Akademie ČH
po 13.11.2023 | Tomáš Prodělal

Repre pauza je minulostí! Akademie pokračuje šesti zápasy

Minulý týden probíhala reprezentační přestávka. Někteří mládežníci hrdě reprezentovali svou zem, třeba i za velkou louží, jiní zase pilně trénovali na další blok sezony. Ten přichází už nyní a mladí Lvi do něj skočí hned šesti duely. Junioři se pokusí vrátit do postupové čtyřky, dorost čeká rovnou zápasový trojboj a devítka se bude snažit vykrást Spartu.

Vrátí se junioři do postupové čtyřky?

Týden před reprezentační pauzou čekal na svěřence Martina Vágnera těžký venkovní dvojduel. Ten začal na ledě Sparty. Domácí se v první třetině dostali do vedení, ale bratři Benešovi utkání vrátili do vyrovnaného stavu. Pražané však znovu odskočili o dvě branky a Mountfieldu už se nepodařilo reagovat, a tak v metropoli padl 2:4. Chuť si Východočeši vyrazili spravit do Podještědí, kde na ně čekal první Liberec. Střetnutí přineslo velkou bitvu brankářů, ve které měl trochu navrch Vojtěch Mrázek, jemuž se podařilo udržet čisté konto, jeho protějšek naopak inkasoval z hole Vojtěcha Aschenbrennera, a tak Hradec zvítězil 1:0.

Juniorům v minulém zápase začala poslední čtvrtina základní části, ve které budou potřebovat každý bod. Ty si budou moci připsat na domácím ledě již ve čtvrtek proti Mladé Boleslavi. Bruslaři nepatří k nejoblíbenějším soupeřům, Lvům se je ale naposledy podařilo porazit 3:2. Středočeši se nachází na druhém místě tabulky, kam je vystřelila především ofenziva. S 81 zásahy jsou nejčastěji skórující týmem soutěže. Dalšími silnými stránkami jsou speciální týmy. Jak přesilovku, tak oslabení mají hráči z města automobilů procentuálně nejlepší. Nejproduktivnějším hráčem je Matěj Gardoň, který za 16 zápasů zaznamenal 21 bodů.

V sobotu pak nejstarší akademici znovu vyráží na cesty, tentokrát do Karlových Varů. Tento tým se pravděpodobně stane jedním z hlavních soupeřů Lvů v souboji o postupovou čtyřku. Momentálně je totiž na třetí příčce s náskokem pouhých tří bodů na pátý Hradec. Energetici neměli úplně nejlepší start do ročníku, ale vše dohnali v posledním období. Už šest zápasů se nestalo, že by Západočeši odcházeli bez bodů. Zásluhu na tom má také druhá nejvyšší produktivita, se 75 vstřelenými brankami mají o 15 víc než Lvi. V první desítce kanadského bodování soutěže najdeme Roberta Šlechtu s 25 body v 21 utkáních.

Jak si dorost poradí s trojbojem?

Období před pauzou se pro dorost neslo ve znamení odložených zápasů a celkově menšího vytížení. Před třemi týdny je tak čekal poslední mač. Tím bylo sváteční střetnutí se Zlínem. Tuhá bitva čekala na branku až do poloviny hrací doby, kdy přesilovku využil Josef Janeček. V poslední části na něj navázal kapitán Tobiáš Vítek a vše minutu a půl před koncem završil Ondřej Páleník. Hradečtí zvítězili 3:0.

Svěřenci Jiřího Janouška mladšího začínají tentokrát netradičně už v úterý, kdy na zajíždí do Jihlavy. Dukla se zatím pohybuje ve spodní polovině tabulky, konkrétně na šestém místě se ziskem 23 bodů. Tým z Vysočiny má také pasivní bilanci v poměru vstřelených a inkasovaných branek. Přesto z těchto čísel lépe vychází defenziva, která soupeřům dovolila jen 47 gólů (5. nejnižší číslo), zatímco ofenziva je se 46 brankami třetí nejhorší ve skupině. V dosud jediném zápase zvítězil Mountfield 5:0. Jak se mu povede tentokrát na horkém ledě soupeře?

Klasicky ve čtvrtek se dorostenci představí pod Bílou věží, kam zavítá brněnská Kometa. Jihomoravané jsou v těsném závěsu za Východočeši, na které ztrácí jen dva body, mají však o dva zápasy více. Předsváteční odpoledne slibuje gólové hody, jelikož oba týmy jsou nejčastěji skórujícími ve skupině. Hráči zpod Špilberku za Východočechy zaostávají jen o tři branky – na kontě jich mají celkem 59. Po povedeném začátku sezony nyní Kometa spíš strádá, z posledních šesti zápasů dokázala porazit jen Přerov s Porubou. Hradecká obrana se bude muset mít na pozoru před Janem Brabencem, který za 16 duelů zaznamenal už 24 bodů.

Náročný víkend zakončí prostřední kategorie znovu doma, kdy vyzve doposud svůj oblíbený tým – Olomouc. S tou se dorostenci zatím utkali dvakrát a v obou případech si solidně zastříleli, výsledky 10:2 a 8:0 asi hovoří za vše. Přestože má Mora se 64 inkasovanými brankami nejhorší defenzívu, v tabulce není poslední, na Zlín má náskok jednoho bodu, těch má celkem šestnáct. Z posledních čtyř utkání zvítězili Hanáci jednou a to, když v dosud posledním mači přehráli Kometu 4:1. Tým bodově táhne Tomáš Navrátil, který si jich za 16 příležitostí připsal 13.

Naváže devítka na dvě výhry?

Deváté třídy se jako jediné kategorie netýkala reprezentační pauza, a tak museli svěřenci Luboše Dvořáka vstřebat porci dvou utkání a k trenérově spokojenosti byla obě vítězná. V pátek Lvíčata vyrazila do Havlíčkova Brodu, kde vyválčila těsnou výhru 3:2 po třech přesných ran ze zápěstí. V sobotu doma proti Táboru už to bylo o něčem jiném, Jihočechům totiž domácí nadělili osmičku. Tento týden si deváťáci přeci jen trochu odpočinou, když se utkají jen se Spartou. S tou v letošní sezoně hráli už dvakrát, v obou případech Pražané zvítězili 6:3. Pokud budou tentokrát slavit Hradečtí, svého soupeře v tabulce přeskočí. Podaří se jim to?

Program akademie pro nadcházející dny


DOROST: 17. kolo, út 14.11.2023
HC Dukla Jihlava Jihlava - Mountfield HK Mountfield HK
18:35
DOROST: 18. kolo, čt 16.11.2023
Mountfield HK Mountfield HK - HC Kometa Brno Brno
15:00
JUNIOŘI: 23. kolo, čt 16.11.2023
Mountfield HK Mountfield HK - BK Mladá Boleslav Mladá Boleslav
18:00
9. TŘÍDA: 18. kolo, pá 17.11.2023
HC Sparta Praha Sparta - Mountfield HK Mountfield HK
18:00
DOROST: 19. kolo, so 18.11.2023
Mountfield HK Mountfield HK - HC Olomouc Olomouc
12:30
JUNIOŘI: 24. kolo, so 18.11.2023
HC Energie Karlovy Vary Karlovy Vary - Mountfield HK Mountfield HK
13:00