Aktuální zprávy z klubu
pá 31.12.2021 | Jan Vavřina, Daniel Krátký

TOP 5 událostí roku 2021: Posily, trenérská rošáda či skvělý podzim

Rok 2021 je u konce. A nutno podotknout, že byl pro Mountfield HK, Tipsport extraligu i celý český hokej hodně turbulentní. V mnoha směrech. Na začátku roku se hrálo před prázdnými tribunami, po prázdninách sledovaly hradecké zápasy i pětitisícové návštěvy. Jenže pak přišel další zlom a omezení kapacity. Podobný zvrat, tentokrát výsledkový, zažili Lvi v play off. Velkou zásluhu na spanilé jízdě první částí této sezóny mají zase zahraniční posily, které v létě dorazily, nebo nově složený trenérský štáb. A který moment z právě končícího roku byl pro vás tím TOP? Hlasovat můžete pod článkem.

Hladký postup z osmifinále, hladké vypadnutí ve čtvrtfinále

V uplynulé sezóně se družina Vladimíra Růžičky rvala o přímý postup do čtvrtfinále, to jí ale po odehrání 52 kol o 4 body uteklo. Na Mountfield tak čekala v předkole litvínovská Verva, která v základní části na Lvy recept nenašla. Stejně bezzubá byla i ve vyřazovacích bojích. V ČPP Aréně slavili výhry 2:0 a 3:1 domácí a pod Krušné hory jeli s pomyslným mečbolem. A využili hned ten první. Úvodní část ovládl Hradec 3:0, po druhé vedl už 5:0. Litvínov se zmohl jen na snížení a musel svému soupeři pogratulovat k postupu do dalšího kola.

Do něj si Východočeši přenesli herní pohodu z právě skončené série. Jenže tam jim vydržela jen půl hodiny hracího času. Jako by se Lvi zalekli toho, že na neoblíbeném libereckém ledě vedou už 3:0 a sahají po důležitém prvním bodu. Následoval herní i výsledkový kolaps, tygří vyrovnání a gól v prodloužení. Z toho se Mountfield už nevzpamatoval. Další dvě utkání ztratil jasně 0:3, až v tom čtvrtém začal opět klást odpor. Čtyřicetiminutové hradecké vedení ale dokázal Liberec během 21 vteřin smazat a otočit. Pak přidal pojistku a ukončil svému sokovi sezónu. Po nadějném předkole tak přišel až příliš tvrdý čtvrtfinálový pád.

Jsme ve čtvrtfinále!

Posíláme pozdrav domů, do Hradce! 🥳 A taky poděkování za podporu 👏

Zveřejnil(a) Mountfield HK dne Sobota 13. března 2021


Kompletní změna trenérského týmu

Jelikož sezóna 2020/21 byla pro Mountfield HK neúspěšná, rozhodlo se představenstvo klubu jmenovat zpět do pozice hlavního trenéra kouče z hradecké líhně – Tomáše Martince. Osmačtyřicetiletý stratég si navíc k sobě na lavičku vybral jako asistenta Petra Svobodu, se kterým tak navazuje na předchozí spolupráci. Třetím do party se stal z Plzně příchozí Ladislav Čihák. A zatím se ukazuje, že sázka na tyhle tři povahově úplně rozdílné muže rozhodně stála za to. Kromě změn v realizačním týmu áčka nastalo mnoho přesunů také u mládeže, kde se stal novým šéfem Akademie Jiří Janoušek ml. Královéhradecký klub se navíc mnohem více propojil s tím kolínským, se kterým se dohodl na, pro oba celky, zajímavější spolupráci.

V rámci ní zamířilo k Labi mnoho kmenových hradeckých hráčů a také další kouč – Jan Šťastný, jenž vytvořil tandem s dosavadním bardem kolínské střídačky Petrem Martínkem. A zároveň se stal spojkou mezi oběma organizacemi. I díky němu mají tak v Hradci dobrý přehled o tom, jak se daří hráčům v partnerském klubu. Však už si také několikrát do Kolína trenér Tomáš Martinec sáhl. Kooperace nenastala však jen na trase Hradec Králové – Kolín. Třetím do party se stala Příbram, díky čemuž si mladí hráči mohou vyzkoušet dospělý hokej, jelikož středočeský celek hraje třetí nejvyšší soutěž. To vše je důležité především pro budoucnost celého klubu.

Potlesk pro hradecké trenéry

Potlesk si nejen za dnešní zápas zaslouží také naše trenérské trio. To má lví podíl na aktuální šňůře výher i předváděné hře. A fanoušci to moc dobře vědí 🙂

Zveřejnil(a) Mountfield HK dne Pátek 5. listopadu 2021


Z letních posil tahouni týmu

Sejdou se dva Finové, dva Kanaďané, Slovák a Čech… To není žádný začátek vtipu, ale letní přestupové období z pohledu královéhradeckého týmu. Na českém trhu se z různých důvodů příliš volných a zajímavých jmen neobjevilo, a tak bylo vedení klubu nuceno lovit hráče v zahraničí. A snažilo se o to s velkou pečlivostí, jelikož každá z posil musela přesně pasovat do herního stylu, který chtěl trenérský štáb svým svěřencům vštěpovat. Díky pomoci externích skautů měli Východočeši přesný obrázek o vybraných hráčích, a tak pod Bílou věž dorazili v létě brankář Henri Kiviaho, obránci Graeme McCormack s Petrem Kalinou a také útočníci Ahti Oksanen, Christophe Lalancette a Patrik Lamper.

