Akademie ČH
so 25.3.2023 | Eva Šafranková, Šimon Zemánek

Rozhodly první dva zápasy, říká kapitán dorostu Jakub Jón

Dorostenci v osmifinále poměrně lehce porazili Porubu, čtvrtfinále bylo ale zdaleka něco jiného. Stejně jako vloni narazili na Třinec a tato série skončila opět 3:1 na zápasy. Tentokrát však postup slavili Oceláři, a Mountfield se tak mezi čtyři nejlepší týmy soutěže nedostal. Hradecký kapitán Jakub Jón se vrátil nejen k závěru sezony, ale mluvil i o přestupu do starší věkové kategorie.

Dorostu skončila sezona 2022/23 ve čtvrtfinále. Dál ho totiž nepustil Třinec, avšak Východočeši bojovali velmi statečně. Poslední duel této série se odehrál ve středu v ČPP Aréně. Co na něj po skončení říkal Jakub Jón? „Hodnotí se mi to těžko, protože jsme vypadli. Samozřejmě nás to mrzí. Mysleli jsme si, že máme na víc, ale bohužel.“ Lvi museli již v sedmé minutě dotahovat tříbrankové manko, a to bylo podle hradeckého kapitána klíčové. „Rozhodla první třetina, kdy jsme dostali tři góly a už jsme to těžko dorovnávali,“ zamýšlí se hokejista s číslem 13.

„Určitě rozhodly první dva zápasy, kdy jsme hráli venku.“

#13 Jakub Jón (o hlavním důvodu neúspěchu ve čtvrtfinále)

Série začínala na ledě Ocelářů, kteří výhodu domácího prostředí využili. Poprvé se jednalo o velmi těsné vítězství 5:4 po prodloužení, druhý mač ovládl celek z Moravskoslezského kraje jasně 5:2. „Určitě rozhodly první dva zápasy, kdy jsme hráli venku. Vůbec jsme nehráli týmově a nebyl to play-off hokej,“ říká útočník, jenž si v letošních vyřazovacích bojích zapsal tři body (2+1). A překvapili Slezané něčím Mountfield? „Asi jejich jednoduchostí. Hráli jednoduše a my jsme se s tím nedokázali moc srovnat,“ mrzí osmého nejproduktivnějšího hráče Extraligy dorostu.

Svěřenci Václava Pánka se za výsledky celé sezony nemusí stydět. Ve skupině A obsadili třetí místo a nadstavbu zakončili s 33 body na šesté pozici. Nicméně pomýšleli na lepší umístění. „Sezonu bych hodnotil kladně, až na play-off. S tím moc spokojení nejsme. Mysleli jsme si, že se dostaneme aspoň do semifinále, kde jsme skončili v minulé sezoně,“ neskrývá zklamání 174 cm vysoký forvard. Na druhou stranu Jón zažil povedený ročník. O tom svědčí i 50 kanadských bodů za 34 odehraných utkání. S 28 asistencemi se stal i nejlepším nahrávačem svého týmu. „Jsem rád, že se mi celkově dařilo. Myslím si, že jsem oproti minulé sezoně udělal velký progres. Jsem spokojený,“ komentuje hokejista s písmenem C na dresu. „Nejraději vzpomínám na jediný hattrick, který jsem dal v lednu proti Třinci a pak na obrat proti Jihlavě, kdy jsme prohrávali 1:4 a nakonec vyhráli 6:4,“ dodává.

„Těším se hodně. Juniorský hokej je rychlejší a tvrdší a taky naberu nějaké zkušenosti.“

#13 Jakub Jón (o přestupu do starší věkové kategorie)

Vyražení Hradce v play-off ještě neznamená úplné volno. „Čeká nás určitě nějaká regenerace a starší kluky příprava na juniorku,“ odhaluje následující program Jón. To platí i pro šikovného forvarda, který je narozený roku 2006 a tím pádem bude od září hrát ve starší kategorii. Vyzkoušel si to již letos, když v DHL extralize juniorů odehrál čtyři zápasy. Bodově se mu nejvíce podařil duel se Spartou (1+1) a ve statistice pravdy se dostal na hodnotu +3. „Těším se hodně. Juniorský hokej je rychlejší a tvrdší a taky naberu nějaké zkušenosti,“ říká nadšeně šestnáctiletý útočník. Do juniorky spolu s ním půjdou i další spoluhráči, což si pochvaluje. „Ano, je to lepší. Kluky z juniorky už taky hodně znám, takže jsem rád, že tam někoho budu mít,“ uzavírá Jakub Jón.