Ohlasy k zápasu
po 5.2.2024 | Dominik Jarka

Tři body? Úleva, snad na to navážeme, věří Giorgio Estephan

V sobotu Giorgio Estephan oslavil své 27. narozeniny, v neděli pomohl dvěma gólovými nahrávkami k první tříbodové výhře Mountfieldu od 3. ledna. Takový byl hektický víkend Giorgia Estephana, který hýřil na ledě aktivitou a stal se klíčovou postavou při výhře 4:0 nad Českými Budějovicemi. „Snad je tato série za námi a na výhru dokážeme navázat,“ doufá kanadský forvard.

Giorgio, dokázali jste zvrátit nepříznivou sérii a po měsíci jste vyhráli za tři body. Je na vás cítit určitá úleva?
V posledních zápasech jsme opravdu ohromně dřeli. Jsem moc šťastný, že se nám konečně podařilo urvat tři body. Ještě víc jsem rád za to, že se nám to navíc podařilo v takovém stylu, kdy jsme hráli dominantně od začátku do konce. Doufám, že je tato série za námi. Určitá úleva tam je a snad na to dokážeme navázat.

Vstřelili jste úvodní branku zápasu jednou z prvních střel zápasu, což především po posledním utkání muselo být velké vysvobození. Nakopl vás tento rychlý start?
Měli jsme několik zápasů, kdy jsme začali velmi dobře a nakonec o vedení přišli v posledních minutách, takže pro nás bylo velmi důležité udržet se v zápase po celých šedesát minut a nevypadnout z koncentrace. Ve třetí třetině jsme měli spoustu vyloučení, ale poctivou prací jsme je ubránili. To bylo podle mě klíčovou pasáží zápasu, která nás donesla k vítězství. Úvodní branka byla dobrým začátkem, ale věděli jsme, že ještě není vyhráno.

„Velká gratulace, podat takový výkon při prvním startu za nový tým je obdivuhodné.“

#88 Giorgio Estephan (o výkonu Lukáše Paříka)

Čekal jste od týmu tak povedenou první třetinu?
Bylo vzrušující, když jsme se do nich pustili a okamžitě po startu je dostali pod tlak. Dvě vstřelené branky v první třetině nám poskytly určitou oporu, se kterou jsme hráli po zbytek zápasu. Naším úkolem bylo především si pohlídat konec utkání, ve kterém jsme se často trápili. Jsem moc spokojený s celkovým výkonem týmu.

Především v prvních dvou třetinách jste neproměnili spoustu velkých šancí, které by vás posunuly do vyššího vedení. Vytvořilo to nervozitu mezi hráči?
Neproměněných šancí bylo hodně, na lavičce ale bylo cítit hlavně sebevědomí. Snažili jsme se z našich příležitostí vytěžit maximum, ale na ten třetí gól jsme si museli počkat. Alex nakonec v třetí třetině ujel v oslabení do obrovské šance a pěkným zakončením potvrdil naše vítězství.

Právě branka Alexe Tamášiho padla při velmi aktivním oslabení? Překvapili jste soupeře v početní nevýhodě?
Při speciálních formacích má každý svou roli, jak při přesilovkách, tak při oslabeních. Kluci nechali při oslabení na ledě všechno a to nám v třetí části neuvěřitelně pomohlo. Trefa Alexe byla pouze odměnou za dobře odvedenou práci.

Jak jste vnímal výkon nového brankáře hradeckého týmu, Lukáše Paříka?
Byl opravdu vynikající a v mnoha situacích nás podržel. Velká gratulace, podat takový výkon při prvním startu za nový tým je obdivuhodné.

V rámci projektu O Kapku lepší hokej byl patronem zápasu brankář hradecké mládeže Patrik Luska, který si také prošel vážnou nemocí. Mysleli jste na něj také na ledě?
Jsem moc rád, že můžeme hokejovým zápasem pomoci klukovi, který si něčím takovým prošel. Je bojovník a všichni tady za ním stojíme. Můžeme takto ukázat, jak jsme na něj pyšní. Je výborné, že mu můžeme určitým způsobem zlepšit život.

Po tomto zápase je reprezentační přestávka. Těšíte se na odpočinek od zápasového kolotoče?
Za posledních pár týdnů jsme prožili hodně pozitivních a negativních emocí a občas jsem se cítil jako na houpačce. Bude příjemné si po tomto dobrém zápase trochu odpočinout. Zároveň ale také nepolevíme v tréninku a pokusíme se co nejlépe připravit na posledních osm duelů, ve kterých zabojujeme o lepší postavení v tabulce.

Právě následující utkání po reprezentační přestávce vás čeká v Litvínově, který jste při poslední návštěvě přemohli výsledkem 2:0. Dokážete tento úspěch proti bývalému zaměstnavateli zreplikovat?
Litvínov znám z vlastní zkušenosti opravdu dobře a na jejich led se opět těším. Budeme mít spoustu času se na zápas připravit. Vím, že se jim v této sezoně velmi daří, takže to určitě bude obtížná zkouška. Věřím ale našemu týmu, a doufám, že se nám podaří na tuto výhru navázat.