Akademie ČH
út 28.6.2022 | Daniel Krátký | Foto: Ronald Hansel / Juniorský hokej

Smečka talentovaných Lvů v mládežnických reprezentacích

Zatímco se letní přípravy jednotlivých klubů chýlí ke konci, tak pomalu startuje reprezentační sezóna. Součástí jednotlivých kempů národních týmů mládeže budou v nadcházejících dnech a týdnech i hokejisté Mountfieldu HK. A rozhodně jich nebude málo! Hned 11 královéhradeckých hokejistů v létě zamíří na kemp národního týmu. Zástupce v reprezentaci bude mít východočeský celek prakticky ve všech kategoriích. Od U16 až po U20.

První kontakt s programem mládežnických reprezentací získává kategorie U16. Úvodního reprezentačního srazu pod vedením extraligou ostříleného trenéra Milana Razýma se zúčastnili i hradečtí mladíčci – obránce Štěpán Černý či útočníci Adam Novotný a Dominik Pavlík. Nominovaní hráči již absolvovali testy na ledě i mimo něj, a to konkrétně na zimním stadionu ve Velkých Popovicích a také na Fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy. Na konci letních prázdnin poté Razýmovi svěřenci vyrazí do Salcburku, kde v rámci Turnaje čtyř zemí poprvé poměří síly se zahraničními vrstevníky.

Reprezentační sedmnáctka se v červenci pomalu začne chystat na po koronavirové pandemii (snad) konečně navrátivší se World U17 Hockey Challenge v Kanadě. Svěřenci Václava Eismanna odšpuntují soutěžní ročník kempem v Sokolově, poté se však přesunou do švýcarských hor, kde je v Davosu čekají tři zápasy se zemí helvétského kříže. V týmu nebudou chybět ani loňské opory dorostu – Jiří Klíma a Lukáš Král. Náročný program čeká reprezentaci U17 i v srpnu, během něj totiž zamíří na turnaj pěti zemí do Spojených Států.

Lukáš Král | foto: Ronald Hansel / Juniorský hokej

Také osmnáctka pod taktovkou kouče Jakuba Petra nezahálí a pomalu se začíná chystat na první vrchol sezóny – Hlinka Gretzky Cup v Kanadě. O nominaci na memoriál konaný v Red Deeru budou moci již předtím zabojovat během tří zápasů se stejně starými Švýcary v Davosu útočníci Pavel Šimek nebo Jiří Felcman, přičemž druhý jmenovaný působí již několik sezón ve švýcarském Langnau, ale žákovskými kategoriemi prošel pod Bílou věží.

Gólman Jan Kasal si nominaci do Davosu bude snažit vychytat během červencového kempu brankářů, který se bude konat po roce opět v Rokycanech. V jeho průběhu totiž budou vybráni dva gólmani, kteří pocestují do Švýcarska. Hlavním koučem na tradičním soustředění gólmanských talentů bude předseda brankářské komise hokejového svazu Radek Toth, cenné poznatky získají mladí muži s maskou třeba od bývalých ligových gólmanů Martina Faltera, Zdeňka Orcta nebo Michala Maříka.

Do kanadské provincie Alberta zamíří na závěr léta rovněž reprezentační dvacítka. Tu totiž s novým trenérem Radimem Rulíkem čeká odložené mistrovství světa juniorů. Rozlučkový turnaj ročníku 2002 však znamená novou šanci i pro, na původní MS, nenominované hráče. Na úvodní kemp do brněnských Lužánek zavítá obránce Matěj Pinkas i útočné duo Petr Moravec, Lukáš Pajer. Mezi náhradníky lze nalézt i Jakuba Tichého, jenž během sezóny zamířil do USHL.

Lukáš Pajer | foto: Martin Voltr / Mládežnický hokej