Rozhovory
st 31.8.2022 | Dominik Jarka

Tomáš Martinec před CHL: Chceme klub a město zviditelnit

Přípravné zápasy jsou minulostí, čtvrtečním zápasem Ligy mistrů s Frölundou Göteborg začíná ostrá část sezony. „Rádi bychom přivezli nějaké body,“ hecuje Tomáš Martinec, který se v obsáhlém rozhovoru rozpovídal o proběhlé přípravě, aktuální marodce, gólmanském postu, nových posilách, klubových ambicích i výjezdu do Berlína.

Pane trenére, jak byste zhodnotil letní přípravu a předzávodní období?
Letní přípravu jsme absolvovali v neúplném počtu. Zahraniční hráči a spousta dalších měla individuální přípravu, takže bych to spíš hodnotil až od předzávodního období. To bylo pět týdnů, kdy jsme trénovali všichni společně a kombinovali suchou s ledem. Máme za sebou turnaj v Kitzbühelu, kde jsme odehráli dva kvalitní zápasy, poté následovaly dva domácí duely. Jak jsme na tom ve skutečnosti, to uvidíme až teď v zápasech Ligy mistrů. Tam budeme vědět víc, ale zatím jsme s přípravou spokojení. Jediné, co nás trošičku trápilo, byla zranění některých hráčů. Věřím, že se brzy uzdraví, a do začátku extraligy se dají všichni do pořádku.

Když jste mluvil o přípravných zápasech, byly cíleně vybírané zahraniční týmy v souvislosti s tím, že vás čeká Liga mistrů, kde chcete uspět?
Každý rok se snažíme sehnat co nejkvalitnější soupeře a ideální pro nás je konfrontace s týmy, které hrají rychlý, agresivní hokej. Už to nejsou klasické přáteláky, ale zápasy, které nás donutí hrát na maximum. A já si myslím, že se to letos opět povedlo. Všechny duely pro nás byly přínosné a hodně nám ukázaly.

Nebojíte se nějakého zranění při přípravných utkáních s týmy z Rakouska? Jsou hodně vyhecovaná a hraje se velmi důrazně.
Bojíme se vždycky, letos se to i potvrdilo. Nějaké šrámy jsme si odnesli a někteří kluci jsou zranění z turnaje v Kitzbühelu. Ale my se řídíme pravidlem, že trénujeme naplno, v maximálním tempu a nasazení, a i zápasy se snažíme hrát na doraz. Abychom byli co nejlépe připravení do sezony. Je nám jasné, že jak trénujeme, tak potom i hrajeme. Mužstvo máme mladší než vloni a pokud chceme být úspěšní, musíme být pracovití a píli z tréninku si přenést do zápasů.

„Očekáváme od každého maximální práci pro tým. Na tom to máme postavené.“

Tomáš Martinec (o přístupu jednotlivců)

Jak jste říkal, tým se lehce obměnil. Kde vidíte největší změnu? Je to v brankovišti Honza Růžička?
Brankář je samozřejmě jeden z nejdůležitějších článků týmu, takže jsme rádi, že se podařilo přivést Honzu Růžičku, který je hodně ctižádostivý a pořád mladý gólman. Určitě nám pomůže, stejně jako další hráči. Největší změnou je odchod starších a zkušenějších kluků. Skončil u nás nejproduktivnější hráč Ahti Oksanen. Místo nich jsme tým doplnili mladými kluky, kteří nám do hry přinesou dravost, pohyb a velkou ctižádost. Tým je trošičku jiný, o dost mladší než v minulé sezoně. Bude to více o soudržnosti a pracovitosti. Očekáváme od každého maximální práci pro tým. Na tom to máme postavené.

Máte už jasně dané, kdo bude jednička?
Máme za sebou pět týdnů na ledě a oba gólmani zatím vypadají velmi dobře. Je možné, že se nám z toho vyprofiluje gólman číslo jedna, ale zatím mají podobnou výkonnost a máme v plánu jim dávat podobný prostor.

V přípravě se dařilo Nikitu Ščerbakovi. Měl by Oksanenovu produktivitu převzít?
Ahti byl výraznou postavou v loňském roce a momentálně tady hráče jeho kvalit nemáme. Určitě ho budeme chtít nahradit týmovým pojetím. Ale je pravda, že od Nikity očekáváme daleko větší produktivitu než v loňské sezoně. Věřím, že už se tady aklimatizoval a částečně by mohl Ahtiho roli převzít.

