Preview k zápasu
po 2.1.2023 | Jan Hirsch | Foto: Marian Ježowicz / HC Oceláři Třinec

První zápas roku 2023: Hradec bude zastavovat rozjetý Třinec

Rok 2022 zakončili hradečtí hokejisté po dvou venkovních výhrách v dobrém rozpoložení, do toho nového vstoupí utkáním s třineckými Oceláři. Na poslední vzájemný souboj se lépe vzpomíná fanouškům z východu republiky, tým s drakem v logu tehdy uhrál domácí vítězství 4:1. Mistr posledních tří sezon navíc pod Bílou věž přijede se skvělou formou, z posledních pěti utkání Slezané jen jednou prohráli. Dokáže ji Hradec překazit? Bitva s Třincem startuje v úterý v 18:00.

„Doufám, že do nového roku vstoupíme tak, jako jsme zakončili ten minulý.“

#4 Patrik Marcel (o novém roce a startu do něj)

Vítězstvím 3:2 nad Litvínovem po prodloužení se Mountfield rozloučil s úspěšným rokem 2022 a pro jeho hráče, včetně Patrika Marcela, následovalo zasloužené volno. „Silvestr jsem trávil s rodinou v Litoměřicích. Po dlouhé době jsem se s nimi viděl, takže jsem za to rád,“ říká urostlý bek. Prázdniny to ale pro Lvy nebyly dlouhé, musí se zase vrátit do extraligového tempa. Hned na začátek je čeká mimořádně těžký soupeř – Oceláři Třinec.„Zatrénovali jsme si, nechali jsme upravit led a pak jsme zkoušeli ještě přesilovky. Musíme být na Třinec připravení,“ vyhlíží zápas se slezským soupeřem plzeňský rodák.

Obránce s číslem 4 zavítal do Hradce na hostování na konci listopadu z Litoměřic a hned první utkání pro něj znamenalo souboj s mateřskou Plzní. Nevzpomíná na něj v dobrém, Mountfield Škodě podlehl 1:4. Sérii proher však hodil za hlavu a na východu Čech se začíná blýskat na lepší časy. „Za tu dobu, co jsem tady, se to hodně zlepšilo. Je samozřejmě lepší vyhrávat než prohrávat. V šatně je dobrá nálada a doufám, že to tak bude pokračovat,“ přeje si 105 kg vážící zadák. Poslední dvě utkání Hradečtí zvládli po dramatech v nastavení. „S výkony jsme spokojení, ale vždycky to může být lepší. Myslím, že je pořád na čem pracovat, abychom začali získávat i výhry za tři body,“ má jasno "Máca".

Veškeré soustředění teď svěřenci Tomáše Martince vkládají do duelu s Oceláři. Jaké zkušenosti s nimi má Patrik Marcel? „Třinec už dlouho patří k nejlepším týmům v extralize, takže to bude určitě těžký zápas. Mají silné všechny čtyři lajny, proto jsou taky tak úspěšní. Určitě chci vypíchnout Daniela Voženílka, protože jsme spolu dlouho hráli v Litoměřicích. Před zápasem si s ním promluvím,“ směje se. Do roku 2023 bude on i jeho tým chtít vstoupit pravou nohou a proti Ocelářům zvítězit. „Doufám, že do nového roku vstoupíme tak, jako jsme zakončili ten minulý,“ uzavírá Patrik Marcel.

MarkoDaňo
Zkušený slovenský útočník k Ocelářům přišel před minulou sezonou. Na kontě má starty za 4 kluby v NHL a celkem si v nejlepší soutěži světa připsal 45 kanadských bodů. Své kvality předvádí účastník pěti MS i letos: ve 32 utkáních má 29 bodů.

