Preview k zápasu
po 17.10.2022 | Adam Kodet

Tempo extraligy nezpomaluje, Hradec letos poprvé vyzve Spartu

4 ostré zápasy během 7 dnů? I tak vypadá diář profesionálních hokejistů. Kalendář Tipsport extraligy je neúprosný, a tak po dvou náročných víkendových bojích čeká na Mountfield hned v úterý další atraktivní mač. Poprvé v sezoně se střetne s každoročním adeptem na mety nejvyšší, tedy s pražskou Spartou. Jak si povede marodkou zdecimované, ale o to soudržnější a bojovněji naladěné mužstvo proti pražskému gigantovi? To se dozvíme v úterý v ČPP Aréně, utkání startuje v 18:00.

V neděli se Hradec vracel na místa, kde loni začaly vyhasínat jeho naděje na postup do elitní čtyřky. A taky na stadion, kde víc jak čtyři roky nevyhrál naplno. Rozhodně tam ale Lvi kvůli tomu nejeli demotivovaní. „Loňské zápasy už v hlavě nemám, je to pro mě minulost. Měli bychom žít jen přítomností, takže pro mě to byl normální zápas,“ potvrzuje autor prvního letošního hradeckého shutoutu Henri Kiviaho, že nepříjemné myšlenky na loňské čtvrtfinále už dávno vytěsnil. Zápas rozhodla jediná branka, pro gólmany extrémně těžké na soustředění. Ale pro finského kliďase?„Bylo to v pohodě. Neměl jsem problémy se více soustředit, čísla mě nezajímají a pracuji stejně, ať je stav nebo počet střel jakýkoliv,“ sděluje rodák z Lappeenranty.

Finský maskovaný muž dostal letos šanci počtvrté a postaral se o první zápas Mountfieldu s nulou vzadu. „Naši obránci hráli skvěle a hodně mi pomohli, byla to týmová výhra,“ chválí spoluhráče před sebou osmadvacetiletý brankář, který musel zachraňovat čisté konto famózním zákrokem v posledních sekundách třetí třetiny. „Ani jsem ten puk pořádně neviděl. Prostě jsem se snažil udělat to, co jsem nakonec udělal a zafungovalo to,“ popisuje klíčový save skromně. Právě tímto zákrokem zápasu a parádním přesunem „naslepo“ však zajistil týmu jistotu tří bodů a sobě třetí kariérní nulu.

Ve zběsilém extraligovém tempu však není čas příliš se zaobírat výsledky minulých dní a moc silně se plácat po zádech. Po dvou dnech je tu vložené úterní kolo a domácí souboj s pražským celkem „Proti Spartě to bude opravdu tuhá bitva. Ale v kabině máme momentálně pohodu a dobrou atmosféru, věřím, že to dobře dopadne,“ větří další úspěch hradecký brankář, který na minulý zápas dostal, zatím na měsíc, nového finského parťáka do šatny. „Jo, vždycky jsem rád, když do kabiny přibyde nějaký další Fin,“ usmívá se Henri Kiviaho na adresu nové posily Joony Huttuly.

DominikSimon
Po sedmi letech v zámoří a po 268 zápasech v nejlepší lize světa se vrátil do své domoviny a posílil už tak natřískaný kádr Sparty. Skóroval až v osmém zápase a hledá si pozici v zaběhnutém kolektivu.

Sparta na papíře míří nejvýše, realita občas pokulhává

Tradiční pražský celek čeká na extraligový titul od roku 2007 a v každé sezoně od té doby patří k favoritům soutěže. Tlak ze všech stran roste a kádr vypadá rok od roku silnější. Letošní sezona není výjimkou, vedení přivedlo do brankoviště dlouholetého reprezentanta Jakuba Kováře, zkušenostmi ošlehaného univerzálního zadáka Jakuba Krejčíka či navrátilce z NHL Dominika Simona. Vedle toho nalákala Sparta k návratu ze zahraničí své mládežnické prospekty Ostapa Safina a Michaela Krutila, angažovala nadějného gólmana Josefa Kořenáře a udržela většinu klíčových opor loňského finálového týmu. Sečteno a podtrženo, Sparta opět míří na nejvyšší mety. A to pod vedením nového trenérského dua Pavel Patera – Patrik Martinec.

Pravdou ale je, že s některými oporami se Pražané přeci jen museli rozloučit. Defenzivní štít obrany Tomáš Dvořák využil lukrativní nabídky z Pardubic, štírek a provokatér Tomáš Šmerha po perfektním play off posílil Mladou Boleslav a střelec Zdeněk Doležal se vrátil do známého prostředí Českých Budějovic. Jednoznačně největší ztrátou je ale odchod nejproduktivnějšího borce celé soutěže Filipa Chlapíka do Švýcarska, o čemž bylo jasno už během sezony. K tomu přičtěme konec všech tří hlavních gólmanů, tedy Machovského, Hudáčka i Saláka, a máme tu sice velmi silný kádr, který ale přeci jen prošel proměnou a chvíli bude trvat, než začne fungovat dle předpokladů.

Výše zmíněná fakta a domněnky se v prvních kolech rozhodně projevily. Sparta sice ovládla 6 z 10 odehraných zápasů, ale polovina z nich skončila jednogólovým rozdílem a nedalo se říct, že by svými výkony Pražané své soky výrazněji přehrávali. V první dvacítce ligové produktivity jsou jen dva zástupci holešovického klubu, Sparta je třetím nejvylučovanějším týmem a v počtu čistých hitů je předposlední ze všech. Dle statistiky Corsi je ve většině zápasů spíše pod střeleckým tlakem, brankáři s úspěšností 90,5 % zatím statisticky patří spíše k průměru. A do zápasu v Hradci půjde Sparta s porážkou z Třince v zádech a ze sedmého místa tabulky.

Vstupenky, parkování a bulletin

Na utkání proti Spartě jsou v platnosti všechny permanentky (ve verzi základní i sezonní), navíc jsou v prodeji jednotlivé vstupenky. Ty jsou k dostání on-line, v Infocentru HK a na pokladnách ČPP Arény v jejich otevíracích hodinách. Brány ČPP Arény se otevírají 90 minut před úvodním buly.

Od prvního extraligového duelu je zároveň opět možné využít velké parkoviště u Univerzity Hradec Králové, konkrétně u budovy A (Objekt společné výuky) v Hradecké ulici, která je vzdálena od ČPP Arény zhruba 5 minut chůze. Fanouškům je k dispozici v době utkání A-týmu 150 míst, a to až do naplnění kapacity. Na parkovišti je možné ponechat vůz nejdříve 90 minut před začátkem utkání, neprodleně po konci zápasu je nutné parkoviště opustit.

Novinkou si oproti loňské sezoně prošel Lví bulletin, ten bude k dostání vždy od 12:00 daného hracího dne v klubové aplikaci. Nabízí nový zajímavý obsah přizpůsobený vašemu mobilnímu zařízení a vše podstatné, co potřebujete o daném utkání vědět.

Sestavy z minulého utkání


Kiviaho – Kalina, McCormack, Jank, Rymsha, Nedomlel, Piegl, Huttula – Okuliar, Lev, Veselý – Kevin Klíma, Cingel, Jergl – Smoleňák, Koukal, Kelly Klíma – R. Pavlík, Štohanzl, Pajer.