Tiskové zprávy
st 1.9.2021 | Tisková zpráva

Tisková zpráva před startem Tipsport extraligy 2021/22

Hokejový klub Mountfield HK, a.s. se připravuje na devátý extraligový ročník, který zahájí proti týmu, jenž mu ve čtvrtfinále minulé sezóny vystavil stopku – 1. kolo na ledě Liberce vypukne v pátek 10. září v 18:00. Doma se Lvi představí poprvé ve 4. kole proti Energii Karlovy Vary, a to přesně o týden později, v pátek 17. září od 18:00. Přes léto Východočeši obměnili trenérský tým a doplnili kádr, jehož snahou je hrát aktivní hokej atraktivní pro diváky.

Složení A-týmu: Staronové trenérské trio a šestice nových tváří

Na hradeckou lavičku se po jednoroční pauze vrátil coby hlavní kouč Tomáš Martinec, který bude v ročníku 2021/22 spolupracovat se svými kolegy Ladislavem Čihákem (dříve HC Škoda Plzeň) a Petrem Svobodou (dříve HC Dukla Jihlava). Oproti trenérskému týmu, který opustili Vladimír Růžička, David Kočí a Daniel Branda, zůstal ten realizační beze změny – pokračovat bude ve stejném složení jako v předchozích letech.

Většina kádru Lvů z loňské sezóny zůstala pohromadě, tým opustila pětice hokejistů: Dominik Graňák (HC Škoda Plzeň), Marek Mazanec (HC Oceláři Třinec), Radovan Pavlík (HC Kometa Brno), Vladimír Růžička ml. (Dornbirn Bulldogs) a Marek Zachar (návrat z hostování do týmu Bílí Tygři Liberec). Jakubu Sklenářovi skončila smlouva, v průběhu léta s ním však byla uzavřena nová a měl by působit primárně v partnerském klubu SC Kolín.

Trenérské trio může naopak počítat se službami šesti nových hráčů: Petr Kalina (HC Sparta Praha) má zkušenosti z Tipsport extraligy, zbylá pětice jsou krajánci ze zahraničí – Henri Kiviaho (HC Nové Zámky), Christophe Lalancette (HK Dukla Ingema Michalovce), Patrik Lamper (HC ´05 Banská Bystrica), Graeme McCormack (HK Dukla Ingema Michalovce) a Ahti Oksanen (KooKoo).

Kapitánem A-týmu zůstává Radek Smoleňák, jeho asistenty budou Jakub Lev a Filip Pavlík.

Přípravné období: Týmy z Česka, Slovenska či Rakouska

5. srpna vstoupil Mountfield HK do letošního přípravného období, během kterého sehrál doposud 9 utkání s bilancí 7 výher a 2 porážek, velký prostor v nich dostali také hráči širšího kádru, kteří budou působit hlavně v partnerském Kolíně. Právě s ním Mountfield zaznamenal na úvod přípravy prohru 1:2, následovalo šest vítězství v řadě – 6:0 nad Olomoucí, 4:2 nad Karlovými Vary, 6:4 nad Štýrským Hradcem, 4:2 a 8:0 nad Vídní Capitals a 4:2 nad Bratislavou Capitals.

Poté přišlo utkání v Liberci, které bylo ve 30. minutě za stavu 3:0 předčasně ukončeno kvůli nezpůsobilé hrací ploše. V odvetě předvedli Lvi mnohem lepší výkon a zvítězili 3:1. Poslední přátelský duel, jenž bude zároveň generálkou na Tipsport extraligu, bude sehrán ve čtvrtek 2. září v Olomouci.

Vize: Ambice, cíle a novinky v ČPP Aréně

V minulém ročníku bylo cílem Lvů probojovat se přímo do čtvrtfinále a následně postoupit mezi čtveřici nejlepších. Východočeši nakonec zakončili základní část se ziskem 89 bodů na 6. místě, přičemž na 4. příčku zaručující přímou účast ve čtvrtfinále jim chyběly 4 body. V předkole narazili svěřenci Vladimíra Růžičky na Litvínov, který porazili 3:0 na zápasy. V dalším kole přišel souboj Liberec – Hradec, který vyzněl výsledkově jednoznačně lépe pro Severočechy – 4:0 na zápasy.

