Aktuální zprávy z klubu
čt 10.9.2020 | Klub

Tisková zpráva Mountfieldu HK před startem TELH 2020/21

Mountfield HK se chystá na osmou sezónu mezi tuzemskou elitou, kterou zahájí ve čtvrtek 17. září od 17:30 na ledě českobudějovického Motoru. První domácí utkání sehraje o tři dny později, kdy do ČPP Arény zavítají Vítkovice. Hradecký hokejový klub přes letní měsíce doplnil a posílil kádr, chtěl by tak útočit na vyšší příčky než v uplynulém nedokončeném ročníku.

Skladba A-týmu: Nové trenérské trio i zámořská výpomoc

V průběhu uplynulé sezóny doznalo mužstvo Východočechů velkého množství hráčských změn, snahou vedení klubu proto bylo stabilizovat kádr a vhodně ho doplnit. Na skladbě týmu se podílel rovněž Vladimír Růžička st., který byl pro sezónu 2020/21 jmenován hlavním trenérem, jako asistenty si vybral Daniela Brandu a Davida Kočího. Trenérský štáb je tak kompletně nový, naopak realizační tým zůstal beze změn.

Mužstvo opustila sedmička hráčů: Oskars Cibulskis (HC Verva Litvínov), Michal Dragoun (HC Příbram), Oscar Eklund (Södertälje SK), Tomáš Linhart (HC Dynamo Pardubice / HC Stadion Vrchlabí), Patrik Miškář (HC Stadion Litoměřice), Mislav Rosandič (Bílí Tygři Liberec), Petr Šidlík (BK Mladá Boleslav). Na odchodu byl rovněž Matěj Chalupa (Chicago Blackhawks), ten ale ještě v úvodu sezóny vypomůže pod Bílou věží.

Za Lvy bude naopak nově bojovat šestice hráčů: Jérémie Blain (HC Sparta Praha), Bohumil Jank (HC Škoda Plzeň), Kelly Klíma (Tucson Roadrunners), Vladimír Růžička ml. (HC Sparta Praha), Jakub Sklenář (Piráti Chomutov) a Jan Veselý (ČEZ Motor České Budějovice), který by měl vypomáhat partnerskému Kolínu. Kromě Matěje Chalupy získal Mountfield HK na úvod sezóny ještě jednu výraznou tvář – dres mateřského oddílu znovu oblékne také obránce Detroit Red Wings a národního týmu Filip Hronek. Kádr Hradce Králové je tímto kompletní.

Kapitánem A-týmu zůstává Radek Smoleňák, jeho asistenty budou, stejně jako v závěru loňského ročníku, zadáci Richard Nedomlel a Filip Pavlík.

Přípravné období obstaral Generali Česká Cup

Po nedokončené loňské sezóně připravilo vedení soutěže na letní období přípravný turnaj Generali Česká Cup, jehož součástí bylo všech 14 extraligových a 2 prvoligová mužstva. Mountfield HK se ve skupině C střetl s Olomoucí (venkovní výhra 5:2, domácí porážka 3:4), Kometou (domácí výhra 2:0, venkovní porážka 2:3) a Pardubicemi (venkovní výhra 1:0, domácí výhra 6:5p). Jedenáct získaných bodů stačilo na postupové druhé místo.

Ve čtvrtfinále změřil Hradec síly s Třincem – v prvním utkání padl na domácím ledě 1:7, ve Slezsku zvítězil 3:2. Po celkovém výsledku 9:4 postoupil do další fáze soutěže soupeř, pro Východočechy cesta turnajem skončila. Nejvíce kanadských bodů z hradeckého mužstva nasbírali Kelly Klíma (4+2) a Jordann Perret (2+2). Družina Vladimíra Růžičky má naplánován ještě jeden přípravný duel – 11. září od 17:30 v Karlových Varech, který bude generálkou na Tipsport extraligu.

Aktuální situace související s Covid-19

V průběhu letních měsíců se ani Mountfieldu HK nevyhnuly komplikace spojené s onemocněním Covid-19, třem hráčům byla v červenci nařízena karanténa. Aktuálně žádné podezření na nákazu v týmu není, vedení klubu přesto přistupuje k situaci s maximální obezřetností – kabina A-týmu i sportoviště jsou každý den desinfikovány; u vchodu na zimní stadion je instalován bezkontaktní měřič tělesné teploty, který pravidelně využívají všichni hráči, trenéři i zaměstnanci klubu sídlící v hlavní budově. Všichni členové klubu byli zároveň instruování, jak mají postupovat v případě podezření na nákazu koronavirem.

Pravidelné testování v extraligových kádrech po jednání APK LH probíhat prozatím nebude, v případě podezření na nákazu budou kluby situaci řešit s příslušnými hygienickými stanicemi a zainteresovanými orgány. Zástupci APK LH i nadále jednají s hygieniky a ministerstvem zdravotnictví ohledně zmírnění současných karanténních opatření.

Dle platných vládních nařízení a po konzultaci a schválení ze strany Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje je aktuálně počítáno s tím, že se do ČPP Arény na zápasy A-týmu dostane 3945 osob, které budou rozděleny do osmi samostatných sektorů. Mountfield HK je zároveň připraven reagovat na případné změny jednotlivých omezení.