Tahle šestice zahájila angažmá v novém klubu „seznamovačkou“ na horách s novými spoluhráči, poté jí započala náročná příprava na ledě. Hned od začátku soutěžní sezóny nové posily potvrzovaly svůj zajímavý potenciál. Graeme McCormack vletěl do extraligy jako uragán, hned se usadil na čele produktivity obránců. I nyní figuruje tenhle Kanaďan z Ontaria v elitní čtveřici bodování zadáků. Naopak útočník Ahti Oksanen se ze začátku trochu rozkoukával, nyní však naplňuje svůj ofenzivní potenciál. S 32 kanadskými body (16+16) táhne Mountfield za úspěchem, výborně taky zafungovala jeho spolupráce s kapitánem Radkem Smoleňákem. Trochu smolně – nemocí – odšpuntoval nový ročník Henri Kiviaho, který dokonce vypomáhal v partnerském Kolíně. Teď už ale patří mezi opory svého týmu, s úspěšností 92,84 % je navíc statisticky nejlepším mužem s maskou v celé soutěži. Mountfield tak přivábil do svých barev klíčové součástky.

Kivi a jeho děkovačka po první extraligové výhře

🥝 Při děkovačce drobné zavrávorání, ale v zápase jistota 💪 Kivi pochytal 2⃣8⃣ střel soupeře a připsal si první výhru v hradeckém extraligovém dresu 🇫🇮

Zveřejnil(a) Mountfield HK dne Pátek 22. října 2021


Fantastické obraty (nejen v derby) jako důkaz skvělé první části sezóny

Že Mountfield bude zábava v nové sezóně sledovat, ukázala už první utkání extraligového ročníku. Hned ve druhém kole proti Kladnu započal Radek Smoleňák svým gólem v úvodní minutě tažení za novým extraligovým milníkem, který byl symbolicky později v Chomutově proti Kladnu dorovnán šestým a posléze sedmým zásahem v prvních šedesáti sekundách zápasu. A to znamenalo jediné = nový extraligový rekord. Další rekord, tentokrát klubový, byl překonán v polovině listopadu a postaralo se o něj devět výher v řadě. Skvělý podzim katapultoval Lvy na druhou příčku tabulky, kde se drží už 23 zápasů!

Samotnou kapitolou by mohly být velkolepé hradecké obraty. A ve dvou případech extra sladké. První nastal v derby s Pardubicemi. Jak často se stane, že prohráváte 0:2 a zvítězíte 5:2? Svěřenci Tomáše Martince to dokázali i díky čtyřem brankám ve třetí třetině. Další obraty z „nuly na sto“ přišly v duelech na Spartě (z 0:2 na 3:2sn), v Litvínově (z 1:3 na 4:3) nebo doma s Vítkovicemi (z 0:2 na 4:2). Ten ale úplně nejvíc šokující předvedli Lvi na ledě rivala. Tam od začátku tahali za kratší konec, v poslední třetině prohrávali už 1:3 a enteria arenou jela mexická vlna... Pardubice si ale neuvědomily, že proti nim stojí soupeř, který se za žádných okolností nevzdává! Během hry bez brankáře nejprve Hradec v čase 57:23 vykřesal jiskřičku naděje, aby v čase 59:45 zásluhou Kellyho Klímy srovnal na 3:3. V prodloužení dokonal neskutečný obrat Ahti Oksanen, který navíc završil hattrick. Jediné slabší období zažil Mountfield v polovině prosince, jenže v posledních čtyřech zápasech roku 2021 nastřádal čtyři výhry a dvacet vstřelených gólů. Do nového roku 2022 pak vstoupí právě soubojem s rivalem z Pardubic.

Další rok s Covidem aneb samá omezení

Ať chceme, nebo ne, zmínka o tomto nelichotivém „fenoménu“ v souvislosti s rokem 2021 přijít prostě musí. Bude se na něj totiž v celé společnosti vzpomínat jako na pokračující období omezení a nařízení. Ta třeba zapříčinila, že mládež nehrála třičtvrtě roku zápasy a toto manko bude nejspíš ještě dlouho dohánět. Extraligoví hokejisté se zase nemohli opřít o emoce z publika, hráli totiž před prázdnými tribunami a televizními kamerami. Dvakrát byl odložen oblíbený Královský ples stejně jako jeden z vrcholů sezóny – Winter Hockey Games ve Špindlerově Mlýně.

V nouzi poznáš přítele, říká se. A Mountfield HK to může s radostí potvrdit. V době výpadků příjmů a velkých finančních ztrát se mohl opřít o své nejvěrnější podporovatele – partnery a fanoušky. Ti se ve velké míře vzdali nároku na vrácení peněz za nenavštívené zápasy a v rámci kompenzačních balíčků je přenechali svému oblíbenému klubu. Všichni členové Mountfieldu HK si to uvědomují a dělají vše pro to, aby se jim za to odvděčili a dělali radost. A to hlavně výkony a výsledky na extraligovém ledě, které mají aktuálně stříbrný odlesk.

Mountfield HK všem za skvělou a neutuchající podporu v právě končícím roce moc děkuje. Do roku 2022 zároveň přeje hlavně hodně zdraví a radosti nejen z hradeckého hokeje.

Výsledky Která událost roku 2021 pro vás byla nejvýznamnější?

1.Fantastické obraty jako důkaz skvělé první části sezóny 36,83 %
2. Kompletní změna trenérského týmu 34,73 %
3. Z letních posil tahouni týmu 26,65 %
4. Další rok s Covidem aneb samá omezení 1,50 %
5. Hladký postup z osmifinále, hladké vypadnutí ve čtvrtfinále 0,30 %