Žáci
čt 18.1.2024 | Tomáš Kalas, Tomáš Borovec

Tradiční akce Týden hokeje přilákala desítky malých bruslařů

18. leden byl na hradeckém zimním stadionu zasvěcen tradiční hokejové akci Týden hokeje pod záštitou náborového projektu Pojď hrát hokej, cílené na nejmenší děti. Na malé hale ČPP Arény se prohánělo okolo 60 dětí, které zhlédly modelový trénink, dostali prostor si zkusit hokejovou výstroj a za přítomnosti obránců A-týmu Bohumila Janka a Ralfse Freibergse okusit i první krůčky na bruslích.

Akce trvající téměř dvě a půl hodiny velmi solidně zaplnila malou halu a šéftrenér náboru Martin Stehno si počet účastníků pochvaloval. „Máme kurz ledního hokeje již od konce září, hodně dětí je tady tak právě z toho kurzu. Ale jsem strašně rád, že přišlo dalších dvacet až třicet dětí si to vyzkoušet, jsou spokojení a usmívají se,“ hodnotí celou akci.

O hokej však podle jeho slov v této náborové akci až tolik nejde. „Důležitá věc je ta, aby sem děti chodily rády, byly spokojené a usmívaly se. Jestli z nich vzejde časem nějaký hokejista, tak je to jenom bonus. Jde jenom o to, aby je to bavilo,“ prozrazuje. A na ledě to bavilo opravdu všechny, což bylo i patrné. „Teď se válejí na ledě, vozí se na sáňkách a je úplně jedno, jestli dítě už tady bruslí, nebo ne. Zkrátka si to užívají, na rybníku si to holt i kvůli tomu, že ty zimy nejsou takové, užít již moc nedokážou,“ naráží na nepříznivé klimatické podmínky posledních let hlavní trenér přípravky.

A co Martin Stehno vzkazuje rodičům? „Vždy jim říkám, že i když vám z potomka třeba nevyroste druhý Jágr, tak si to užívejte s ním a vzpomínejte na zážitky. Jakýkoliv kolektivní sport je pro ně v tomhle ohledu skvělý, je to parta dětí, které si to užijí,“ uzavírá.

Akci byli přítomni i hráči A-týmu, nechybělo brankářské duo Jan Lukáš a Eetu Laurikainen, útočník Jordann Perret nebo také obranný pár Bohumil Jank s Ralfsem Freibergsem. Oba měli s sebou své potomky, zatímco Jank dorazil s dvouletým synem, lotyšský bek s dcerou. „Žena doma řekla, že musíme vyrazit, aby se malá naučila bruslit,“ směje se držitel historického bronzu z posledního mistrovství světa.

Zároveň také prozradil, jak se dostal k hokeji on. „Jako malý jsem měl dost energie, každý den jsem ráno vstával a chodil neustále něco hrát, ať už to byl fotbal nebo basketbal. Hokej jsem začal hrát až v devíti letech,“ přišel pro mnohé se zajímavou informací. V Hradci byl součástí akce poprvé a jak Ralfs Freibergs řekl, v jeho rodné zemi takovou tradici náborových dnů nemají. „Hokej u nás nemá takovou pozici, ale pár let zpět s tím hokejový svaz začal. Není to ale v takovém měřítku,“ prozrazuje.

To Bohumil Jank je už, dá se říci, tradičním účastníkem za hradecký tým. „Od té doby, co jsem se vrátil do Hradce, tak se účastním každý rok. Jsem rád, když vidím, kolik dětí se zvedne od počítače nebo z gauče a přijde si na zimní stadion zkusit brusle, tak je to super. Čím více tu těch dětí bude, tím lépe pro nás a český hokej,“ neskrývá svoje nadšení řízný obránce.

Jak navíc přiznává, v jeho dobách se nábor v takovém měřítku nedělal. „Fungovalo to tak, že se na začátku sezony udělal nábor a buď to ty děti bavilo, nebo ne. Něco na styl této akce rozhodně nebylo,“ říká písecký rodák.

Svého malého syna do hokejové kariéry ale nutit nebude. „Tlačit ho do toho nebudu, hlavně ať dělá, co ho baví a má pohyb, kamarády a nějaký režim. Hokej nějakým stylem vychovává a tvaruje dítě do života a troufnu si říct, že když si tím kompletně projdou, tak je v životě jen tak něco nerozhodí a budou psychicky odolnější,“ nabízí ale jeden z důvodů, proč by mohl být tento sport pro děti vhodný.

Fotogalerie