Z turnaje se vrátili zranění hráči Jergl, McCormack, Nedomlel a Kevin Klíma. Jak moc to ovlivnilo další zápasy z toho pohledu, že jste si potřebovali vyzkoušet například speciální formace?
Trošku to přípravu ovlivnilo, ale zranění k tomu samozřejmě patří. Nemáme to postavené na jednom nebo na dvou hráčích, prostor zas dostali jiní kluci. Do hry zapojíme ještě další mladší hráče, kteří se teď vrátili z mládežnické reprezentace. Samozřejmě je trochu problém, že nebudeme moct nastoupit v nejsilnějším možném složení, ale zas je to příležitost pro některé kluky se ukázat.

V posledním zápase se docela ukázali... Jak se vám líbily nové tváře Okuliar a Zachar?
To jsou kluci, které jsme si vytipovali dlouhodobě, stáli jsme o ně už v loňské sezoně. Jejich příchod se podařilo zrealizovat letos, máme od nich velká očekávání. Jsou to mladí hráči, ctižádostiví. Věřím, že dobře zapadnou do týmu, budou přínosem a že nám pomůžou být zase o něco lepší.

Věříte v tomhle duchu třeba i Radovanu Pavlíkovi, který se vrátil na rodnou hroudu?
Ráďa je typologicky podobný hráč jako Mára Zachar a Oliver Okuliar, dali jsme je k sobě do jedné pětky. Věřím, že zase naváže na ty dřívější časy, pomůže týmu a znova svoji kariéru nakopne.

„Náš klub si každým rokem získává větší reputaci.“

Tomáš Martinec (o posunu Mountfieldu HK)

Obměnil se i realizační kádr, Ladislava Čiháka nahradil Tomáš Hamara. Jak to jako hlavní kouč vnímáte?
Spolupráce s Láďou fungovala výborně, ale takový je hokejový život... Dostal nabídku na pozici hlavního trenéra v Boleslavi a je logické, že se ji rozhodl využít. Budeme mu držet pěsti v novém angažmá. Místo něj přišel Tomáš Hamara a já doufám, že zas utvoříme silný realizační tým a budeme moct hráčům poskytovat co nejlepší servis. Věděli jsme, že by bylo dobré realizační tým rozšířit o jednoho trenéra, a to i s ohledem na spolupráci s Kolínem. Když bylo jasné, že ve Spartě bude Tomáš končit, tak jsme byli ve spojení a nakonec se i domluvili, že přijde do Hradce.

Odbočme k Lize mistrů. Jak se na ni těšíte?
Liga mistrů je pro nás skvělá konfrontace s nejlepšími týmy v Evropě. Ze sportovního hlediska má obrovský přínos pro hráče, takže si jí vážíme. Jsme rádi, že ji můžeme hrát, a moc se na to těšíme. Začínáme ve Švédsku s naším dobře známým soupeřem, Frölundou. Ten zápas nám ukáže, jak jsme na tom.

Jak se na čtvrteční duel připravujete?
V dnešní době máme hodně materiálů ze zápasů Frölundy z předzávodního období. Je to tým, který dobře známe, protože je nám herním stylem hodně blízký. Už teď máme dost informací na to, abychom z toho hráčům udělali výstup. Ale až v zápase uvidíme, jak dobře jsme připravení.

Poté se přesunete do Francie na duel s Grenoblem...
Grenoble je top tým v Evropě, má mnoho reprezentantů a zahraničních hráčů, takže to nebude lehký soupeř. Momentálně se soustředíme jenom na Frölundu, a jak zápas skončí, tak se naše pozornost přesune na Grenoble. Určitě nás nečeká jednoduchý dvojzápas, ale rádi bychom přivezli nějaké body.

Před losem jste říkal, že byste chtěl někoho v dojezdové vzdálenosti, což se vyplnilo v podobě Berlína. Jak se na vlakový výjezd těšíte?
Jsme rádi, že vyšel soupeř v této vzdálenosti, byť je to Berlín – německý mistr a zase top tým v Evropě. Soupeř je to nadmíru kvalitní, ale my se i tak těšíme, protože zážitek z Grazu byl prostě skvělý. Díky našim fanouškům, kteří nás podpoří i v Berlíně, máme mnohem větší šanci uspět.

Hradec je finalista předminulého ročníku, teď vyhrál základní část extraligy. Budou na vás soupeři koukat v jiném měřítku?
Náš klub si každým rokem získává větší reputaci, a to nejen u nás, ale díky Lize mistrů i v Evropě. A my chceme značku Mountfield HK a město Hradce Králové znovu zviditelnit a posunout na vyšší level.

Bavili jste se už o ambicích?
Ambice má každý tým co nejvyšší. Každý tým chce vyhrávat každý zápas a u nás to nebude jinak. V předzávodním období jsme udělali maximum pro to, abychom byli co nejlépe připravení na Ligu mistrů a extraligu. Do každého zápasu půjdeme s tím, že ho chceme vyhrát. A uvidíme, na co to bude stačit.