Tiskové zprávy
út 6.9.2022 | Tisková zpráva

Tisková zpráva Mountfieldu HK před startem TELH 2022/23

Mountfield HK, a.s. čeká díky jeho akcionářům – společnosti Mountfield a.s. a Městu Hradec Králové – už desátý extraligový ročník. Oba akcionáři jsou s vývojem klubu, který v loňské sezoně získal Prezidentský pohár za vítězství v základní části, spokojení, což stvrdili uzavřením nového dodatku k akcionářské smlouvě. Ten prodlužuje vzájemnou spolupráci až do sezony 2025/26!

V nejbližším ročníku by klub rád pokračoval ve svém výsledkovém trendu, když se v každé dohrané sezoně dokázal pokaždé probojovat do čtvrtfinále play off – sedmkrát přímo, jednou z předkola a jednou zastavila ročník pandemie. První zápas čeká Lvy v pátek 16. 9., když v repríze loňské premiéry změří síly s Libercem, tentokrát ale pod Bílou věží. Utkání startuje v 18:00.

Složení A-týmu: Změna asistenta trenéra a šest posil

Po minulé sezoně se rozhodl přijmout novou výzvu Ladislav Čihák, který zamířil jako hlavní kouč do Mladé Boleslavi. Jeho post zaujal Tomáš Hamara, jenž dříve působil ve Spartě Praha. Realizační tým byl přes léto ještě doplněn a zkvalitněn – Filip Luňák vypomáhá u brankářů A-týmu, Bohdan Višňák působí u mužstva jako další kustod.

Hlavním cílem přes letní měsíce bylo udržet stávající kádr co nejvíc pohromadě. To se z velké části povedlo, s klubem se rozloučila čtveřice hráčů – Ahti Oksanen (IK Oskarshamn), Jakub Orsava (HC Olomouc), Filip Novotný (BK Mladá Boleslav) a Radim Šalda (HC Verva Litvínov). Podobně jako vloni přivítali trenéři v kabině šest (staro)nových tváří, jsou jimi Oliver Okuliar (Saipa), Jan Růžička (BK Mladá Boleslav), River Rymsha (HK Poprad) a navrátilci Petr Moravec (Tri-City Americans), Radovan Pavlík (HC Kometa Brno) a Marek Zachar (Bílí Tygři Liberec).

Kapitánem A-týmu zůstává Radek Smoleňák, jeho asistenty budou i nadále Jakub Lev a Filip Pavlík.

Přípravné období: Turnaj v Rakousku a dva domácí duely

Předzávodní období Mountfieldu HK čítalo čtyři střetnutí a stejný počet výher. Dvě odehráli Lvi na turnaji Red Bulls Salute v rakouském Kitzbühelu, kde porazili Mnichov 7:1 a hostitelský Salcburk 2:0. Díky dvěma výhrám si zajistili celkové prvenství. Zbylé dva zápasy se hrály v ČPP Aréně, i v nich Východočeši uspěli. Vídeň porazili 3:2, Štýrský Hradec 7:3.

Následovala další dvě utkání proti zahraničním týmům, tentokrát už o body v rámci Champions Hockey League. Na ledě švédské Frölundy padl Hradec 2:4, z francouzského Grenoblu přivezl tři body za výhru 4:3. Odvety ho čekají ve čtvrtek 8. 9. proti Grenoblu a v sobotu 10. 9. proti Frölundě. Zbývající dvojzápas proti Berlínu je na programu v říjnu (5. 10. venku, kam pořádá klub velký vlakový výjezd čítající dvanáct vagonů, a 12. 10. doma).

Vize: Vysoké cíle v nedostatečném zázemí

V minulém ročníku bylo cílem Lvů probojovat se do čtvrtfinále play off, které hraje osm nejlepších týmů. Tento cíl se podařilo splnit díky konzistentním výkonům už s několikatýdenním předstihem. Celou dobu se svěřenci Tomáše Martince pohybovali na samotné špici Tipsport extraligy a poprvé v historii se jim podařilo ovládnout základní část se ziskem 116 bodů (druhý Třinec 112, třetí Sparta 99). Nicméně v play off Lvi nedokázali navázat na výkony z dlouhodobé části a padli s Mladou Boleslaví 1:4 na zápasy.

Cílem Mountfieldu HK pro sezonu 2022/23 je pokračovat v aktivním, moderním a organizovaném hokeji, který je atraktivní pro všechny zúčastněné. Zároveň by chtěl klub pokračovat v nastoleném trendu a znovu se probojovat mezi osm nejlepších mužstev Tipsport extraligy. Další ambice se budou odvíjet od průběhu ročníku, klub by se nicméně rád pokusil porvat o medailové pozice, i když si uvědomuje, že s ohledem na konkurenci a vysokou kvalitu všech soupeřů to bude obtížné. V rámci Champions Hockey League je v této fázi cílem postup ze základní skupiny do vyřazovacích bojů.