V každé dohrané sezóně postoupil Mountfield HK do čtvrtfinále play off a stejný prvotní cíl má také pro ročník 2021/22. Znovu se chce probojovat mezi osm nejlepších týmů, další ambice budou zřejmé podle vývoje sezóny. Zároveň bude snahou A-týmu hrát organizovaný, moderní, aktivní a atraktivní hokej, který bude bavit diváky.

V průběhu letních měsíců došlo v ČPP Aréně k výměně mantinelů dle platných norem – nově nainstalované hrazení a plexiskla jsou flexibilní a pro hráče bezpečnější. Původní mantinely byly z důvodu rentability přesunuty do tréninkové haly.

Co se týče zázemí pro A-tým i mládež, to neprošlo v uplynulém roce žádnou významnější obměnou a je nadále nevyhovující a nedostatečné. Došlo nicméně k legislativnímu posunu týkající se přístavby ČPP Arény, která je v majetku města Hradec Králové. Byla schválena projektová dokumentace a pro rok 2022 alokovány finance na realizaci hrubé stavby. Snahou Mountfieldu HK je vyjednat s majitelem arény navýšení těchto prostředků tak, aby mohlo být zažádáno o příslušný dotační titul a tolik potřebná přístavba dokončena a využívána v co nejkratším možném termínu.

Finance: Rozpočet, partneři a kompenzace permanentek

Dlouhodobou snahou Mountfieldu HK je spravovat finance hospodárně, pro sezónu 2021/22 byly opět sníženy výdaje na A-mužstvo. Rozpočet pro začínající ročník prozatím nebyl uzavřen, měl by se však znovu pohybovat okolo 100 milionů korun.

Důležitou zprávou pro klub je, že drtivá většina nejvýznamnějších partnerů zůstala klubu i přes složitou situaci ve společnosti a nelehkou ekonomickou dobu věrna, čehož si vedení klubu velmi váží. Někteří partneři naopak museli podporu klubu z důvodu složité situace ukončit. Mountfield HK všem partnerům, ať už současným nebo těm minulým, děkuje za podporu.

Jako velice pozitivní se v této souvislosti jeví spolupráce s kluby SC Kolín a HC Příbram, která probíhá na úrovni A-týmů i mládeže a přináší pro všechny tři tyto oddíly nové obchodní příležitosti. Aktuálně probíhají a jsou na velmi dobré cestě jednání s dalšími potenciálními významnými partnery.

Podstatnou zpětnou vazbu dostal klub také od majitelů permanentních vstupenek, pokud jde o kompenzace za nenavštívené zápasy v sezóně 2020/21. Všem permanentkářům byly postupně prostřednictvím klubového mailingu nabídnuty tři rozdílné varianty, ať už s možností podpory klubu, slevou na permanentku 2021/22 nebo vrácením peněz za nenavštívené zápasy. 15. srpna 2021 byla možnost kompenzací ukončena. Z přibližně 1 600 prodaných permanentek v předešlém ročníku eviduje klub cca 1 150 permanentek, jejichž majitelé nepožadují vrácení peněz a zvolili 1. nebo 2. variantu podpory klubu. O vrácení peněz požádalo pouze 180 fanoušků (260 permanentek). Klub si této vyjádřené podpory nesmírně váží a všem věrným fanouškům děkuje. Zároveň prozatím nepočítá s prodejem nových permanentek. Prodej vstupenek na první extraligová utkání začne nejpozději v pondělí 13. září.

Právě hradečtí fanoušci měli možnost určit podobu dresů, ve kterých budou jejich oblíbenci v sezóně 2021/22 nastupovat. Klub připravil tři rozdílné návrhy, veřejnost pak pomocí stovek hlasů na sociálních sítích rozhodla o vítězné variantě.

