Ohlasy k zápasu
so 26.8.2023 | Petr Koval, Daniel Krátký

Trefa přes celé hřiště? Byl to bláznivý gól, říká Ralfs Freibergs

Hradec výhrou 5:1 nad Ambri-Piottou vybojoval druhé místo na kvalitně obsazeném Lehner Cupu, odkud si kromě toho odveze spoustu dobrých a cenných zkušeností před zahájením nového extraligového ročníku. K tomu premiérovým gólem v hradeckém dresu pomohl i lotyšský zadák Ralfs Freibergs. Co říká na svoji kuriózní trefu přes celé hřiště a jak se mu líbí pod Bílou věží?

Ralfsi, z duelu s Ambri-Piottou jste dokázali získat první výhru na turnaji, navíc s pohodovým výsledkem 5:1. Jak byste zhodnotil zápas?
Opravdu jsme si zasloužili vyhrát. Dělali jsme všechno správně a tak, jak jsme měli. Dodržovali jsme pokyny trenérů a potvrdili jsme to vítězstvím. Hlavně jsme zlepšili hru v oslabení, což jsme chtěli. V předchozích utkáních jsme dopláceli na zbytečná vyloučení. To jsme také zlepšili.

Vstřelil jste první gól v dresu Mountfieldu. Jak jste ho viděl ze svého pohledu? Protože fanoušci u streamu ho asi moc dobře neviděli.
Po vhazování se ke mně dostal puk a já ho napálil golfákem na bránu z našeho obranného pásma. Kotouč dopadl přímo před brankářem a odrazil se mezi betony.

Kuriózní trefa Ralfse Freibergse

Gól jaký svět dneska neviděl 😀 Takhle se premiérově za Hradec trefil Ralfs Freibergs 🇱🇻

Zveřejnil(a) Mountfield HK dne Sobota 26. srpna 2023


Byla to opravdu kuriózní branka. Podařilo se vám někdy předtím dát podobný gól?
Byl opravdu bláznivý. Takový jsem dal poprvé v životě. Když jsme se před zápasem rozcvičovali a hráli fotbal, říkali jsme si, že jejich gólman na svoji výšku nemá úplně gólmanskou postavu, což není úplně běžné. Zkusil jsem vystřelit přes celé kluziště a vyšlo to. Byl to šťastný gól. Zkusil jsem ho nachytat nepřipraveného. Takový gól jsme i kvůli oslabení potřebovali.

V přípravě zatím nastupujete v obranné dvojici s Patrikem Marcelem nebo Michaelem Gasparem. Jak hodnotíte fungování v defenzivních řadách?
Spolupráce je dobrá. Můžu hrát úplně s každým. Všichni znají detaily, které chceme dodržovat. Je to jednoduché. S kýmkoli hraji, víme přesně, co máme hrát. Nemám vůbec problém hrát s kýmkoli trenér bude potřebovat. Takže jestli to je Gaspi nebo Máca, všechno je v pořádku.

Na Lehner Cupu jste skončili druzí. Jak hodnotíte tento výsledek?
Nezáleží na tom, kolikátí jsme skončili. Potřebujeme se hlavně naladit na pozitivní notu. Předchozí zápasy jsme hráli dobře, ale nedokázali jsme vyhrát. V sobotu to konečně vyšlo. Je to dobré pro tým, ale musíme pořád pracovat. Situace z tréninků dostáváme postupně do hry a zlepšujeme to. Výsledek vypadá jednoznačně, ale nebyl to jednoduchý zápas. Každopádně pro nás je to dobré vítězství.

„Trenér dbá na každý detail a opravuje to, co není ideální. Není to jednoduché, ale když trénujete takovým způsobem, musí se to zúročit v sezóně.“

#17 Ralfs Freibergs (o trénincích pod Tomášem Martincem)

Před začátkem extraligy vás čekají ještě tři přípravné duely. Na čem bude ještě potřeba zapracovat?
Musíme akorát pořád makat. V sobotu byla i naše oslabení opravdu velmi dobrá. Potřebujeme, aby to bylo konstantní. Dali jsme hodně gólů, musíme to udržet. Víme, jak máme hrát. Budeme ale pořád pracovat, abychom byli ještě lepší.

Přišel jste jako nová posila defenzivních řad, máte bronz z posledního mistrovství světa. Jak se vám zatím líbí v Hradci Králové?
Cítím se tu skvěle! Město je opravdu super, líbí se mi i zdejší kultura, pořád je v Hradci co dělat. V týmu je spoustu fajn kluků. Máme za sebou velmi kvalitní tréninky, trenér dbá na každý detail a opravuje to, co není ideální. Není to jednoduché, ale když trénujete takovým to způsobem, musí se to zúročit v sezóně.