Preview k zápasu
po 7.12.2020 | Adam Kodet

Šance na zvednutí sebevědomí. Hradec hostí poslední Motor

Výkony hradeckých hokejistů nejsou v posledních týdnech zrovna ideální, zejména proti týmům z horních pater tabulky. V úterý ale zavítá pod Bílou věž soupeř z úplně opačného konce extraligového pořadí. České Budějovice se krčí na chvostu, vyhrály jen dvakrát a navíc Hradec v extralize ještě nikdy neporazily. Jihočeši v rámci extraligy přijedou do Hradce Králové po více než 26 letech. Duel v ČPP Aréně startuje v 18:00.

„Musíme lézt po čtyřech a výhru prostě urvat!“

#32 Jakub Orsava (před zápasem s Motorem)

Pět porážek ze šesti posledních klání, to není pro Mountfield moc příznivá bilance. „Moc se nám momentálně nedaří, zápasy rozhodují maličkosti. V některých situacích jsme nedůslední a soupeř nám tam nasype góly. Pak už se to těžko dohání,“ hodnotí s kyselým úsměvem Jakub Orsava. Jak z nelichotivé situace ven? „Musíme makat, důsledně bránit, plnit si povinnosti a věřit, že se nám to povede převrátit na druhou stranu,“ velí křídelník před dalšími zápasy.

O produktivitu se v poslední době starají především obránci, útok se v minulých dvou zápasech gólově neprosadil. „Z mého pohledu v útoku chybí víc kombinace, nějaká kloudná akce. Musíme si to ťuknout ve středním pásmu a zajíždět z pukem do pásma,“ snaží se zkušený útočník najít způsob, aby se zase trefovali i forvardi. „Když se budeme v útočném pásmu držet na puku, nějaká skulinka se otevře,“ věří extraligový mistr z roku 2011.

V úterý do Hradce po dlouhých 26 letech přijede k extraligovému zápasu nováček z Českých Budějovic, který letos vyhrál jen dvakrát. „Na tabulku nemá cenu koukat. Nejsme v takovém rozpoložení, abychom si říkali, že je přejedeme. Prohráli jsme pět zápasů ze šesti a jsme na tom podobně,“ nechce šumperský rodák podcenit soupeře z posledního místa. „Musíme lézt po čtyřech a výhru prostě urvat!“ burcuje Jakub Orsava před úterním duelem v ČPP Aréně.

KarelPlášil
Šestadvacetiletý bek odehrál za Mountfield HK 68 utkání a dosud je nejmladším obráncem, který v dresu Hradce v extralize skóroval. V září 2013 na Kladně mu bylo 19 let a 5 měsíců.

Motor platí nováčkovskou daň a je jasně poslední

Trenér a velká osobnost na lavičce Budějovic Václav Prospal avizoval, že v extralize dá šanci hráčům, kteří si ji loni vybojovali v Chance lize. Tento tah se mu ale zatím příliš nevyplatil, navíc dvě největší ofenzivní hvězdy Miroslava Indráka a Miroslava Holce odstavilo dlouhodobé zranění a předsezónní posila Marek Čiliak je totálně z formy. A tak se Jihočeši během sezóny poohlížejí jinde. Naposledy na měsíční try-out přivedli beka Vladimíra Rotha, k týmu se nově připojí i veterán Martin Adamský z partnerského Havířova.

10 zápasů. Tak dlouho trvala šňůra porážek Motoru od začátku sezóny, kterou v 1. kole načal Hradec a v 19. kole ji hráči Českých Budějovic sami ukončili, a to ve velkém stylu. Deklasovali v Ostravě Vítkovice 7:0 a zvedli si pošramocené sebevědomí. Od té doby ale ze sedmi duelů ovládli jediný a vlají na konci extraligové tabulky s pouhými 11 body. Nutno ale podotknout, že 9 utkání skončilo jednogólovým rozdílem, pět dospělo do nastavení a čtyřikrát dostali Jihočeši gól do prázdné brány po odvolání brankáře. Dokáží tedy hrát velmi vyrovnané partie a často jim chybí potřebné štěstí.

Fenoménem a tahounem nejen v produktivitě je v Budějovicích Pavel Pýcha. Ten loni neskutečnými výkony dovedl tým za postupem z Chance ligy, už dávno před koncem zbořil rekord v počtu bodů získaných obráncem a nedávno převzal cenu Tomáše Zelenky pro nejlepšího hráče 1. ligy. V extralize v těchto výkonech pokračuje, v 18 zápasech nastřádal 14 bodů a je třetím nejbodovějším zadákem ligy. A i ve 24 letech vede mančaft jako kapitán. Zbytek týmu je ale daleko za očekáváním, třeba Marek Čiliak s úspěšností zásahů mrzkých 86,56 % je nejhorším pravidelně nastupujícím gólmanem v extralize. Skvěle ho zastupuje Jiří Patera, jenž deptá soupeře akrobatickými zákroky. Co ale bude Motor dělat, až se vrátí do zámoří?

Sledujte zápas na HokejkaTV.cz, pro permanentkáře zdarma!

Utkání se prozatím budou hrát bez přítomnosti diváků. Permanentkáři všech extraligových klubů, tudíž i toho hradeckého, mají i nadále unikátní možnost sledovat přímé přenosy z české nejvyšší soutěže bezplatně, a to na HokejkaTV.cz také v průběhu prosince. Pokud nejste majitelem permanentky, stále si můžete předplatné zakoupit a tím přímo podpořit klub (více zde).

Sestavy z minulého utkání


Patera – Pýcha, Plášil, Vydarený, Roth, Lytvynov, Pavel, Suchánek, Slováček – Christov, Venkrbec, Jonák – Michnáč, Gilbert, Raška – Novák, Přikryl, Doležal – Voženílek.