V průběhu letních měsíců se ČPP Aréna, jejíž vlastníkem je Město Hradec Králové, dočkala jen nejnutnějších zásahů. Nejviditelnější je výměna scoreboardů na multimediální kostce. V loňském roce měl klub přislíbenou částečnou dostavbu ČPP Arény, na tento projekt byly ze strany vlastníka haly alokovány významné finanční prostředky. Vedení města se je však nakonec rozhodlo využít pro jiné účely a hradecký stadion tak zůstává i nadále nedostavěn. Prostory pro A-tým, Akademii i žákovské kategorie jsou nadále v naprosto nevyhovujícím stavu, kvalitativně i kapacitně nedostatečné.

Finance: Vyrovnaný rozpočet a dohoda akcionářů

Tipsport extraliga i Mountfield HK za sebou mají náročné období, které výrazně ovlivnila celosvětová pandemie. Kluby se v uplynulých letech potýkaly se zrušenými zápasy, duely hranými bez přítomnosti diváků, omezenými kapacitami, kompenzacemi a zásadními finančními ztrátami. I díky přístupu obou akcionářů klub tuto etapu zvládl a jeho dlouhodobou snahou je i nadále spravovat finance hospodárně. Rozpočet pro sezonu 2022/23 nebyl stále uzavřen, stejně jako v posledních letech by se ale měl pohybovat okolo 100 milionů korun.

Zásadní zprávou je podpis dodatku k akcionářské dohodě ze dne 2. 8. 2022, skrze kterou oba akcionáři, společnost Mountfield a.s. a Město Hradec Králové, prodloužili spolupráci o další dva roky do sezony 2025/26. Vyjadřují tím spokojenost s vývojem hokejového klubu a vzájemnou kooperací, která bude pokračovat i nadále.

Stabilní zůstává také podpora partnerů klubu i fanoušků nejen z řad permanentkářů. Mountfield HK všem příznivcům děkuje za podporu a projevenou důvěru.

Spolupracující kluby: SC Marimex Kolín a HC Příbram

Mountfield HK pokračuje v úspěšné spolupráci s kluby z nižších soutěží. SC Marimex Kolín zvládl v uplynulém roce těžkou úlohu a dokázal udržet příslušnost v Chance lize, dokonce se probojoval do vyřazovacích bojů. Úzká kooperace je postupně rozšiřována a prohlubována, klub pod hlavičkou společnosti SC Mountfield Kolín má za cíl i nadále předvádět kvalitní hokej a pomáhat etablovat mladé hráče do seniorského hokeje.

Trojlístek spolupracujících klubů uzavírá druholigový klub HC Příbram, který se chce v začínající sezoně pohybovat na špici své soutěže. Všechny tři kluby jsou vzájemně propojeny, aby mohli hráči v případě potřeby putovat oběma směry – z nižší soutěže do vyšší a naopak. Tato spolupráce se netýká pouze seniorů, ale také mládežnických kategorií.

Budoucnost: Hradecké naděje

Také junioři splnili svůj cíl a v sezoně, která výrazně redukovala počet účastníků v DHL extralize, obstáli. V základní části obsadili 7. místo a postoupili do nadstavby. V ní se umístili na 3. pozici a stali se prvním týmem, který těsně neproklouzl do vyřazovacích bojů.

Dorost vyhrál svou skupinu Střed a z následné nadstavby se dostal do play off. V osmifinále vyřadil Kometu Brno 2:1 na zápasy, ve čtvrtfinále favorizovaný Třinec 3:1 na zápasy. Stopku Lvům vystavila až Plzeň v semifinále 0:3 na zápasy. Účast mezi čtyřmi nejlepšími týmy České republiky je i přesto skvělou vizitkou pro hradeckou mládež.

Mountfield HK pořádá také pro letošní ročník nábor malých hokejistů, kurzy ledního hokeje se rozjedou ve čtvrtek 22. září prvním tréninkem. Ty budou nadále probíhat dvakrát týdně v průběhu celé sezony, kurzy jsou určeny pro děti ročníku narození 2015 a mladší.

Poděkování

Vedení Mountfieldu HK děkuje za významnou podporu, které se klubu dostává. Zejména oběma akcionářům – společnosti Mountfield a.s. a Městu Hradec Králové, ale také Královéhradeckému kraji i všem dalším partnerům, podporovatelům, příznivcům a fanouškům. Loňská sezona byla díky zisku Prezidentského poháru pro hradecký hokej historická. Lvi se budou za podobné úspěchy rvát i nadále.

Soupiska A-týmu Mountfieldu HK:

Brankáři (3): Henri Kiviaho, Jan Růžička, Tomáš Sajdl
Obránci (9): Jérémie Blain, Michael Gaspar, Bohumil Jank, Petr Kalina, Graeme McCormack, Richard Nedomlel, Filip Pavlík, Matěj Pinkas, River Rymsha
Útočníci (17): Lukáš Cingel, Aleš Jergl, Kelly Klíma, Kevin Klíma, Petr Koukal, Christophe Lalancette, Jakub Lev, Petr Moravec, Oliver Okuliar, Lukáš Pajer, Radovan Pavlík, Jordann Perret, Radek Pilař, Radek Smoleňák, Nikita Ščerbak, Martin Štohanzl, Marek Zachar