Preview k zápasu
čt 21.1.2021 | Daniel Krátký

Souboj o čtyřku pokračuje! Mountfield po týdnu míří do Plzně

Po deseti dnech se hradečtí hokejisté představí v Plzni, kde se jim dlouhodobě nedařilo získat tři body. V minulém týdnu však svěřenci kouče Vladimíra Růžičky toto nepříjemné břímě dokázali překonat, jelikož na neoblíbeném ledě zvítězili 4:1. Následně sice nestačili na Třinec, ale poté porazili Kometu a Boleslav. A nyní chtějí hokejisté Mountfieldu přidat další body. Kdo zvítězí v tomhle souboji tabulkových sousedů?

„S týmy kolem nás musíme bodovat.“

#30 Jakub Lev (o souboji o elitní čtyřku)

Hráči zpod Bílé věže se po sedmizápasovém střídání konečně dočkali potvrzení předcházející výhry, v úterý si totiž poradili s Mladou Boleslaví 3:2 po samostantých nájezdech. S čímž musel být spokojený i Jakub Lev. „Jsme rádi, že se nám podařilo potvrdit vítězství z Brna, zvládli jsme dotáhnout zápas a vyhrát ho na nájezdy. Letos jsme takhle moc zápasů neotočili, takže tohle dodá týmu sílu,“ věří jeden z nejproduktivnějších hradeckých hokejistů, který i přesto, že dle zápisu působí většinou až ve čtvrté formaci, nasbíral už 17 bodů (7+10), což je prakticky stejně jako nasbíral v loňské sezóně.

Vzhledem k prolomení již zmíněné série, tak svěřenci Vladimíra Růžičky logicky pokukují po čtyřce. Proč by také ne, když se jim v poslední době začíná dařit bodovat s týmy z právě vyšších pater tabulky. „Do čtyřky by chtělo sedm osm týmů. My se o to místo chceme také poprat a s týmy kolem nás musíme bodovat,“ má jasno plzeňský odchovanec v barvách Lvů. A právě proti plzeňským Indiánům se borci zpod Bílé věže představí v následujícím střetnutí. V pátek od 17:00 v LogSpeed CZ Aréně na západě Čech.

Dlouhou dobu se na ledě Plzně královéhradeckým hokejistům nedařilo sebrat domácím všechny body. To se více než šesti letech povedlo v minulém týdnu. „Předvedli jsme v Plzni dobrý výkon a vyhráli jsme. Když na něj navážeme a budeme hrát stejně, jak jsme hráli, tak si myslím, že bychom tam mohli uspět i podruhé,“ myslí si Jakub Lev, bývalý hráč Komety či Vítkovic. Bude na Plzeň platit stejný styl hry jako před týdnem? Uvidíme. „Jeli jsme tam s nějakou taktikou a viděli jsme, že fungovala. Plzeň se nás určitě připraví a zkusí něco vymyslet. Ale my, když budeme hrát svoji hru, tak věřím, že vyhrajeme,“ uzavírá před utkáním na ledě svého mateřského celku vytáhlý a více než metrák vážící pravák.

MartinLang
Asi nejlepší český hráč na světovém šampionátu juniorů, kde hýřil pohybem a nasbíral 4 body (3+1). Po MS následně debutoval v extralize, kde hned v prvním duelu proti Karlovým Varům vstřelil dva góly za 25 vteřin.

Plzeň prohrála čtyřikrát v řadě

Hokejisté Škody odstartovali soutěž naprosto fantasticky, poprvé bez bodu vyšel mančaft, vedený Ladislavem Čihákem, až ve 14 extraligovém zápase sezóny, když nestačil na Třinec, kterému podlehl 1:3. Z famózního startu Západočeši těží i nyní, jelikož v současnosti neprožívají až tak povedené období. Prohráli již čtyřikrát v řadě, naposledy nestačili na předposlední Zlín 0:2. Další prohrou by vyrovnali letošní pasivní rekord pěti porážek v řadě. V boji o čtyřku se navíc na Indiány dotáhl právě Hradec a také Liberec, který má dokonce o bod více a v současné chvíli okupuje zmíněnou čtvrtou příčku.

Indiáni hrají hodně tvrdý hokej. O tom svědčí zejména největší počet hitů v celé soutěži – 321. Naopak nejhorší jsou Plzeňští v tabulce vhazování, ve které mají pouze 46,01% úspěšnost. Velký koncert v pátek dle statistik nelze čekat během přesilových her, jelikož Hradec Králové i Plzeň jsou na samotném vrcholu v tabulce ubráněných oslabení s více než 88% úspěšností. Škodovka v početní nevýhodě dokonce osmkrát udeřila, což je po Spartě druhý nejlepší extraligový počin. Na opačném pólu je zase počet střel na branku – Indiáni donutí brankáře soupeře průměrně k 27 zásahům.

Jasně největší a nejzářivější hvězdou Plzně i celé ligy je pětatřicetiletý Milan Gulaš, který v dosavadním průběhu extraligové soutěže nasbíral 40 bodů (11+29) a o čtyři body zaostává za lídrem kanadského bodování celé extraligy Martinem Růžičkou z Třince. Milan Gulaš ale postrádá svého parťáka Tomáše Mertla, jenž je na dlouhou dobu vyřazen ze hry. Stejně jako další forvardi Pavel Musil a Matyáš Kantner. Hodně prostoru tak logicky dostávají mladí odchovanci. O své stálé místo v sestavě tak bojuje kupříkladu Sebastian Malát, Martin Lang či Filip Přikryl. V obraně naopak dostává velký čas na ledě jeden z největších talentů českého hokeje David Jiříček či Vojtěch Budík, kterým pomáhají i zkušenosti Slováka Petera Čerešňáka.

Sledujte zápas na HokejkaTV.cz, pro permanentkáře zdarma!

Utkání se prozatím budou hrát bez přítomnosti diváků. Permanentkáři všech extraligových klubů, tudíž i toho hradeckého, mají i nadále unikátní možnost sledovat přímé přenosy z české nejvyšší soutěže bezplatně, a to na HokejkaTV.cz také v průběhu ledna. Pokud nejste majitelem permanentky, stále si můžete předplatné zakoupit a tím přímo podpořit klub (více zde).

Sestavy z minulého utkání


Lukeš – Nedomlel, Blain, F. Pavlík, Pilař, Gaspar, Šalda – Kevin Klíma, Koukal, Kelly Klíma – J. Sklenář, Růžička, Orsava – Smoleňák, Cingel, Lev – Zachar, Morong, Jergl.