Aktuální zprávy z klubu
ne 22.5.2022 | Tomáš Kalas

Sezóna 2021/22 pohledem statistik: Co se dařilo a co ne?

Přestože extraligová sezóna 2021/22 je již necelý měsíc minulostí, ještě jedno ohlédnutí do uplynulého ročníku nabídneme. Hradeckým hokejistům sice vystavila ve čtvrtfinále stopku Mladá Boleslav, zisk Prezidentského poháru pro vítěze základní části je ale pro klub významným milníkem. V následujícím článku se za celkově devátým putováním Mountfieldu HK v nejvyšší soutěži podíváme po stránce týmových statistik. Jak si Lvi vedli na vhazováních, přesilovkách či jak moc tvrdili muziku v obraně?

Při pohledu na statistiky ze základní části dominuje celek zpod Bílé věže ve většině aspektů, které jsou skrze data sledovány. K prvnímu místu v šedesátikolovém maratonu pomohl Východočechům především gólový útok stejně jako nepropustná obrana. 182 nastřílených branek z 56 duelů nestačilo jenom na pražskou Spartu, která překonala v první části sezóny bájnou metu dvou sta zásahů.

O post nejlépe bránícího týmu se Hradec přetahoval v závěru s mistrovskými Oceláři a pomyslný titul si uzmul Mountfield, neboť v konečném součtu inkasoval 115krát, zatímco Slezané 118krát. Většinu branek – a to přesně 101 – přitom nastříleli Lvi na domácím ledě, kde byli z ligy také nejlepší. Jenom sedmkrát z 28 klání odcházeli do kabin poraženi. Zbylých devět proher pak následovalo na venkovním ledě.

Co si hráči do čerstvě uplynulého ročníku přenesli, tak to byla výhra po vstřelení první branky. Platilo to i pod vedením trenéra Růžičky. Zatímco u něj se hráči radovali v 21 výše uvedených případech, letos to bylo dokonce v 29 utkáních. Pokud tak vezmeme v potaz 31 výher během základní části, jenom ve dvou duelech museli hráči reagovat na soupeřovu vedoucí úvodní trefu! V této statistice ale Lvi propadli ve čtvrtfinále play off. Vedoucí branku znamenající bod v sérii zaznamenali jenom jednou, a to hned v otevíracím souboji série, když porazili Mladou Boleslav 2:1.

Hradec zapsal 31 výher v základní části. V 29 případech šel do vedení jako první.

V kontextu pokusů na branku nebylo od září do začátku března lepšího mančaftu než Hradce. Celkově statistici napočítali hráčům pod trenérským štábem Tomáš Martinec, Ladislav Čihák a Petr Svoboda 1807 zakončení mezi tři tyče, což při vydělení počtem duelů dělá průměr 31,7 střel. Jenom o tři desetiny menší číslo měly ve stejné metrice Pardubice. Nejvíce hradeckých pokusů na soupeřovu branku vyslal během celé sezóny finský snajpr Ahti Oksanen, a to celkem 219.

Prvenství sice již nenáleželo Lvům v počtu střel proti, v tomto ohledu byl lepši Třinec s průměrem 23,96, hradečtí hokejisté měli pak 25,37. Úspěšné byly šelmy gólem téměř z každé desáté střely na branku. Nutno zmínit i širokou paletu hráčů, kterým se povedlo buď skórovat nebo bodovat. Z kádru se povedlo vstřelit alespoň jednu branku 20 hokejistům, celkem čtyřiadvaceti se pak povedlo zapsat do statistik alespoň jedním bodem.

Četnost zakončení na branku pak tým ze Salónu republiky navýšil ve vyřazovacích bojích, kde měl průměrně 36,12 střel na utkání a byl vůbec tím nejaktivnějším, přičemž soupeři povolil necelých 24 pokusů. I to však stačilo Mladé Boleslavi k tomu, aby postoupila do semifinále. Fungovalo to i v defenzívě, Radegast Index po konci základní části činil 1339, jenom o 39 bodů méně, než měl během šedesáti kol Třinec. Výrazný příspěvek do této statistiky naháněl především tvrďák Richard Nedomlel, který byl v základní části s 215 body nejtvrdším bekem, dalších 15 bodů pak nahrál ve čtvrtfinále. V play off se ale již tolik nedařilo. Z týmů, které odehrály stejný počet duelů (tedy pět), byla skvadra okolo kapitána Smoleňáka druhou nejhorší.

Richard Nedomlel připsal během celého ročníku 230 bodů do týmového Radegast Indexu.

Silnou devízou Mountfieldu pak bylo i vhazování, a to navíc po celý ročník. Během základní části z toho bylo procento vyhraných buly čítající necelých 52, přičemž nejlepším hráčem byl v tomto ohledu Christophe Lalancette, který ze 102 soubojů o puk vyhrál rovnou 66. Nejsilnější na vhazování pak byl celek z města na soutoku Labe a Orlice i ve vyřazovacích bojích, kde vyhrál v 371 případech z 584. Ze všech vhazování, které se povedlo Východočechům vyhrát, jich nejvíce bylo ve vlastním obranném pásmu, což často pomáhalo otupit tlak soupeře.

Co také provázelo Mountfield, to byly nepříliš produktivní přesilové hry. Jakožto vítězný celek základní části měl Hradec využití pouhých 18,5 %. Pro porovnání: Třinec, jehož početní výhody byly mnohdy rozhodující, měl bezmála třicetiprocentní využití! A nízké využití měli Lvi i ve druhé části sezóny, kdy ze 17 nabízených výhod využili jenom tři. Procentuálně pak byli čtvrtým nejhorším mančaftem. Výrazné vyvážení ale přišlo v oslabení, kde naopak hradečtí hokejisté prakticky dominovali, a to jak v základní části, tak mezi poslední osmičkou. Z 22 situací v oslabení neubránili během play off jenom jedno, v základní části na tom už pak byla lépe jenom Plzeň.

Přestože byl celý ročník ovlivněn koronavirovou pandemií, z čehož plynulo výrazné omezení návštěvnosti na stadionech, ve východočeské metropoli fanoušci ukázali, že chuť na hokej stále mají. Rostoucí návštěvnost vygradovala poté v samotném závěru, kdy průměrná návštěvnost ze tří duelů činila 5 673 diváků. Poděkování tak patří i všem příznivcům hokeje v Hradci.