Rozhovory
st 8.9.2021 | Daniel Krátký

Tomáš Martinec před extraligou: Věřím našemu systému a týmu

Tipsport extraliga stojí na prahu sezóny 2021/22, pro Hradec odstartuje pátečním zápasem v Liberci. Na střídačku Mountfieldu si po jednoroční pauze znovu stoupne Tomáš Martinec. A znovu chce sázet na atraktivní a bruslivý styl hry. „Věřím našemu systému, týmu, a tomu, že se budeme postupně zlepšovat. Věřím, že s naším organizovaným hokejem můžeme pomýšlet na úspěch,“ myslí si před startem nového ročníku osmačtyřicetiletý kouč.

Přípravné období je za námi, extraligový kolotoč se již brzy roztočí! Mountfield HK povede do nového ročníku Tipsport extraligy staronový trenér Tomáš Martinec. Ten se spolu se svými asistenty snažil tým v letních horkých dnech naučit novému hernímu stylu, který bude i tak trošku odlišný od toho před dvěma lety. „Spousta hráčů je tu jiných, tým se za dva roky hodně obměnil. Hráči mají různé návyky a automatismy, není jednoduché je rychle předělat. Každý den se o to snažíme a pracujeme. Určitě to bude ale nějakou chvíli trvat. Uvidíme, jak se s tím popasujeme,“ popisuje kouč z hradecké líhně.

V přípravných zápasech se týmu dařilo, góly se rozložily mezi všechny formace. I to je směr, kterým by se hradecký klub chtěl ubírat v sezóně. „Příprava ukázala, že nemáme jednu dominantní pětku. Nemáme tady hráče jako jsou Řepík nebo Horák, které má třeba Sparta. Spíše to máme rozložené a nemáme tu žádnou vyloženu hvězdu,“ má jasno Tomáš Martinec. „Ale samozřejmě bych si přál, aby Radek Smoleňák dal opět nějakých dvacet gólů a byl naším lídrem. Spíše to však máme rozložené. Věřím, že tým bude soudržný a kompaktní. Máme to postavené na týmovosti,“ dodává.

„Oba kluci se střídali a podávali solidní výkony.“

Tomáš Martinec (o brankářské dvojici)

I brankáři se v přátelských zápasech prostřídali, jak Štěpán Lukeš, tak i Henri Kiviaho si navíc do svých statistik zapsali vychytané nuly. „Nemáme to vyloženě postavené tak, že bychom měli jedničku nebo dvojku. Oba kluci se střídali a podávali solidní výkony,“ míní staronový kouč Mountfieldu HK.

Tým během léta vyztužilo hned několik cizinců, ti do týmu přinesli jinou mentalitu. O cizincích je dobře známé, že během tréninků pracují velice dobře. „Jsou to charakterní kluci, kteří výborně trénují. Přání každého trenéra je, aby cizinec byl pracovitý a měl svou pracovní morálku nastavenou správně. A tihle kluci nám to přináší, takže jsem rád, že je tady máme,“ tvrdí lodivod hradecké střídačky. „Teď už jen doufáme, že se rychle aklimatizují a přetaví to v dobré výkony v zápasech.“

Mistrovská sezóna 2021/22 může začít! 👍

Zveřejnil(a) Mountfield HK dne Sobota 4. září 2021


Nejenom hráčský kádr byl posílen. Také v realizačním kádru áčka přivítal klub jednoho novice – Ladislava Čiháka. „Láďa působil velmi úspěšně v Plzni, která hrála podobným systémem, jakým chceme hrát my. Na hokej máme podobný pohled,“ říká osmačtyřicetiletý trenér, který v přípravných zápasech využil také spoustu hráčů širšího kádru. „Z mladých kluků, které jsme zkoušeli, udělal největší progres Martin Štohanzl. Jsem za to ohromně rád, protože je to kluk, který tu prošel mládeží. Věřím, že dříve nebo později si vybojuje místo a bude hrát extraligu za Hradec,“ prohlašuje na adresu dvaadvacetiletého forvarda, který si vybojoval místo na soupisce.

Přitom loni působil Štohanzl v Kolíně, kde by měl nastupovat i letos. Stejně jako další hráči. S klubem se totiž výrazně rozšířila spolupráce. „Všichni jsme si takovou spolupráci přáli. S trenéry Kolína jsme prakticky v denním kontaktu. Všichni kluci dostali příležitost v přípravě a můžeme je využít také v extralize. O sestavu v Hradci si ale musí říct svými výkony v Kolíně, kde je hlavním cílem záchrana Chance ligy,“ věří bývalý hokejista, který si za Hradec Králové zahrál i v sezóně 1993/94.

„S bráchou si navzájem přejeme úspěšnou sezónu.“

Tomáš Martinec (o bratrovi Patrikovi, asistentovi Motoru)

Tehdy působil v týmu se svým bratrem Patrikem. Ten je nyní nově asistentem v týmu Českých Budějovic. „Myslím si, že si s bráchou navzájem přejeme dobrou sezónu. Budějovice sleduji, hodně se o tom bavíme. Posílily o skvělé hráče, letos mají výborný tým a budou se pohybovat v horních patrech tabulky,“ tvrdí o Motoru a svém bratrovi. „Hodně se potkáváme na chalupě u rodičů, kde je samozřejmě hlavní téma hokej. Přeju mu, aby v Budějovicích měl výbornou sezónu,“ dodává Tomáš Martinec.

Ale zpět k Hradci, ten totiž v pátek odstartuje nový ročník Tipsport extraligy na ledě Liberce. „Začátek vždycky na dlouhou dobu ovlivní průběh sezóny. Rozlosování nemáme úplně nejjednodušší, z prvních pěti zápasů hrajeme hned třikrát venku. Přál bych si, abychom odstartovali co nejlépe,“ doufá bývalý hráč Pardubic či Olomouce. „Myslím si, že tým má kvalitu, aby byl schopný konkurovat komukoliv v extralize. Věřím našemu systému, týmu a tomu, že se budeme postupně zlepšovat. Věřím, že s naším organizovaným hokejem můžeme pomýšlet na úspěch,“ uzavírá před pátečním startem hlavní kouč Mountfieldu HK.