Třinec je ve formě

Úřadující mistr nenačal ročník podle představ, z úvodních čtyř kol vytěžil jediný bod za prohru 3:4 po prodloužení s Dynamem, poté ale nastartoval k famózní šnůře, když bodoval v osmi zápasech v řadě. Ve druhé půlce prosince mají za sebou svěřenci trenéra Zdeňka Motáka sérii čtyř výher (3:0 nad Pardubicemi, 4:2 nad Karlovými Vary, 2:1 nad Vítkovicemi a 7:2 nad Brnem) již překvapivě překazilo poslední Kladno, které vydřelo vítězství 4:3. Touto porážkou se ale Oceláři nenechali vyvést z míry a v posledním loňském utkání rozstříleli Liberec 6:3. Výhra nad Tygry jim pomohla udržet se na 3. místě extraligy a navýšit náskok nad čtvrtou Olomoucí. Celkově má Třinec po 32 utkáních bilanci 18 výher a 14 porážek.

Skvělí jsou Třinečtí letos téměř ve všech ohledech. S 96 vstřelenými góly jsou druhým nejproduktivnějším týmem soutěže, stejně tak jsou s 66 obdrženými druhým nejlépe bránícím týmem soutěže. Pozor si Hradec bude muset dávat na vyloučení, Slezané mají nejlepší přesilovou hru ligy, využívají téměř každou třetí početní výhodu. Jedna z mála statistik, ve které se draci nenacházejí na vrcholných pozicích, je vhazování. S 48,31 % využitých buly jim patří osmé místo. A ačkoli je tým zpod Javorového druhým nejslušnějším, příjemný zápas to pro Hradecké nebude – Třinec je třetím týmem v Radegast Indexu.

Pro dlouhodobého fanouška českého hokeje nebude žádným překvapením, že v individuálním bodování vévodí Martin Růžička, a to jak svému klubu, tak celé extralize. V 32 utkáních si ostřílený forvard zapsal 18 gólů a 19 asistencí, což činí 37 kanadských bodů. V TOP pětce mají ale Oceláři ještě jedno jméno. S 29 body se o pátou příčku dělí Marko Daňo (16+13) s vítkovickým Robertsem Bukartsem. Oporou v obraně je slezskému klubu Jakub Jeřábek (2+14), který je 6. v průběžném Radegast Indexu a taktéž je nejproduktivnějším obráncem Třince. Známá jména má budoucí soupeř Mountfieldu v brankovišti. 31letému Marku Mazancovi, který je letos třetím nejlepším gólmanem extraligy (93,36% úspěšnost zákroků), kryje záda o rok starší Ondřej Kacetl.

Sestavy z minulého utkání

J. Růžička – Jank, McCormack, Kalina, Blain, Rosandič, F. Pavlík, Marcel – Novák, Cingel, Lev – R. Pavlík, Pilař, Okuliar – Perret, Lalancette, Jergl – Morong, Štohanzl, Doležal.

Praktické informace pro fanoušky

  • Vstupenky: Vstupenky jsou k dostání on-line, v Infocentru HK a na pokladnách ČPP Arény v jejich otevíracích hodinách. Brány ČPP Arény se otevírají 90 minut před úvodním buly.
  • Parkování: Zpoplatněné parkování je k dispozici v parkovacím domě RegioCentrum přímo naproti ČPP Aréně či na okolních parkovacích místech. Bezplatné parkování je možné u Univerzity Hradec Králové, konkrétně u budovy A (Objekt společné výuky) v Hradecké ulici, která je vzdálena od ČPP Arény zhruba 9 minut chůze. Fanouškům je k dispozici v době utkání A-týmu 150 míst, a to až do naplnění kapacity. Na parkovišti je možné ponechat vůz nejdříve 90 minut před začátkem utkání, neprodleně po jeho konci je nutné parkoviště opustit.
  • Lví bulletin: Je k dostání vždy od 12:00 hracího dne v klubové aplikaci. Nabízí zajímavý obsah přizpůsobený vašemu mobilnímu zařízení a vše podstatné, co potřebujete o daném utkání vědět. Včetně soutěže o zajímavé ceny!