Další aktivity: Spolupracující kluby a Winter Hockey Games

Před sezónou 2020/21 navázal hradecký hokejový klub úzkou spolupráci s SC Kolín, který se stal účastníkem druhé nejvyšší soutěže. Letos byla tato kooperace ještě prohloubena a rozšířena. Chod A-týmu Kozlů spravuje nově založená společnost SC Mountfield Kolín, v průběhu přípravných utkání se v hradeckém dresu objevila celá řada hráčů, kteří budou nastupovat primárně za středočeský tým. Kolínu mohou v sezóně vypomoci také aktuálně méně vytížení hráči Mountfieldu HK, stejně jako hradečtí junioři. Naopak kmenoví hráči SC Kolín mohou v případě potřeby nastoupit v hradeckém dresu.

Spolupráce byla rozšířena také na HC Příbram, který nastupuje ve 2. lize, čímž došlo k propojení klubů v rámci tří nejvyšších tuzemských soutěží. Tato spolupráce se netýká pouze seniorů, ale také mládežnických kategorií, což potvrdilo množství společných tréninků, zápasů i turnajů v průběhu letního období.

Mountfield HK se v sezóně 2020/21 měl zúčastnit Winter Classic ve Špindlerově Mlýně, akce však byla z důvodu nepříznivé epidemiologické situace přesunuta na rok 2021. Winter Hockey Games 2021 jsou naplánovány na 7.-11. prosince, Mountfield HK zažije vyvrcholení celé unikátní akce – v sobotu 11. prosince odehraje pod otevřeným nebem zápas proti Spartě Praha. Do akce se dostanou také další mužstva včetně hradeckých juniorů.

Mládež: Nový vedoucí Akademie a pozměněné trenérské týmy

Uplynulý ročník byl krutý pro všechny mládežnické soutěže, ty byly sice rozehrány, ale v průběhu podzimu pozastaveny a už se nerozběhly. Zároveň bylo rozhodnuto, že ročník 2021/22 přinese výrazné zeštíhlení jednotlivých soutěží.

V dubnu ukončil po sedmi letech své působení pod Bílou věží Aleš Krátoška, který zastával pozici vedoucího Akademie a hlavního trenéra juniorů. Obě tyto funkce nově převzal Jiří Janoušek ml. Hlavním trenérem dorostu se stal Václav Pánek.

Mountfield HK pořádá také pro letošní ročník nábor malých hokejistů, kurzy ledního hokeje se rozjedou ve čtvrtek 23. září prvním tréninkem. Ty budou nadále probíhat dvakrát týdně v průběhu celé sezóny, kurzy jsou určeny pro děti ročníku narození 2014 a mladší.

Poděkování

Vedení hokejového klubu Mountfield HK, a.s. velmi děkuje svým akcionářům – Městu Hradec Králové a společnosti Mountfield a.s. – dále Královéhradeckému kraji a všem dalším partnerům, příznivcům a fanouškům za významnou podporu, které si obzvlášť v této době velice váží.

Soupiska A-týmu Mountfieldu HK:

Brankáři (2): Henri Kiviaho, Štěpán Lukeš
Obránci (8): Jérémie Blain, Michael Gaspar, Bohumil Jank, Petr Kalina, Graeme McCormack, Richard Nedomlel, Filip Pavlík, Radim Šalda
Útočníci (14): Lukáš Cingel, Aleš Jergl, Kelly Klíma, Kevin Klíma, Petr Koukal, Christophe Lalancette, Patrik Lamper, Jakub Lev, Ahti Oksanen, Jakub Orsava, Jordann Perret, Radek Pilař, Radek Smoleňák, Martin Štohanzl

Hráči širšího kádru Mountfieldu HK, kteří budou k dispozici Kolínu:

Brankáři: Tomáš Sajdl, Jakub Tichý; případně Henri Kiviaho nebo Štěpán Lukeš
Obránci: Zdeněk Čáp, Jan Klodner, Miroslav Kukla, René Piegl, Jakub Váchal
Útočníci: Jaroslav Dvořák, Štěpán Matějček, Matěj Morong, Petr Poppel, Vojtěch Síla, Dominik Sklenář, Jakub Sklenář, Jan Veselý

Fotogalerie