Preview k zápasu
so 28.10.2023 | Petr Koval

Směr Ještěd a pozitivní bilance! Hradec změří síly s Libercem

Hradec čeká na konci října venkovní dvojzápas. K prvnímu z nich zavítá po nepříliš povedeném duelu s brněnskou Kometou do Liberce. Mountfield bude jistě chtít proti Severočechům prodloužit svoji pozitivní bilanci. Posledních pět utkání proti Tygrům totiž vyznělo lépe pro Hradec, včetně letošního měření. Prodlouží Lvi vítěznou sérii? Startujeme v 16:00!

„Extraliga je tak vyrovnaná, že každý zápas je úplně jiný. Nemá cenu se vracet k tomu, jakou s nimi máme bilanci.“

#26 Aleš Jergl (o sérii pěti vítězství proti Liberci)

Lvi poprvé v sezóně prohráli o více než dvě branky, když nezvládli zvrátit dvougólové manko a nakonec padli 1:5 proti brněnské Kometě. „Osobně si myslím, že začátek zápasu nebyl úplně špatný. Bylo tam pár chyb, ale pořád to bylo o gól. Bohužel nám druhou brankou odskočili a už jsme museli dotahovat,“ popisuje hráč s číslem 26.

Moravanům stačilo na vítězství pouze 20 střel. „Chyba je pořád stejná – v předbrankovém prostoru. Tam musíme být silnější a dorvat tam nějaké góly. Na jednu branku se vyhrát nedá. Nepadá nám to tam. Pořád to je o jednom o dvou gólech. Potřebujeme utkání, kde se nám jich povede dát víc,“ komentuje střelec jediné hradecké branky.

„Jsem rád, že mi to tam spadlo. Cítím se mnohem lépe než na začátku soutěže. Hlavně věřím v to, že se bude dařit týmu,“ říká hráč, který se prosadil podruhé v řadě. V příštím duelu Hradec změří síly s Libercem, proti němuž zvítězil pětkrát v řadě. „Extraliga je tak vyrovnaná, že každý zápas je úplně jiný. Nemá cenu se vracet k tomu, jakou s nimi máme bilanci,“ uzavírá Aleš Jergl.

TomášFilippi
Opravdový lídr! Mistr z KHL a odchovanec Liberce je aktuálně druhým nejproduktivnějším hráčem ligy. A velkou formu má i v posledních zápasech. Ve čtyřech duelech totiž zaznamenal osm bodů. Prosadí se i proti Lvům?

Tygři v říjnu ztratili body pouze dvakrát

Liberec neměl úplně ideální vstup do nové sezóny a z úvodních deseti duelů vyhrál za plný počet bodů pouze dvakrát. Ve druhém kole se střetl proti Mountfieldu, kterému podlehl 3:5. Povedený zápas to byl zejména pro aktuálně nejlepšího střelce týmu – Olivera Okuliara, jenž vstřelil hattrick. Bílým Tygrům se však aktuálně daří a s 21 body jsou na 7. pozici. Z posledních pěti duelů padli pouze na ledě Komety 2:5. V neděli prohráli 1:2 s Karlovými Vary až po samostatných nájezdech. Chuť si ale zpravili v derby proti trápící se Mladé Boleslavi, které nadělili osmičku.

Modrobílí vstřelili za patnáct kol šestačtyřicet branek, což jejich produktivitu řadí v extraligové konkurenci na třetí místo. Svěřence Filipa Pešána sráží především nedůsledná defenziva. Se sedmačtyřiceti inkasovanými góly jsou Tygři mezi dvěma nejhoršími týmy celé soutěže. To demonstruje také oslabení, jež je s bilancí pod 69,84 % ubráněných přesilovek soupeře vůbec nejhorší. Realizační tým se musí vypořádat také s častým vyloučením. Liberec totiž nasbíral už 195 trestných minut a je druhým nejtrestanějším celkem. Nicméně jako již tradičně bílomodří patří k nejlepším týmům na vhazování (55 %).

Týmové produktivitě vládne s osmnácti body (6+12) útočník Tomáš Filippi. Druhým nejlepším střelcem týmu je s pěti zářezy Jaroslav Vlach. Nebezpečí v ofenzivě představuje zcela jistě také šikovný Oscar Flynn, který se v úvodním střetnutí proti Mountfieldu prezentoval dvěma góly. V obranných řadách je produktivní T.J. Melancon, jenž patří spolu s jeho zámořským spoluhráčem Ianem McCoshenem k nejvytěžovanějším hráčům týmu. V tabulce pravdy je zase nejlepší s osmi kladnými body forvard Martin Faško-Rudáš. Mezi třemi tyčemi si čas dělí Daniel Král (7 zápasů, úspěšnost 93.44 %, průměr 1.99) a jeho o pět let starším kolegou Dávidem Hrenákem (9 zápasů, úspěšnost 89.74 %, průměr 3,05).

Sestavy z minulého utkání

D. Král – Knot, McCoshen, Ivan, Melancon, Budík, J. Dvořák, Derner – Rychlovský, Filippi, Faško-Rudáš – Pérez, A. Najman, Bulíř – Galvas, Vlach, Klíma – Plos, Šír, Pekař.