Aktuální zprávy z klubu
so 31.12.2022 | Tomáš Prodělal, Jan Vavřina

TOP 5 momentů 2022: Prezidenský pohár, CHL, nebo Lvův rekord?

Rok 2022 se nachýlil ke svému konci, a tak nastal ideální čas na připomenutí si nejvýznamnějších událostí tohoto období mezi mantinely i mimo ně. Nutno říci, že to bylo pro hradecký hokej turbulentních 12 měsíců. Od historického úspěchu v podobě Prezidentského poháru, přes rekord Jakuba Lva, hořký konec ve čtvrtfinále a podpis dodatku akcionářské smlouvy, až po další skvělou jízdu Ligou mistrů zpestřenou několika tripy. Jaký moment utkvěl v paměti nejvíce vám? Hlasovat můžete v anketě pod článkem.

Dlouhodobě nejlepší aneb Hradec poprvé držitelem Prezidentského poháru

Do roku 2022 vstoupil hradecký Mountfield na druhé příčce Tipsport extraligy, poté co již notnou chvíli naháněl třinecké Oceláře. Ztráta se postupně snižovala, až přišel únor. V tom se svěřenci Tomáše Martince nadechli vskutku k mohutnému útoku na trůn lídra. V nejkratším měsíci roku totiž vyrovnali klubový rekord, který stanovili také v tomto ročníku, osmi vítězných utkání v řadě a dostali se na vytoužené první místo před svého slezského soka.

Dramatická zápletka našla rozluštění v domácím utkání s Litvínovem. Duel s Vervou nasměrovala ke zdárnému konci dvěma góly celý rok nebezpečná útočná letka Perret – Kevin Klíma – Jergl. A když minutu a půl před koncem utkání pojistil výhru 3:0 do prázdné branky Kelly Klíma, bylo rozhodnuto. Prezidentský pohár poprvé v historii putoval do rukou celku od soutoku Labe s Orlicí!

Jakub Lev novým železným mužem Tipsport extraligy

Když před Vánoci 2019 přišel Jakub Lev do kádru hradeckého Mountfieldu, jen málokdo věděl, na jakou impozantní sérii má naběhnuto. V ligovém utkání totiž naposledy chyběl 2. dubna 2012, kdy jeho plzeňská Škodovka prohrála pátý zápas semifinále s Kometou Brno. Díky dobrým genetickým předpokladům, velkému sebezapření (hrál například se zlomenou čelistí) i potřebnou dávkou štěstí se postupně začal přibližovat rekordu zlínského Petra Lešky, který nechyběl v 593 zápasech v řadě.

Tuto metu rodák z Rokycan pokořil 4. března 2022, shodou okolností se tak stalo v utkání, po kterém Hradečtí přebírali Prezidentský pohár. „Lvíček“ si tedy mohl právoplatně osvojit titul „Železného muže Tipsport extraligy“. Množství zápasů ale rozhodně vysokému forvardovi neubírá na výkonosti, vždyť i v sezoně 2022/23 je nejproduktivnějším hráčem týmu. Navíc hranici rekordu zápas co zápas posouvá. Aktuálně je na hodnotě 632 utkání bez přerušení.

Konec snu o úspěchu v podobě čtvrtfinále s Boleslaví

Po brilantní základní části celé královské město žilo hokejem a očekávalo podobnou jízdu i v play-off. Do dvojice se k Mountfieldu probojovala z předkola neoblíbená Mladá Boleslav, která byla odhodlána srazit Goliáše. V prvním zápase to byl po vzoru všech vyřazovacích soubojů tuhý a tvrdý boj o každý centimetr ledu, který rozhodli bratři Klímové, a tak si Lvi připsali první bod v sérii. Ve druhém utkání v ČPP Aréně domácí vedli 2:0 a kráčeli za výhrou. Jenže přesně tady nastal zlom! Boleslav ještě do konce základní hrací doby utkání otočila, srovnala stav a Lvy před sebe už nepustila.