Ambice, cíle a ČPP Aréna

V uplynulé sezóně se Mountfield HK poprvé po šesti úspěšných letech neprobojoval přímo do čtvrtfinále play off, základní část zakončil se 74 body na 8. místě. V předkole se bil o postup do dalšího kola, s Karlovými Vary svedl dva souboje, přičemž za stavu série 1:1 byl extraligový ročník 2019/20 kvůli pandemii koronaviru předčasně ukončen.

V ročníku 2020/21 bude chtít Mountfield HK i s ohledem na sílu mužstva a jeho vhodné doplnění hrát na vyšších příčkách než v loňské sezóně – pohybovat se v popředí tabulky a probojovat se po roční pauze znovu přímo do čtvrtfinále play off, přičemž letos do něj přímo postupují pouze první čtyři týmy. Podle vývoje sezóny by hradecký hokejový klub rád pomýšlel rovněž na medailové umístění.

Vedení klubu si zároveň uvědomuje, že vzhledem k současnému stavu se může sezóna vyvíjet jakkoliv a může být ovlivněna pandemií.

Klub nadále deklaruje, že vnitřní prostory obou hal ČPP Arény jsou nevyhovující a nedostatečné. Jde mimo jiné o kabiny mládeže, které již delší dobu kapacitně nestačí. Po jednáních s vedením města nastal v této problematice mírný pozitivní posun – bylo vypsáno výběrové řízení na dodavatele dokončení projektové dokumentace přístavby zimního stadionu. Vedení klubu bude v této otázce i nadále aktivní.

Rozpočet, partneři a permanentky

Rozpočet klubu pro sezónu 2020/21 ještě nebyl uzavřen, stále probíhají jednání s některými partnery, měl by ale být v podobné výši jako v uplynulém roce – mírně přesahující 100 milionů korun. Důležitým faktem je, že se v průběhu letních měsíců podařilo snížit výdaje na A-tým.

Vedení klubu je potěšeno, že drtivá většina partnerů bude s Mountfieldem HK spolupracovat i nadále, u některých došlo dokonce k navýšení podpory, čehož si hokejový klub velmi váží.

Věrnost v těžkém období projevili rovněž fanoušci nákupem permanentních vstupenek. Jejich prodej byl vzhledem k vydaným mimořádným opatřením předčasně ukončen, a to již 26. července. Výdej permanentních karet nebyl doposud uzavřen, jejich celkový počet se bude pohybovat okolo 2700 kusů.

Spolupracující oddíl a Winter Classic

Před sezónou 2020/21 navázal hradecký hokejový klub úzkou spolupráci s SC Kolín, který se stal účastníkem druhé nejvyšší soutěže. V dresu Středočechů absolvovala některé přípravné zápasy řada kmenových hráčů Mountfieldu HK, kteří by měli partnerskému klubu vypomáhat: Štěpán Lukeš, Miroslav Kukla, Jakub Muška, Jakub Váchal, Vojtěch Síla, Martin Štohanzl nebo Jan Veselý.

Někteří mladí hráči budou působit také v dalších seniorských oddílech. Většině hráčů širšího kádru A-mužstva bylo zajištěno angažmá v Chance Lize, což je pro jejich rozvoj důležitá a pozitivní zpráva. Nejnovější změnou je měsíční hostování Michaela Gaspara do Slavie Praha, v rámci střídavých startů ale bude moci naskočit i za Hradec Králové.

Mountfield HK se v sezóně 2020/21 zúčastní unikátní akce, 12. prosince se ve Špindlerově Mlýně představí v rámci utkání pod otevřeným nebem, když vyzve pražskou Spartu. Součástí akce budou také další atraktivní duely, Winter Classic si vyzkouší rovněž hradečtí junioři.

Novinky u mládeže

Junioři v loňské sezóně pod vedením Davida Kočího váleli a dokázali zvítězit v turnaji O pohár DHL, v následném Superpoháru DHL se probojovali do vyřazovacích bojů, které se však kvůli předčasně ukončené sezóně neuskutečnily. K nejstarší mládežnické kategorii se od A-týmu vrací Aleš Krátoška, jeho mužstvo bude nastupovat v Juniorské lize akademií.

Dorost opanoval skupinu Střed ELIOD extraligy dorostu se šestibodovým náskokem na druhý tým v pořadí a postoupil do skupiny o pořadí v play off. V něm stihl posbírat 62 bodů, které stačily na průběžné 3. místo, než byla sezóna předčasně ukončena. Jako hlavní kouč povede i nadále hradecké dorostence Jiří Janoušek ml.

Mountfield HK pořádá také pro letošní ročník nábor malých hokejistů, kurzy ledního hokeje se rozjedou 24. září prvním tréninkem. Ty budou nadále probíhat dvakrát týdně v průběhu celé sezóny, kurzy jsou určeny pro děti ročníku narození 2013 a mladší.

Poděkování

Vedení hokejového klubu Mountfield HK, a.s. velice děkuje Městu Hradec Králové, společnosti Mountfield a.s., Královéhradeckému kraji i všem dalším partnerům, příznivcům a fanouškům za významnou podporu, které si obzvlášť v této nelehké době velice váží.