskis, Beránek.