Tiskové zprávy
st 4.1.2023 | Jan Vavřina

Trejd s Bruslaři. Místo Kellyho Klímy přichází Jan Eberle

Mountfield HK a BK Mladá Boleslav se krátce po začátku nového roku domluvily na hráčské výměně, která potrvá do konce této sezony. V nových působištích se pokusí nastartovat Kelly Klíma a Jan Eberle. První zmíněný zapsal letos dva kanadské body (1+1), druhý pouze o jeden více (2+1) – nová výzva je tak pro oba útočníky vítaným impulzem.

Hokejové cesty dvojčat Klímových se podruhé v kariéře na nějaký čas rozejdou – Kelly nedokázal navázat na své loňské výkony, během nichž zapsal v základní části 19 bodů (8+11), letos zůstal daleko za očekáváními. Svými i vedení klubu. „Kelly a jeho agent opakovaně přišli s požadavkem na výměnu, jelikož Kelly nebyl dle jejich názoru spokojený se svým vytěžováním. Snažili jsme se této výměně vyhnout, ale v tuto chvíli chceme dát prostor Kellymu k určitému restartu. Ze dvou možností, které se v tomto týdnu objevily, jsme vybrali trejd za Jana Eberleho,“ hlásí generální manažer Aleš Kmoníček.

Třiatřicetiletý Jan Eberle je extraligou ostřílený forvard, na kontě má téměř sedm stovek utkání v dresech Kladna, Litvínova, Olomouce, Plzně a Mladé Boleslavi. Do paměti hradeckých fanoušků se zapsal převedším v loňském play-off, kdy Mountfieldu HK vstřelil během pěti utkání tři góly. „Honza je zkušený prověřený hráč, na kterého nemáme z loňského play-off vůbec dobré vzpomínky. Je to odolný útočník, jenž má výborný pohyb a je silný v osobních soubojích. Věříme, že nám svými dovednostmi pomůže a přinese do hry potřebný důraz,“ představuje novou akvizici hlavní trenér Tomáš Martinec.

JanEberle
Bilance v TELH:
15 sezon
5 klubů
672 zápasů
90 gólů
123 asistencí
213 bodů
323 trestných minut

Profil Jana Eberleho

Jan Eberle se narodil 20. května 1989 v Kladně, kde také udělal první hokejové krůčky a postupně se skrz dorost a juniory propracoval až do A-týmu. Ještě předtím ale vyrazil na zkušenou za moře, kde nastupoval dva roky ve WHL za Seattle Thunderbirds. Možná i toto angažmá mu pomohlo k nominaci na mistrovství světa juniorů v roce 2009.

Od následující sezony hrál coby junior pravidelně nejvyšší soutěž, ve které se postupně napevno usadil. Ve svém mateřském klubu vydržel až do konce ročníku 2014/15, kdy hráli Rytíři první ligu. Kromě Středočechů měl vyřízené střídavé starty také do Litvínova, za který naskočil do jediného zápasu play-off. A i díky němu je držitelem extraligového titulu.

Poté vedly jeho kroky na tři roky do Olomouce, na stejné časové období do Plzně a před ročníkem 2021/22 do Mladé Boleslavi. Ve zmíněné sezoně se za Bruslaře prosadil celkem šestkrát – třikrát z toho do hradecké sítě ve čtvrtfinále play-off, které pro Mountfield HK dopadlo neslavně. Naopak tým z automobilového města se dostal mezi čtveřici nejlepších.

Sezonu 2022/23 zahájil tento důrazný hráč také v týmu Ladislava Čiháka a i když bodově nenavázal na své předchozí roky, svými službami týmu i tak výrazně pomáhal – ve všech 24 duelech, do kterých naskočil, měl vždy ice-time přes 10 minut, průměrně 14:24, nejvíce 22:02. Zároveň byl s průměrem 2:48 nejvytíženějším hráčem na oslabení. Po Novém roce byl za Kellyho Klímu vyměněn do Hradce Králové, kde bude chtít zúročit své bohaté zkušenosti.

Statistiky Jana Eberleho