Ve městě největší české automobilky byli Bruslaři vždy o malý krůček napřed. A to hlavně v momentech, kdy se lámal chleba – prodloužení či nájezdech. Hned tři zápasy dospěly do této fáze. Všechny urvala Boleslav. Velkým faktorem celé série byl Miloš Kelemen, který zaznamenal v pěti duelech pět bodů a vítězný nájezd k tomu. I díky němu vyhráli Mladoboleslavští na svém stadionu oba zápasy a pod Bílou věž se přesunuli s mečbolem v zádech. V dalším infarktovém utkání, ve kterém Nikita Ščerbak vyrovnal dvě minuty před koncem na 3:3, znovu přisoudil výhru hostům tečí nahození Kelemen a posunul svěřence Radima Rulíka do semifinále. Hradecký sen o úspěchu se tak rozplynul příliš rychle. I když si na tento moment asi nikdo z fanoušků nevzpomene s úsměvem na tváři, mezi TOP události rozhodně patří.

Mountfield & Hradec Králové spolu další roky

Spojení Mountfield & Hradce Králové funguje. Už desátou sezónu. A bude i nadcházející ročníky. Původní akcionářská smlouva z léta 2013 byla uzavřena na období šesti let, ale už před jejím vypršením, tedy v roce 2018, byla prodloužena do sezony 2023/24. Podobného úspěchu na vyjednávacím poli bylo dosaženo i letos, dodatek smlouvy zajišťuje fungování společnosti minimálně do ročníku 2025/26.

Lvi tak budou chtít navázat na úspěchy, které se za uplynulé období podařilo posbírat na republikové i mezinárodní scéně, a dělat tím dobré jméno východočeské metropoli, Královéhradeckému kraji i celé České republice. Na své si tím pádem i v dalších letech přijdou fanoušci, kteří ihned vzali klub i tým za svůj a prožívají s ním veškeré bitvy – ať už v přípravě, Tipsport extralize, na Spengler Cupu nebo Lize mistrů.

Jízda (nejen vlakem) až do čtvrtfinále Ligy mistrů

Když byly v květnu vylosovány základní skupiny Ligy mistrů, Hradečtí se ocitli v jedné z nejtěžších. Soutěž sice načali porážkou se švédským gigantem z Frölundy, avšak následně dvakrát skolil francouzského mistra z Grenoblu a rozjeli se k úžasné jízdě. V ČPP Aréně svěřenci Tomáše Martince vrátili týmu z Göteborgu předešlou porážku a prohrané finále před dvěma lety, když zvítězili 5:3. Poté přišel na řadu vydařený vlakový trip na souboj s německým mistrem z Berlína. Souprava dvanácti vagonů vyjela ráno 5. října z hradeckého hlavního nádraží, aby mohla v noci odvézt naději na postup do vyřazovací fáze, díky skvělému pětigólovému obratu ve třetí části iniciovaného neúnavnou podporou fanoušků. V domácí odvetě Hradečtí Eisbären vyprovodili s osmigólovým přídělem.

Ve vyřazovací fázi Východočeši narazili na dalšího obra evropského hokeje – Färjestad Karlstad. Na sever se vydali hráči z královského města opět s fanoušky, tentokrát leteckým speciálem. Lvi byli více než důstojným soupeřem a domů si odvezli nadějný výsledek 3:4. Doma se zápas dostal do prodloužení. V tom si vzal hradecký osud do rukou Lukáš Cingel a přesnou ranou do růžku poslal český klub do čtvrtfinále! Tam se opakoval dva roky starý souboj s Zugem. Dvojzápas se přesouval na odvetu do Švýcarska za remízového stavu. Lvi nechali na ledě naprosto všechno, nakonec však inkasovali rozhodující branku v prodloužení. I když hradecká pouť skončila těsně před branami semifinále, jde o nepopiratelný úspěch. Vždyť Východočeši se do vyřazovacích bojů dostali jako jediný český zástupce! A ostudu rozhodně neudělali.

Mountfield HK děkuje všem za skvělou podporu v končícím roce, které si moc váží. Do nově příchozího roku 2023 pak přeje co nejvíc zdraví, štěstí, pohody a radosti s hradeckým hokejem.

Výsledky Která událost roku 2022 pro vás byla TOP?

1.Jakub Lev novým železným mužem Tipsport extraligy 53,05 %
2. Dlouhodobě nejlepší aneb Hradec poprvé držitelem Prezidentského poháru 36,82 %
3. Jízda (nejen vlakem) až do čtvrtfinále Ligy mistrů 7,33 %
4. Mountfield & Hradec Králové spolu další roky 1,92 %
5. Konec snu o úspěchu v podobě čtvrtfinále s Boleslaví 0,87 %